Юлий Павлов: В България винаги е имало балотаж, ГЕРБ печелят имиджово с Герджиков

"Продължаваме промяната" ще получат мандат от Радев, смята социологът
17 окт 2021 09:40, Красимир Ангелов
173
Юлий Павлов: В България винаги е имало балотаж, ГЕРБ печелят имиджово с Герджиков
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

"Досега в България винаги е имало балотаж. Не сме имали президент, избран още на първи тур. Винаги на балотажа е печелил този кандидат, който е водил след първия тур", заяви в интервю за БГНЕС Юлий Павлов, директор на Центъра за анализи и маркетинг.

"Не ми е известен случай, нито в българската, нито в световната история, в който кандидат, появил се месец и нещо преди изборите, ей така, с щракане на пръсти да победи действащ президент с много висок процент на одобрение. За да се наложи един кандидат, особено ако съперникът му е много известен, трябва да мине време. Практиката в целия свят е еднозначна", посочи Павлов.

Още по темата
Според него ролята на някои от кандидат-президентите на тези избори, които ще се проведат "2 в1" заедно с предсрочния парламентарен вот, е да привличат повече гласове за партийната листа със същия номер на бюлетината.

"Мустафа Карадайъ ще прави това. Какво ще прави например проф. Анастас Герджиков, как ще привлича гласове за ГЕРБ? Той ще направи борбата по-трудно, по-интересна, но той не може да помогне на ГЕРБ. За тях това обаче е имиджова кандидатура. ГЕРБ не се стремят толкова да вдигнат броя на депутатските си места, в момента никой няма да подкрепи тяхно правителство, те са в карантина. Кандидатурата на проф. Герджиков обаче е имиджова, тя е с посока по-нататъшно развитие на партията. Те казват: „Някои ни наричат мутри, но вижте, ние имаме много интелектуалци зад нас", посочи социологът.

По думите му за "Демократична България" тази логика не е много ясна, защото Лозан Панов ще вземе по-малко гласове от обединението. Логиката сочеше Христо Иванов или Радан Кънев, които се ползват с по-голям авторитет от партията, те да бъдат кандидат за президент и да изтеглят листите. Защо избраха този ход, аз нямам отговор", коментира още анализаторът.

"Определено "Продължаваме промяната" ще държи ключа към съставянето на следващото правителство. Ако са втора политическа сила, те ще получат мандат ex lege, след като първата се провали. Ако не са втора, все едно коя ще бъдат, аз смятам, че президентът ще възложи третия мандат на тях. От тях ще зависи", посочи Павлов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


173
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
67
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 80 правителство от протестиращите партии и президента Радев! Така нещата ще потръгнат най после без кавги в държавната! Герджиков ако стане президент,ще води политиката на разделението както правеше ГЕРБ! ГЕРБ приключи с властта в България!-:))
66
7
 
3
 
! Отговори
Филия с мас преди 2 години
Президента не е важен, важното е Киро да стане премиер
65
12
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Долу Румен Сертификатов Радев! Долу фашизма!
64
11
 
3
 
! Отговори
Глупости преди 2 години
Ами ако БСП подкрепи ГЕРБ, какво ще стане?
63
18
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Две петлете се скарали пред поповата врата....." Докато не отстраним Радев и Борисов от властта (Борисов вече е отстранен) , България няма да тръгне напред. Добро за България е в Презедентството да влезе Герджиков, а правителство да се създаде от "протестърските" партии.
62
16
 
19
 
! Отговори
Български гражданин! преди 2 години
Видяхме възможностите на Радев и неговото служебно правителство цялата държава потъва като кораба на Камен бряг, отровено крайбрежие, недоимък, липса на желание и решение на здравната криза и голямо, ама наистина голямо крадене!
61
5
 
