ГЕРБ първа сила, битка за второто място между БСП и ПП

Шест партии ще влязат в парламента
Обновена: 12 окт 2021 16:39 | 12 окт 2021 16:38, Камелия Цветанова
388
 

ИТН губи голяма част от избирателите си, а ГЕРБ си върна първото място. Битката за второто ще е оспорвана и ще е между БСП и новата политическа формация на бившите служебни министри Асен Василев и Кирил Петков „Продължаваме промяната“.

Още по темата

Нагласите на избирателите на старта на кампанията за вторите извънредни и третите парламентарни избори за тази година сочат като най-вероятен сценарий нов шестпартиен парламент, в който мнозинство няма да може да се постигне без гласовете на три до четири партии. Това сочат данните от изследване, което е проведено в периода 4 – 10 октомври 2021 г. от Алфа Рисърч и се реализира със собствени средства от агенцията Проучването е проведено сред 1123 пълнолетни граждани от цялата страна. Използвана е стратифицирана двустепенна извадка с квота по основните социално-демографски признаци. Информацията е събрана чрез пряко стандартизирано интервю с таблети по домовете на анкетираните лица.

ГЕРБ стартира от първото място с 23.1%  от гласовете на твърдо решилите да гласуват на парламентарните избори и продължава да бъде на устойчива дистанцията пред останалите.

Оспорвана е битката за второ място между БСП (16.8%) и „Продължаваме промяната“ на Кирил Петков и Асен Василев (15.9%).

Новият проект започна с летящ старт, но към момента при него се очертава по-скоро високо плато, отколкото експоненциален растеж. В полза на БСП играе високата мобилизация на избирателите й, но Ковид кризата и машинният вот могат да доведат до намаляване на този резултат. При „Продължаваме промяната“ е точно обратното. Решението на Конституционния съд по двойното гражданство на Кирил Петков също може да окаже влияние върху мотивацията на избирателите.

Сериозната и продължаваща ерозия на ИТН го извеждат от първа до четвърта или пета политическа сила. На старта на кампанията Демократична България (10.9%) е на символична преднина пред партията на Слави Трифонов  (10.4%). И двете формации страдат сериозно от отлив на избиратели към новия проект на бившите служебни министри. Особено силен е сривът при  ИТН, които само за месец спадат с нови 5 процентни пункта и така подкрепата за партията се стопява  наполовина спрямо юлските избори. Демократична България също губи между една шеста и една пета от своите избиратели, привлечени от новия проект. Издигането обаче на собствена президентска кандидатура, както и по-силната й политическа идентичност, намаляват щетите от този процес.

С 9.3% от гласовете на сигурните, че ще гласуват на 14-ти ноември, ДПС е шестата партия, която със сигурност ще влезе в 47-то НС. Поради късното издигане на нейния лидер Мустафа Карадайъ за кандидат-президент, настоящото проучване не отчита мобилизационния ефект на този ход върху парламентарния вот. До какъв потенциал той може да достигне, ще е поредната от интригите на тези избори.

Няма сериозна статистическа вероятност някоя друга партия да прескочи 4%-та бариера. Ако тази тенденция се запази в хода на кампанията, това би означавало известно преразпределение на електоралните нагласи, но не и кардинална промяна в съотношението на силите.

52.7% от пълнолетните български граждани смятат да гласуват на предстоящите президентски избори, а 47.6% – на извънредните парламентарни.

Оправдават се очакванията, че избори две в едно водят до повишаване на избирателната активност, а президентският вот  по традиция предизвиква по-голям интерес. Хипотезата на старта на кампанията е за около 400 000 гласували повече в сравнени с юли, когато беше регистрирано най-ниското участие на парламентарни избори.

Факторите, които могат да обърнат тази тенденция, са развитието на утежняващата се Ковид ситуация,  ефектите от машинния вот в условия на два избора и евентуално рязко влошаване на икономическата ситуация в страната. 
Както обичайно, в началото на всяка кампания Алфа Рисърч измерва дела на избирателите, които са сигурни, че ще гласуват, но все още  са пред дилема кого да подкрепят. За сегашните избори това са 10.6% за парламентарния вот и 11.3% - за президентския. Това означава, че една периферия от около 300 000 души за всеки от двата вида избори все още търси своя представител. И започващата кампания може да се окаже решаваща за тези гласове.

*******
Настоящото изследване е проведено в периода 4 – 10 октомври 2021г. от Алфа Рисърч, публикува се на сайта на агенцията и се реализира със собствени средства. Проучването е проведено сред 1123 пълнолетни граждани от цялата страна. Използвана е стратифицирана двустепенна извадка с квота по основните социално-демографски признаци. Информацията е събрана чрез пряко стандартизирано интервю с таблети по домовете на анкетираните лица. Алфа Рисърч носи отговорност за данните и интерпретацията, публикувани на нейния сайт, но не и за избирателно или манипулативно използване на тези данни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


388
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
332
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Успешно се САМОИЗЧЕГЪРТВАТ. Стабилно. До изборите ще паднат под 4те процента. И Така Нататък ...
331
2
 
1
 
! Отговори
Претакат преди 2 години
Претакат един и същ електорат от пусто в празно. Знам,че на тия избори жендърията се яви на сергията и в ГЕРБ,и в БСП,и при Маямята,и Дай България,и при харвардсите брокерчета,и при Славуца - каквото и да избереш все си им в ръчичките.
330
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Винаги Герб! До пълното унищожение на държавата.
329
1
 
