ГЕРБ води с 5% на БСП, ПП взима 14,6% от гласовете

3% от избирателите няма да гласуват заради машините
319
ГЕРБ води с 5% на БСП, ПП взима 14,6% от гласовете
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Системните партии подобряват позициите си за сметка на новите политически субекти.  ГЕРБ не само запазват поддръжката си, но и има известен растеж. С подкрепа от 24,2% от подадените гласове се очертава тя да бъде първа политическа сила в следващия парламент.  Това показва представително проучване на "Сова Харис" проведено проучване в периода 5-12 октомври 2021 г. сред 1010 български граждани по метода на стандартизираното face-to-face интервю в дома на респондента. Изследването е по поръчка на Dir.bg.

Още по темата

При БСП  се регистрира значимо възстановяване на позициите (19,1%), показва проучването.
При формациите, подкрепяни от протестния вот, се регистрират значителни промени.

Появата на нов значим политически субект в този сектор води до редукция на подкрепата за всички останали.
 "Продължаваме промяната" засега може да разчита на 14,6% от подадените гласове. При ИТН - първата политическа сила в предишния парламент - ерозията е най-силно изразена (14,4%).

Като сигурни участници в бъдещето Народно събрание са Демократична България (9,0%) и ДПС (8,7%). На ръба на бариерата е формацията "Изправи се БГ! Ние идваме!" с 4,2%.

Отсега можем да кажем, че и следващият Парламент ще бъде раздробен, като в него ще присъстват 6 или 7 политически субекта, заключват от "Сова Харис".

55,2% от пълнолетните български граждани заявяват, че са напълно сигурни, че ще гласуват на предстоящите президентски и парламентарни избори.

Това са около 3-3,1 млн. гласа,  в сравнение с последните парламентарни избори повишението е с около 300 000 гласа. Съотнесено към изборите от април т.г. се наблюдава намаление.

10,2% от всички избиратели смятат, че съществува реална опасност да се заразят в процеса на гласуване. Почти 3% от всички избиратели (това е една цяла парламентарна група) заявяват, че няма да гласуват поради факта, че трябва да го направят с машини.

Към момента Румен Радев има реален шанс да спечели над половината от подадените гласове на първи тур, смятат от "Сова Харис".

Най-вероятно обаче няма да е налице изискването да са гласували повече от 50% от гласоподавателите от избирателните списъци, за да може да бъде избран президент на първи тур.

Кандидатирането на доказани експерти в своите области като Атанас Герджиков и Лозан Панов повиши интереса към президентската надпревара. Номинирането им в последния момент обаче е голям минус за техните кандидатури. Закъснелият старт на въпросните кандидатури предопределя ниските нива, от които се включват в предизборната борба. Засега регистрираната подкрепа за основните конкуренти на настоявия президент се ограничава основно в рамките на партиите, които стоят зад тях - ГЕРБ и ДБ, заключват от агенцията. 

********
Данните са от представително за пълнолетното население на страната проучване, проведено от СОВА ХАРИС в периода 5-12 октомври 2021 г. сред 1010 български граждани по метода на стандартизираното face-to-face интервю в дома на респондента. Статистическа грешка: максимална грешка за 50% относителен дял при 95% гаранционна вероятност: 3,1%. Изследването е по поръчка на «ДИР БГ».

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


319
Още по темата: БСПизборигербппИТН
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
192
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
до 231 Ми не! То май проблема е в теб! Я така на ушенце,ти имаш ли "жълта книжка"?-:((( Що ли питам! Горкия......
191
3
 
5
 
! Отговори
и ха преди 2 години
БСП , ПП и ДБ правят точно 41%
190
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И на малките деца им е известно, че СОВА ХАРИС се финансира от ГЕРБ.Кого ще лъжат тези, че са посещавали дома на анкетираните, при положение, че преброителите не се допускаха да ти влязат в дома. Някакви Сови ще пускаме.Пълна платена стъкмистика е това проучване. Жалко че не носят съдебна отговорност за всяване на смут и страх в обществото.
189
7
 
