ГЕРБ - първа сила, люта битка за второто място между ПП, ИТН и БСП

ДБ и ДПС са другите партии, които ще влязат в парламента
416
ГЕРБ - първа сила, люта битка за второто място между ПП, ИТН и БСП
Снимка: „Екзакта Рисърч Груп“

Оспорвана битка за второто място в парламента след изборите на 14 ноември, показват проучване на „Екзакта Рисърч Груп“, проведено със собствени средства в периода 6-12 октомври сред 1025 души.

Лидери са ГЕРБ с 23,5% подкрепа.

За второто място се борят три партии – „Продължаваме промяната“ (ПП)  с 15,5%, „Има такъв народ“ (ИТН) с 15,2% и БСП с 15%.

Още по темата
ДБ ще получи 10,2% от гласовете, а ДПС 9,4%.

Под прага, според проучването, остават „Изправи се БГ! Ние идваме“, ВМРО и „Възраждане“.

Около 1/4 от гласувалите за ИТН на парламентарните избори на 11 юли сега заявяват, че ще подкрепят ПП.

Възможно е ИБГНИ да изгуби до 20% от избирателите си от юли, които да се преориентират към ПП, коментират социолозите.

До момента ПП привлича не повече от 15% бивши избиратели на ДБ от юли т.г. ПП не успява да привлече значим дял гласове от избирателите на БСП. Не повече от 5% от гласувалите за БСП през юли биха се преориентирали към ПП през ноември, посочват още от социологическата агенция.

Според тях от данните е видно, че партията на бившите служебни министри Кирил Петков и Асен Василев привлича най-много гласове на избиратели, които не са гласували през юли.

Всеки пети българин твърди, че се е разочаровал от партията, за която е гласувал на 11 юли. Най-много разочаровани има сред хората на възраст между 40 и 50 години и сред живеещите в големите градове. 1/5 от разочарованите от партията, за която са гласували на 11 юли, посочват, че няма да гласуват на 14 ноември.
Повечето от разочарованите обаче възнамеряват да гласуват и то за друга партия, различна от избраната през юли. 57% от избирателите на ПП са хора, разочаровани от партиите, за които са гласували на 11 юли, а останалите им избиратели не се самоопределят като разочаровани, уточняват от „Екзакта Рисърч Груп“.

81% от интервюираните твърдят, че са силно притеснени от ръста на цените на стоки от първа необходимост. Този дял сред столичани е още по-висок - цели 87%. 78% изпитват притеснения от ръста на цените на енергоносителите-горива, електрическа енергия и газ.

44% се боят за здравето си предвид ръста на COVID у нас. 38% се страхуват от затваряне на бизнеси заради пандемията и се боят от рязко свиване на доходите си.

Според проучването 52% от българите заявяват твърдото си намерение да гласуват на предстоящите президентски избори. Деклариращите намерение да гласуват на парламентарния вот са малко по-нисък дял – около 49%. Желаещите да гласуват на президентските избори, които се колебаят кого да изберат, са 13,6%, а желаещите да гласуват на парламентарните избори, които се колебаят коя формация да подкрепят, са 12%.
Проучването регистрира над средната мобилизация за гласуване на президентските избори сред мъже, високообразовани хора, както и жители на областните градове.

По 90% от избирателите на ГЕРБ, на БСП и на „Изправи се БГ! Ние идваме“ са твърдо решени да гласуват за президент. По 80% от избирателите на „Има такъв народ“ и на „Продължаваме промяната“ и 2/3 от избирателите на „Демократична България“ също декларират категорични намерения да гласуват за президент.

Сред заявилите категорично намерение да гласуват на предстоящите парламентарни избори по-често има хора на възраст над 30 години, висшисти, жители на областните градове и на селата.

13,4% от българите се притесняват от това дали ще се справят с електронното гласуване, а всеки пети се страхува да не се зарази с COVID, ако отиде да гласува.

Опасения, свързани с електронното гласуване, имат по-често хора на възраст над 60 години (27% от тях) и нискообразовани жители на малките градове и села. По 1/3 от избирателите на БСП и на ДПС се притесняват от електронното гласуване. Страхове от заразяване с COVID-19 при гласуване пък изпитват предимно възрастни хора, жени и нискообразовани респонденти.

*******
Изследването на "Екзакта Рисърч Груп" е проведено със собствени средства в периода 6-12 октомври сред 1025 пълнолетни българи в 70 населени места от цялата страна. Използвана е стратифицирана двустепенна извадка с квота по основните социално-демографски признаци, която възпроизвежда структурата на населението по местоживеене, пол и възраст. Методиката на регистрация е пряко полустандартизирано “face to face” интервю.