0
 
! Отговори
тъпото преди 2 години
До Анонимен е твоите хора я издигнаха до неземни висоти
328
1
 
2
 
! Отговори
тъпото преди 2 години
До Анонимен арести казваш, ти явно си от рода на ония надзиратели от лагерите..Като нямаше лустрация когато му беше времето, сега *** искате просто да избиете политическите опоненти
327
8
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
С кеф ще гледам как всички се гърчат от болка кога ГЕРБ ги бие на изборите!!!!!
326
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До моля неА КАКВО ЩЕ КАЖЕШ ЗА СТРАННО БУЙНИЯТ СМЯХ НА КАЛИНА КОНСТАНТИНОВА- ЗАМ МИН НА ИКОНОМИКАТА- КОЙ ИНСТАЛИРА ТИЯ ХОРА СЪС СЪМНИТЕЛНО ПСИХИЧНО ЗДРАВЕ- ТУК ПРИБАВЯМ И КОКОР И СТРАННОТО ПОВЕДЕНИЕ НА КИРО ЛЪЖЕЦА И ПСИХО ЮМРУКА, КОЙТО ОБЪРКАНО ЛЪЖЕ И ЛЕПИ ЕТИКЕТИ- НИЕ СИ ЗАСЛУЖАВАМЕ ПЪТЯ ПО КОЙТО НИ ВОДЯТ ТИЯ ДЕТО ЧАГЪРТАТ И НИ ДОВЕДОХА ДО ПОД КРИВАТА КРУША, ОТ НАС ЗАВИСИ НА КЪДЕ ЩЕ ПОЕМЕМ- В МОМЕНТА ВЪРВИМ КЪМ ЕВРАЗИЯ.
325
6
 
2
 
! Отговори
Ттт преди 2 години
Ти го чекъркаш, то расте. Що е то?
324
7
 
21
 
! Отговори
Щщщ преди 2 години
От чегъртането скоро Герб ще гони 50%, а чегъртащите 5! Безсилието им е голямо!
323
3
 
18
 
! Отговори
моля не преди 2 години
СЛЕД ВСИЧКО ПОКАЗАНО КАТО ДОКУМЕНТ ЗА КИРО ЛЪЖЕЦА???? АКО КЛАСАЦИЯТА Е ПОНЕ МАЛКО ВЯРНА, ЗНАЧИ НЕ СТАВАМЕ ЗА НИЩО КАТО НАРОД! ДА НЕ СЕ НАУЧИШ 30 ГОДИНИ ЯКО ЛЪГАНЕ ДА НЕ ВЯРВАШ НА СПУСНАТИ НЕЗНАЙНО ОТ КОГО "СПАСИТЕЛИ", СИ Е ЧИСТА ПРОБА ГЛУПОСТ И ЗНАЧИ СИ ЗАСЛУЖАВАМЕ ЖАЛКОТО СЪЩЕСТВУВАНЕ!
322
6
 
20
 
! Отговори
Реалофил преди 2 години
То хубаво говорят, хубаво скачат, хубаво вдигат юмруци ,но на работа хич ги няма.Няма даже кой да вземе парите от ЕС за ковида . С месеци ни занимаваха с 5 шушляка дето яли шамари от полицията (във Франция на протестите хвърчаха очи и умираха хора никой от цело ЕС нищо не каза,при нас искаха да палят полицаи).Една молба/план неможаха да изпратят.Добре ,че ДПС то ги натисна за пенсиите,друго освен това и 2-3 уволнения 45 и 46 и те парламенти нищо не свършиха само шоу и пози ,а да и субсиди лапаха
321
27
 
8
 
! Отговори
D преди 2 години
Герб ще си върне първото място ама друг път. Пак манипулации преди вота!
320
3
 
15
 
! Отговори
Дора преди 2 години
Отговор до 341. Това го чух наскоро в интервю по ТВ, но не помня дали беще на Асен или Кирил: на въпрос как ще се справят с кризата в енергетиката, се отговори, че Белене няма да се строи, ще се надгражда в АЕЦ Козлодуй, но най-важно било да се диверсифицират доставките на газ. Бих искала все пак да се построи АЕЦ Белене. Не съм ***, имам си собствено мнение.
319
20
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ей много народ е ял от кражбите и не му се пуска кокала. Ама ние останалите 80% не сме и не сме доволни. Така че Гроб да го вентилират!
318
6
 
17
 
! Отговори
Ттт преди 2 години
Ти го чегърташ, то се увеличава. Що е то?
317
18
 
24
 
! Отговори
Щщщ преди 2 години
От чегъртането скоро Герб ще гони 50%, а чегъртащите 5! Безсилието им е голямо!
316
18
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Безпорно в гепенето - герб винаги е бил пьрва сила
315
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До ДораИ къде го прочете това. Доста често хвърляш някакво твърдение без основание. Тролене в стил - едно нещо повторено 100 пъти става иктина.
314
11
 
8
 
! Отговори
? преди 2 години
Има ли кой да вярва на прогнозите? Никога не са били близо до резултатите на изборите, не са и сега!
313
11
 
13
 
! Отговори
Дора преди 2 години
Внимавайте, новата популярна партия е против АЕЦ Белене, не забравяйте за проблемите в енергетиката и необходимостта от нова АЕЦ, както и кой спря строежа й.