11
 
! Отговори
Чао бай бай преди 2 години
Оставям ви в комунистическата тиня на България ако Радев стане отново президент
188
5
 
6
 
! Отговори
Жо преди 2 години
При така посочените проценти от анкетата на "Сова Харис", ПП+ИТН+ДБ+*** събират 133 депутати. Това е достатъчно за да съставят правителство.
187
9
 
12
 
! Отговори
Да се знае преди 2 години
Ако Радев стане отново президент се махам от България. Оставям ви в комунистическата ***
186
9
 
12
 
! Отговори
Въпрос преди 2 години
Мразя Радев - това нормално ли е?
185
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всички мечтаем да живеем в така наречените"бели"страни.От нас зависи. Бабиш загуби изборите заради офшорките, Курц си подаде оставката...При нашите политици морал няма и си имат Гешев. Но вместо да се примирим, ние сме тези, които може да осъдим "НЕДОСЕГАЕМИТЕ". Много просто - с вот на недоверие. Борисов наложи корупционно управление на страната ни и я доведе до дъното на Европа.Изгонихме честните инвеститори, заради корупцията и вкарахме мошеници. Той е аут в ЕС и Вашингтон.Саботира.Иска власт.
184
6
 
9
 
! Отговори
нищоправещият преди 2 години
Луна или Мууунчо зелените чорапи, това е въпросът? Все пак Луна е по-малко вредна за България.
183
10
 
11
 
! Отговори
Невестулки преди 2 години
3% от всички избиратели заявяват, че няма да гласуват поради факта, че трябва да го направят с машини - това са 100 000 души които Радев отказа от глас
182
13
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ГЕРБ ще е просто участник е предстоящите избори и нищо повече!-:))))
181
1
 
6
 
! Отговори
Факт преди 2 години
"10,2% от всички избиратели смятат, че съществува реална опасност да се заразят в процеса на гласуване. Почти 3% от всички избиратели (това е една цяла парламентарна група) заявяват, че няма да гласуват поради факта, че трябва да го направят с машини."
180
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До ПротестиращСлавчо е на диванчето, не смее да отвори Фейса или каквито там старчески сайтове, щото ще се почувства унизен.......хахахахаха :))) Сам си е виновен за положението, политиката не е като да крещиш и викаш в чалга-шоу, там може да се издигнеш, но може също да си заклеймен завинаги, сам си го избра, като излъга сумати хора :))
179
12
 
8
 
! Отговори
Протестиращ преди 2 години
Най обичам високи цени и препускаща инфлация затова ще гласувам за Радев и му пожелавам пълен успех ! Абе къде е Батко Славчу ?
178
8
 
12
 
! Отговори
Жалък факт преди 2 години
Не може в Инициативния комитет на Румен Радев да има 27 агенти на Държавна сигурност, но е факт жалък за Радев.
177
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
БУЦИ=Суперразделене,суперразруха,бухалков реваншизъм,сръбски поток-Русия
176
11
 
8
 
! Отговори
българин преди 2 години
Герб просто ще участва в тези избори! Нищо повече!!!-:))))
175
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Винаги ми е забавно, когато включват некой в надпреварата, обаче другите изобщо не искат и да чуват за некакви фейк герои, това ПП говори достатъчно за вътрешното съдаржание на ПРОЕКТА........хахахахахахаха :))) Ако беше преди 20 г., можеше да мине номера, ама през 2021 г., това е начин да си направиш ритуално сепуко......хахахахаха :)))
174
11
 
13
 
! Отговори
Истината преди 2 години
Румен Радев = Разделение, Разруха, Реваншизъм, Репресии, Русия.
173
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 215 Той щото мутрата ти,ама хич не е за смях а?-:((( Леле леле!!!