416
Още по темата: ДПСБСПизбориГЕРБППИТН
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
383
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Преди десет години ББ заяви че ако не се построи Белене, след десет години токът ще стане десет пъти по-скъп. И той под диктовка не го построи. Сега прогнозата му се сбъдва. Психодесните са същите фотоволтаични лобисти, просто хора гласувайте според джоба си.
382
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Българи и бизнес, ако искате да имате скъп ток, продължавайте да подкрепяте ГЕРБ, Продължаваме подмяната и Слави, те са двете страни и калъча на идна монета, тая монета, която убива конкурентноспособността на българската икономика и вместо да произвеждаме евтин ток, държим на склад два реактора. Ако изберете БСП - според олигархомедиите лошите хаха, скоро ще имаме монтирани реактори дали в Козлодуй дали в Белене и проблема ще се реши. Сега що не внасяме ток от Украйна като е 6 пъти по-евтин?????
381
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Герб отново ще бъде първа политическа сила, но за момента е най-разумно да бъде в опозиция. До март месец всички останали партии на поДмяната ще се компрометират тотално и, тогава, вече ще се наложи отново... ГЕРБ да управлява дълги години...
380
2
 
11
 
! Отговори
НЕ СЕ РАДВАМ! преди 1 месец
Това,че ГЕРБ са първа сила означава, че отново ще бъдат сами срещу путинистките партии и отново няма да има спасение от чалтарите и селските метежници на Радев. Пределно ясно е, че спасението ще дойде не от ГЕРБ, а от Байдън, който скоро след война ще помете феодалните диктатори.
379
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Асен Василев прикри десетки служители на финансите, които с фиктивни конкурси са си увеличавали заплатите на гърба на данъкоплатците!!! Сега щял да се бори с корупцията, този който замазва сигнали за далавери??? Дали???
378
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
да изринеме Радевата чета "протестъри" на изборите
377
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
372 Тези са отчайващо тъпищом, след два провалени шанса, за ИТН, отново, гласуват за чалгарите. И плащат, 600 млн, за избори, хвърлени в празното пари от бюджета. Нашите пари.
376
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ПП е най-голямата измама в историята на изборите у нас. Жалко, за тези млади хора, които настъпват в кариерите си с лъжа и самоизтъкване, на образованието си в чужбина. Които замениха "успешна кариера" с "кариеризъм". Които избраха, да служат на нечии интереси, финансови и политически. Които си мислят, че като ни казват, че не са зависими от никой, ние им вярваме.
375
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
М у н ю прекарва последните си дни на свобода.После -право в затвора.Каква плешива булка ще бъде..Хахахаахахахахаха
374
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
радево кутевите екскременти троляци са в истерия.Свиквайте ,ще става още по зле за вас.И вие нищо не можете да направите
373
9
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ще видим колко са първа сила че даже и покачване им давате брех брех
372
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Луна президент!!!
371
0
 
11
 
! Отговори
hah преди 1 месец
Учудващото е как има 15% които биха гласували за ИТН...
370
0
 
5
 
! Отговори
весел гербер преди 1 месец
До Shark На нас власт сега не ни трябва!На пролет ще я вземем!
369
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Кому е нужно мнението на 1 000 човека и каква представа дава това. Абсолютно ненужно и сбъркано.
368
12
 
3
 
! Отговори
Платена преди 1 месец
Статия от банкянското чекмедже.
367
15
 
3
 
! Отговори
Shark преди 1 месец
Първо тези стъкмистики не са вярни и целят манипулация на общественото мнение. Второ, дори и да е така, ГЕРБ няма да направят правителство, защото никоя партия нама да влезе в коалиция с тях. Може би ДПС, но и това не е сигурно. Така че тези 23,5% може да си ги зават ГЕРБ някъде, ако ги идстигнат изобщо!
366
3
 
3
 
! Отговори
иван преди 1 месец
забавното е че тия дават по-висок резултат за герб от алфа, но преизчислено излизат 64 депутата за опг-то , с един по малко от алфа...
365
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Опитите да се внуши, че кранливците са първи, вече не върши работата.
364
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Наш Ристю пак е пети... не може една молба да си подпише, хем му дали джокер хората молили го оня научен работник да си приподпише ксерокопията, ама не- родината им е виновна и ще плачат сега на брюкселианците.