ГЕРБ води с 5% на БСП, ПП взима 14,6% от гласовете

3% от избирателите няма да гласуват заради машините
319
ГЕРБ води с 5% на БСП, ПП взима 14,6% от гласовете
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Системните партии подобряват позициите си за сметка на новите политически субекти.  ГЕРБ не само запазват поддръжката си, но и има известен растеж. С подкрепа от 24,2% от подадените гласове се очертава тя да бъде първа политическа сила в следващия парламент.  Това показва представително проучване на "Сова Харис" проведено проучване в периода 5-12 октомври 2021 г. сред 1010 български граждани по метода на стандартизираното face-to-face интервю в дома на респондента. Изследването е по поръчка на Dir.bg.

Още по темата

При БСП  се регистрира значимо възстановяване на позициите (19,1%), показва проучването.
При формациите, подкрепяни от протестния вот, се регистрират значителни промени.

Появата на нов значим политически субект в този сектор води до редукция на подкрепата за всички останали.
 "Продължаваме промяната" засега може да разчита на 14,6% от подадените гласове. При ИТН - първата политическа сила в предишния парламент - ерозията е най-силно изразена (14,4%).

Като сигурни участници в бъдещето Народно събрание са Демократична България (9,0%) и ДПС (8,7%). На ръба на бариерата е формацията "Изправи се БГ! Ние идваме!" с 4,2%.

Отсега можем да кажем, че и следващият Парламент ще бъде раздробен, като в него ще присъстват 6 или 7 политически субекта, заключват от "Сова Харис".

55,2% от пълнолетните български граждани заявяват, че са напълно сигурни, че ще гласуват на предстоящите президентски и парламентарни избори.

Това са около 3-3,1 млн. гласа,  в сравнение с последните парламентарни избори повишението е с около 300 000 гласа. Съотнесено към изборите от април т.г. се наблюдава намаление.

10,2% от всички избиратели смятат, че съществува реална опасност да се заразят в процеса на гласуване. Почти 3% от всички избиратели (това е една цяла парламентарна група) заявяват, че няма да гласуват поради факта, че трябва да го направят с машини.

Към момента Румен Радев има реален шанс да спечели над половината от подадените гласове на първи тур, смятат от "Сова Харис".

Най-вероятно обаче няма да е налице изискването да са гласували повече от 50% от гласоподавателите от избирателните списъци, за да може да бъде избран президент на първи тур.

Кандидатирането на доказани експерти в своите области като Атанас Герджиков и Лозан Панов повиши интереса към президентската надпревара. Номинирането им в последния момент обаче е голям минус за техните кандидатури. Закъснелият старт на въпросните кандидатури предопределя ниските нива, от които се включват в предизборната борба. Засега регистрираната подкрепа за основните конкуренти на настоявия президент се ограничава основно в рамките на партиите, които стоят зад тях - ГЕРБ и ДБ, заключват от агенцията. 

********
Данните са от представително за пълнолетното население на страната проучване, проведено от СОВА ХАРИС в периода 5-12 октомври 2021 г. сред 1010 български граждани по метода на стандартизираното face-to-face интервю в дома на респондента. Статистическа грешка: максимална грешка за 50% относителен дял при 95% гаранционна вероятност: 3,1%. Изследването е по поръчка на «ДИР БГ».

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


319
Още по темата: БСПизбориГЕРБППИТН
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
212
6
 
16
 
! Отговори
Определено преди 2 години
Аз мразя Радев, а Вие?
211
3
 
5
 
! Отговори
Време за промяна преди 2 години
Докато съставянето на правителство на промяната зависи от Слави и сценаристите му, нищо не е сигурно. Никак не е сигурно какво са научили от провалянето предните два опита за съставяне на правителство. И не са казали ясно какво мислят да правят след изборите. За това говорят хора от вторият ешалон на ИНТ, но Слави, Тошко и т.н. мълчат. Нищо чудно да направят и трети път същото.
210
5
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Герб ще има поне 10% преднина пред втория, но няма да управлява, защото няма смисъл... До март месец всички други партии ще се компрометират напълно и тогава вече ще им дойде времето...
209
12
 
