ГЕРБ води с 5% на БСП, ПП взима 14,6% от гласовете

3% от избирателите няма да гласуват заради машините
319
ГЕРБ води с 5% на БСП, ПП взима 14,6% от гласовете
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Системните партии подобряват позициите си за сметка на новите политически субекти.  ГЕРБ не само запазват поддръжката си, но и има известен растеж. С подкрепа от 24,2% от подадените гласове се очертава тя да бъде първа политическа сила в следващия парламент.  Това показва представително проучване на "Сова Харис" проведено проучване в периода 5-12 октомври 2021 г. сред 1010 български граждани по метода на стандартизираното face-to-face интервю в дома на респондента. Изследването е по поръчка на Dir.bg.

Още по темата

При БСП  се регистрира значимо възстановяване на позициите (19,1%), показва проучването.
При формациите, подкрепяни от протестния вот, се регистрират значителни промени.

Появата на нов значим политически субект в този сектор води до редукция на подкрепата за всички останали.
 "Продължаваме промяната" засега може да разчита на 14,6% от подадените гласове. При ИТН - първата политическа сила в предишния парламент - ерозията е най-силно изразена (14,4%).

Като сигурни участници в бъдещето Народно събрание са Демократична България (9,0%) и ДПС (8,7%). На ръба на бариерата е формацията "Изправи се БГ! Ние идваме!" с 4,2%.

Отсега можем да кажем, че и следващият Парламент ще бъде раздробен, като в него ще присъстват 6 или 7 политически субекта, заключват от "Сова Харис".

55,2% от пълнолетните български граждани заявяват, че са напълно сигурни, че ще гласуват на предстоящите президентски и парламентарни избори.

Това са около 3-3,1 млн. гласа,  в сравнение с последните парламентарни избори повишението е с около 300 000 гласа. Съотнесено към изборите от април т.г. се наблюдава намаление.

10,2% от всички избиратели смятат, че съществува реална опасност да се заразят в процеса на гласуване. Почти 3% от всички избиратели (това е една цяла парламентарна група) заявяват, че няма да гласуват поради факта, че трябва да го направят с машини.

Към момента Румен Радев има реален шанс да спечели над половината от подадените гласове на първи тур, смятат от "Сова Харис".

Най-вероятно обаче няма да е налице изискването да са гласували повече от 50% от гласоподавателите от избирателните списъци, за да може да бъде избран президент на първи тур.

Кандидатирането на доказани експерти в своите области като Атанас Герджиков и Лозан Панов повиши интереса към президентската надпревара. Номинирането им в последния момент обаче е голям минус за техните кандидатури. Закъснелият старт на въпросните кандидатури предопределя ниските нива, от които се включват в предизборната борба. Засега регистрираната подкрепа за основните конкуренти на настоявия президент се ограничава основно в рамките на партиите, които стоят зад тях - ГЕРБ и ДБ, заключват от агенцията. 

********
Данните са от представително за пълнолетното население на страната проучване, проведено от СОВА ХАРИС в периода 5-12 октомври 2021 г. сред 1010 български граждани по метода на стандартизираното face-to-face интервю в дома на респондента. Статистическа грешка: максимална грешка за 50% относителен дял при 95% гаранционна вероятност: 3,1%. Изследването е по поръчка на «ДИР БГ».

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


319
Още по темата: бспизбориГЕРБППИТН
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
172
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Васил имах в предвид актьора ни Васил Михайлов!
171
11
 
