Юлий Павлов: В България винаги е имало балотаж, ГЕРБ печелят имиджово с Герджиков

"Продължаваме промяната" ще получат мандат от Радев, смята социологът
17 окт 2021 09:40, Красимир Ангелов
173
Юлий Павлов: В България винаги е имало балотаж, ГЕРБ печелят имиджово с Герджиков
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

"Досега в България винаги е имало балотаж. Не сме имали президент, избран още на първи тур. Винаги на балотажа е печелил този кандидат, който е водил след първия тур", заяви в интервю за БГНЕС Юлий Павлов, директор на Центъра за анализи и маркетинг.

"Не ми е известен случай, нито в българската, нито в световната история, в който кандидат, появил се месец и нещо преди изборите, ей така, с щракане на пръсти да победи действащ президент с много висок процент на одобрение. За да се наложи един кандидат, особено ако съперникът му е много известен, трябва да мине време. Практиката в целия свят е еднозначна", посочи Павлов.

Още по темата
Според него ролята на някои от кандидат-президентите на тези избори, които ще се проведат "2 в1" заедно с предсрочния парламентарен вот, е да привличат повече гласове за партийната листа със същия номер на бюлетината.

"Мустафа Карадайъ ще прави това. Какво ще прави например проф. Анастас Герджиков, как ще привлича гласове за ГЕРБ? Той ще направи борбата по-трудно, по-интересна, но той не може да помогне на ГЕРБ. За тях това обаче е имиджова кандидатура. ГЕРБ не се стремят толкова да вдигнат броя на депутатските си места, в момента никой няма да подкрепи тяхно правителство, те са в карантина. Кандидатурата на проф. Герджиков обаче е имиджова, тя е с посока по-нататъшно развитие на партията. Те казват: „Някои ни наричат мутри, но вижте, ние имаме много интелектуалци зад нас", посочи социологът.

По думите му за "Демократична България" тази логика не е много ясна, защото Лозан Панов ще вземе по-малко гласове от обединението. Логиката сочеше Христо Иванов или Радан Кънев, които се ползват с по-голям авторитет от партията, те да бъдат кандидат за президент и да изтеглят листите. Защо избраха този ход, аз нямам отговор", коментира още анализаторът.

"Определено "Продължаваме промяната" ще държи ключа към съставянето на следващото правителство. Ако са втора политическа сила, те ще получат мандат ex lege, след като първата се провали. Ако не са втора, все едно коя ще бъдат, аз смятам, че президентът ще възложи третия мандат на тях. От тях ще зависи", посочи Павлов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


173
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
107
2
 
10
 
! Отговори
123 преди 2 години
Така е, защото хората се чудят кой да изберат при такъв голям избор от гениални "политици".
106
10
 
20
 
! Отговори
ЧИТАТЕЛ преди 2 години
Цецка 2...
105
6
 
8
 
! Отговори
Асан преди 2 години
Който дава кебапчета и бира той пичели :)))
104
10
 
14
 
! Отговори
2 преди 2 години
Този Павлов е дърт гербаджия!Кой знае колко са го позлатили да ни пробутва тези фалшиви "резултати"!
103
8
 
18
 
! Отговори
Абеее........ преди 2 години
.......герП печелят, но все се оказва, че всъщност нищо не са спечелили!
102
8
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
С над 10 милиарда откраднати Бойко Борисов може да си позволи всякаква кампания. А аз вече имам принцип: не гласувам за хрантутници които от години цуцкат от държавната хранилка и не пускат! Това включва и ректор на университет, полковничка, генерал-авиатор, депутати и всякаква такава ***. Търтеи!
101
16
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Като гледам юмручето и меца няма да повторят.
100
4
 
8
 
! Отговори
Рикиджия Северозапад преди 2 години
Блондинката става за филм от буразерите
99
2
 
8
 
! Отговори
хм преди 2 години
чий е този имидж с който печелят?
98
8
 
19
 
! Отговори
Симеонов преди 2 години
Сондажници,сополи от кол и въже,засмукали пари от н-ската партия,пари от простият ни народ,вменяват идиотщини за храна на по неуките хора.Друг избор за президент,освен на 14-ноември,няма да има. Р.Радев,още на първия тур,ще спечели със сгромолястващ резултат,който ще извади от равновесия напълно Борисов,мечта на всички мислещи българи. Днешният президент,участва за категорична победа,а не присъства в надпревара за разлика от този,или онзи!
97
8
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Глашатаите на Боко пак изпълзяха.Иначе как ще си заслужат грантовете.Ако не е той,са умрели от глад.Сега очакваме и пишман професорката Антоанета Христова да се изходи и всичко ще бъде наред.
96
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Какъв имидж,бе?И тоя тръгна с лъжа,като вожда си.Имидж се печели с морал и достойнство.А тука ги няма.
95
17
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
С какво е известен РАДЕВ? С Щабквартирата на РУСКИТЕ АГЕНТИ в президенството? С ИЗКАЗА НА ЧЕРЕПА, ЧЕ Е ФИГУРАНТ! С ЗАКРИЛА НА ПРЕСТЪНИЦИ ЗАРОВИЛИ ТОКСИЧНИ ОТПАДЪЦИ ИЗ СТРАНАТА! С ПОТЪНАЛ КОРАБ! С МИНИСТЪР КРАДЕЦ А ДЛУГИЯ ЛЪЖЕЦ! С ГАЗЕНЕ НА КОНСТИТУЦИЯТА И ЕДНИ ЗАКОНИ ЗА КОЙТО ЗНАЕ САМО ГЕШЕВ И КС ДАДЕ СЪГЛАСИЕТО ДА БЪДЕ СЪДЕН СЛЕД МАНДАТА!
94
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Слушах го това френско конте по tv1 цялото интервю беше пълен провал за него според мен.. влезе в ролята на адвокат на Борисов вместо да се постарае да обясно около какви идей ще се опита да " обедини" избирателите. И другата му теза беше че Радев бил "лош" Това е нелепо поведение
93
11
 
14
 
! Отговори
Поп Грую преди 2 години
Седерасто-либерастката мyъpвичка юний пак неподготвена. На гербаджиков май му дадоха пари, инак не вярвам що-годе нормален човек да се излага така нахалост! На pekтyма гебаджиков много му отива да е бeзrpъбначно, по лицето му личи.
92
7
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Някой да е видял ГЕРБ да печели имидж от най-малко една година насам? Не знам що за социолог е този ама му куца преценката.
91
25
 
12
 
! Отговори
Фактите говорят преди 2 години
Радев е за въглища и нафта - руски бензинджия е! Подкрепят го комунисти и русофили, те са статуквото. Ние искаме зелена енергия, искаме Европа, вижте как редуцираха плана за развитие, от 27 милиарда евро искат само 6 милиарда!
90
7
 
15
 
! Отговори
Лъжи отново преди 2 години
Юри Павлов, не знам кой е този човек но пропуска най важната подробност. Без подкрепата на ДПС никой до сега не е ставал президеннт. БСП и ГЕРБ СДС винаги изкарват по 800 -900 хиляди гласа на първи тур. На втори тур печели винаги този който успее да привлече вота на ДПС.
89
22
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Радев ще има 800 000 гласа, без ДПС е гола вода
88
18
 
9
 
! Отговори
Истината преди 2 години
Без подкрепата на ДПС никой до сега не еставал президеннт