6
 
! Отговори
абе преди 2 години
До доказано................................Ай, пък, гражданството на някого да е проблем. Колкото и да лъже и гепи, повече от Боко- няма да нактигне. Бас??
60
11
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вицето на Лозан Панов . Моасе казва няма по -проста, нечистоплътна и дрипава нация от българската. Значи ще се гласува за Герджиков
59
4
 
7
 
! Отговори
ммне преди 2 години
До ФактБоцко предвидливо влезе в листите, за да има имунитет. Тъй, че няма да търсят, да го бият скоро:))
58
16
 
9
 
! Отговори
доказано преди 2 години
Стига с измишльотини за кюлчета и чекмеджета всички видяхме как БГ Президент се съгласи че Кирил и Методи не са българи и как назначава не българи за министри .
57
13
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Дечица,престанете да пишете глупости! Борисов предложи поредното добиче от обора си! Аз няма да гласувам за подобен индивид!
56
11
 
10
 
! Отговори
До факт преди 2 години
Трябва да си пълен наивник да вярваш,че снимките са реални.
55
11
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
тоя теляк може да масажира простата на радев докато ония върти коремни. а лошата господарка с бича назначена от козяк да му бие по тиквата ще свърши работата на американците. слийпи байдън и слийпи герджи татко барбата.
54
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
а остап бендер кленовото листо с измамите къде отива. а хасан лъжедипломката и с тропащия ауспух къде ще оди. кандидати на козяк са всички освен възраждане.
53
13
 
12
 
! Отговори
Факт преди 2 години
Какви разкрития още искат герберските тро лчета? Има ли редовен кабинет Боцко отива в затвора заради пачките е шкафа и даже обслужващия го Гешефт няма да може да го спаси. Факт.
52
12
 
9
 
! Отговори
Bo преди 2 години
Президент с висок рейтинг!? Този *** може да е Президент само на простите селянки и онези с ниските чела.... Кофтито е че такива ги има в големи количества....насипно! Като добавим и онези с чалга образованието....направо се чудя как я има още тази държава.
51
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
татко барба и хендлърката му от козяците. че обединят нацията, всички ще ни вкарат в мизерията и бедноста че досега имаше и едни 20 процента дето се опитваха да живеят нормално. има още за деоене и стригане татко барба, а и верваме верваме. КОЙ ЗАПЛАШВА ДЕЦАТА НА КОСТАДИНОВ ОТ ВЪЗРАЖДАНЕ? РЕФЕРЕНДУМ ЗА ЗЕЛЕНАТА СДЕЛКА, ЕСССР, НАТО, АМЕРИКАНСКИТЕ БАЗИ, БЕЛЕНЕ, ОТВАРЯНЕ НА 1 -4 БЛОК НА КОЗЛОДУЙ АКО Е ВЪЗМОЖНО И НАЦИОНАЛИЗАЦИЯ НА МАРИЦИТЕ. ЕВТИН ТОК НА ВСЯКА ЦЕНА. газта да я пият брикселските фотки
50
11
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всички служби са в ръцете на Радев и алкохолика Рашков, да разкрият поне за 100 лева кражба на Борисов, нали са милиарди.
49
7
 
18
 
! Отговори
Люба преди 2 години
Интересна е представата на анонимните (49) българи/ки за мъж - мускул без мозък. Докато си избирате такива мъже ще има да се чудите защото България е в това положение. Избирате си президент да прави лицеви опори, а не да взима правилните решения във ключови ситуации.
48
10
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
63 би ли споделил как се доказа Радев? Аз помня един човек, който вдигна юмрук за саморазправа с 1/3 от българския народ. Помня гаф след гаф, взривен самолет, потънащ кораб, канадец назначен в явно противоречие на Конституцията. Всеки ден виждам цени летящи към безкрая, а сега си чакам и умопомрачителните сметки за ток и парно. Та, викаш доказал се бил. Прав си. Доказа се. На мен това доказателство ми стига, даже ми е в повече. За тебе, не знам.