22
 
! Отговори
нищоправещият преди 2 години
Фигурантът Радеф нищо не свърши цял мандат. Една мишка работеща за БСП и Русия.Това е най-слаабият и най-продажният президент на България досега. Жалко!
208
7
 
1
 
! Отговори
Нищо ново преди 2 години
До Да поясня: Като ще поясняваш, първо прочети поне в Уикипедия: "Изпълнението на бюджета се възлага на Министерски съвет, т.е. той започва да дава указания за изпълнението на бюджета. Органът, който съблюдава стриктното изпълнение е Сметната палата". ......................................................................................................................... Независимо дали има или няма парламент, Сметната палата контролира изпълнението на бюджета. Анадънму?
207
4
 
7
 
! Отговори
Рошков преди 2 години
От бюджет 2021 липсват 20 милиарда лева - кой контролира тази кражба, като няма народно събрание
206
20
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Поне няма да управляват повече, а на кое място ще бъдат предстои да видим. С този кандидат Президент отново си вкарват автогол. Герджиков- груби лъжи и дребни хитрости.До сега Герджиков показа с какво не му се занимава - с Пеевски, с мафията, а и не ще да му разправят, че е маша на Борисов. Цитирам:" Не разбрах кой е прав на протеста".....И проследете мисълта ми ! ТОГАВА Е БИЛ ЗАМЕСТНИК РЕКТОР, а след това става РЕКТОР ! С ЕДНА ДУМА НЯМА НИЩО ОБЩО С БОРИСОВ И ГЕРБ ! ПОВИШЕН - СЪВПАДЕНИЕ хахахаха
205
6
 
11
 
! Отговори
Кой ограбва България преди 2 години
От 54 милиарда бюджет 10 млрд отиват за пенсии, 8 млрд за образование, 8 млрд за здравеопазване, 4 млрд за социални помощи, 3 млрд за армията и 2млрд за МВР и 1,4 млрд вноска в ЕС - Къде са останалите 20 милиарда лева
204
13
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В предстоящите избори ГЕРБ просто ще е участник в тях! Нищо повече! -:))))
203
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Време е Борисов просто да си тръгне! Нищо повече,нито се очаква или иска от него!-:)))
202
3
 
9
 
! Отговори
Кой ограбва България преди 2 години
Разходната част на бюджет 2021 е 54 милиарда лева, пита се къде са парите като не се прави нищо
201
3
 
2
 
! Отговори
123 преди 2 години
До НевестулкиТова е електората на герб
200
8
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
След като вече и Плевнелиев посъветва Бойко да се оттегли, значи само ББ не иска още да проумее истината за своя политически край....Първи, втори...повече никога няма да са монопол! А и тези статистики за който има къса памет и един вид агитация...Миналите избори, до последно най-нагло лъжеха в резултатите и накрая изненада...Кой ме е питал мен например и още много други? Глупости. Медийни глупости....У нас всичко е фалшиво. И най- вече продажните журналисти със слушалки в ушите...
199
4
 
7
 
! Отговори
Да поясня преди 2 години
До Днес прочетох.............Като няма народно събрание няма и контрол върху бюджета
198
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
" Внимавайте"! Бати БОКИЧ ЩЕ Я/НИ ДОВЪРШИ!!! -:((((
197
4
 
9
 
! Отговори
Днес прочетох преди 2 години
От бюджет 2021 липсват милиарди - кой контролира тази кражба
196
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
до 238 А шефа ти си ползва Реални и живи кукли,па да снимат реални чекмеджета с еврата в тях? Аааа НЕ! И да показват реалността на нас "избирателите" му заблудени? Я по добре тайничко както си е било,па който се хване хване а?! Радев си има кой да го обслужва!-:)))
195
9
 
12
 
! Отговори
Внимавайте преди 2 години
Радев унищожава България
194
8
 
14
 
! Отговори
До 237 преди 2 години
Аз също мразя Радев и нямам жълта книжка
193
6
 
12
 
! Отговори
Въпрос преди 2 години
Що не купите надуваема кукла на Радю да си задоволява нагона