17
 
! Отговори
Радеф за смях... преди 2 години
Питали проф. Герджиков : Професоре, ще излезете ли на диспут с г-н Радев ? На което професорът отговорил : " Разбира се , с удоволствие ще се изправя в интелектуален дуел с г- Радев ! Но като гледам, той е без оръжие."
170
13
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Спрях да чета тези фалшиви статистики, просто не им вярвам.....Както и не желая да споря с никого относно случващото се в страната ни. Няма смисъл да се спори с хора, които не виждат нищо лошо в "чекмеджетата, кюлчетаПо-скоро си задавам си един риторичен въпрос? Една не малка част от народа ни готов ли е да бъде управляван и да живее почтено? Или им е добре така: Да можете да се "УРЕЖДАТЕ", ДА ПОСЛЪГВАТЕ, ДА ПОКРАДВАТЕ, ДА СЕ КЕФИТЕ НА ЧАЛГИТЕ, ДА ТЪРПИТЕ МИНИСТРИ КЛОУНИ И ПИЯНИЦИ НА БОРИСОВ.
169
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 207 Подкрепям думите на Васил! От неговото поколение съм! Този истински българин НЕ ЛЪЖЕ!-:)
168
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 209 " Толупа " ти Изобщо не ме Интересува вече!-:)))
167
9
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пак ли боцко? Верно матряла ни е лош, щом няма нищо по добро.
166
18
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ИСКАМ ТУЛУ ПА ДА СИ ПРИЗНАЕ,ЧЕ ЩЕ ВКАРА ЗАДЪЛЖИТЕЛНА ВАКСИНА И СЕРТИФИКАТ!
165
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Какво е това ПП, некаква момичешка бой банда ли са.......хахахахахаха :)))
164
14
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Васил Михайлов(великият бг актьор - капитан Петко войвода):"Последните 12 г.на власт бе един *** бандит и лъжец. Всички знаехте това и упорито го избирате. Въпреки кражбите, скандалите, простотията, която се изливаше от всякъде. И ако за царя имате извинение, че сте били подведени, то за Герб нямате. Ако глупакът гешев не беше влязъл в Президенството с гавазите си, нямаше да има протест...Въпросът е-имате ли изобщо морална база и кураж да искате да ви управляват почтени хора?Или ви е добре так
163
2
 
10
 
! Отговори
Евала преди 2 години
Сова Харис, това "лъжлив Кольо" и беше?
162
5
 
2
 
! Отговори
Дядо Ви преди 2 години
Има някакъв тук дето ми копира ника, ха ха плагиат се появил във форума ти да видиш!
161
5
 
5
 
! Отговори
Аз преди 2 години
Това е проучване на сайта ЛЪЖА. БГ
160
22
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тези които гласуват за ГЕРБ нямат право да се наричат Българи!! Защото не са.
159
16
 
7
 
! Отговори
българин преди 2 години
до "дядо ви"! А аз се чудя ,как така българина се подаде на един крадец ,какъвто се оказа бившето борче и мутра,които помним такива след прехода от социализъм към капитализъм като МЕН?! Измислил партийката си ГЕРБ за една нощ,защото знаеше тогава,че трябва да кляка на запада,за да е "подкрепен" и е някой тогава и днес!-:) И защо да не повярва българина в партия създадена от "месец" както казваш ти? Ами нормално е мисля! То много му "вярваха" на бившето борче ! 12 години малко ли са?!-:((
158
21
 
11
 
! Отговори
Ноби преди 2 години
за герб гласуват само общинска администрация, съветници, разни държавни службички и техните семейства, за да не изпуснат кокала. ама и на тояа ще дойде края
157
4
 
10
 
! Отговори
Да питам преди 2 години
Защо няма въпрос, какво да го правим сега македонския космонавт
156
4
 
14
 
! Отговори
Emigrant преди 2 години
Данните са по Скалъп и агенцията на пак непознал червен Колю!На илекторатът се внушава,че ГЕРБ водят но с много малко и новите,прогресивни продължители на падението на Грипена,постепенно настигат ГЕРБ заедно с посестримата си БСП!Сичко това е да се легендира софтуера на Мадуровките,който е силно фалшифициран в полза именно на болшевишкото статукво!!Вижда се ,че целта е обща и пак е да се събори и съботира ГЕРБ!Никой не надига гласец да се броят квитанциите от Мадуровките накрая на изборния ден?!
155
3
 
16
 
! Отговори
шимпанзе от МВР преди 2 години
А прогноза какво ше прави оня с 12-те нужника има ли?
154
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Дори дир-ницитe, поръчали тази стъкмистика си признават, че ГЕРБ печели с огромно мнозинство, а Рундю отива в канала заедно с отрепките от ***!
153
6
 
22
 
! Отговори
шимпанзе от Харвард преди 2 години
троловете на канадските мошеници сиоплюха мониторите от зор :)