Юлий Павлов: В България винаги е имало балотаж, ГЕРБ печелят имиджово с Герджиков

"Продължаваме промяната" ще получат мандат от Радев, смята социологът
17 окт 2021 09:40, Красимир Ангелов
173
Юлий Павлов: В България винаги е имало балотаж, ГЕРБ печелят имиджово с Герджиков
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

"Досега в България винаги е имало балотаж. Не сме имали президент, избран още на първи тур. Винаги на балотажа е печелил този кандидат, който е водил след първия тур", заяви в интервю за БГНЕС Юлий Павлов, директор на Центъра за анализи и маркетинг.

"Не ми е известен случай, нито в българската, нито в световната история, в който кандидат, появил се месец и нещо преди изборите, ей така, с щракане на пръсти да победи действащ президент с много висок процент на одобрение. За да се наложи един кандидат, особено ако съперникът му е много известен, трябва да мине време. Практиката в целия свят е еднозначна", посочи Павлов.

Още по темата
Според него ролята на някои от кандидат-президентите на тези избори, които ще се проведат "2 в1" заедно с предсрочния парламентарен вот, е да привличат повече гласове за партийната листа със същия номер на бюлетината.

"Мустафа Карадайъ ще прави това. Какво ще прави например проф. Анастас Герджиков, как ще привлича гласове за ГЕРБ? Той ще направи борбата по-трудно, по-интересна, но той не може да помогне на ГЕРБ. За тях това обаче е имиджова кандидатура. ГЕРБ не се стремят толкова да вдигнат броя на депутатските си места, в момента никой няма да подкрепи тяхно правителство, те са в карантина. Кандидатурата на проф. Герджиков обаче е имиджова, тя е с посока по-нататъшно развитие на партията. Те казват: „Някои ни наричат мутри, но вижте, ние имаме много интелектуалци зад нас", посочи социологът.

По думите му за "Демократична България" тази логика не е много ясна, защото Лозан Панов ще вземе по-малко гласове от обединението. Логиката сочеше Христо Иванов или Радан Кънев, които се ползват с по-голям авторитет от партията, те да бъдат кандидат за президент и да изтеглят листите. Защо избраха този ход, аз нямам отговор", коментира още анализаторът.

"Определено "Продължаваме промяната" ще държи ключа към съставянето на следващото правителство. Ако са втора политическа сила, те ще получат мандат ex lege, след като първата се провали. Ако не са втора, все едно коя ще бъдат, аз смятам, че президентът ще възложи третия мандат на тях. От тях ще зависи", посочи Павлов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


173
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
14
 
11
 
! Отговори
Баче Кико преди 2 години
Гнус ното маз но ново магаре на Боко ли ще представя България пред света? Този същия няма мнение за кюлчетата в чекмеджето и за боя на милиционери срещу мирни протестиращи. Не мерси.
46
14
 
10
 
! Отговори
сам преди 2 години
Питам се,след направените ракрития за явни грабежи и кражби от досегашните управляващи,колко човек трябва да е с повреден мозък,за да гласува за разбойниците,наречени ГЕРБ?
45
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
49, "българина иска мъж...", дама без мъж ли си, не са те клатили отдавна ли? На българина му писна от мъже, раздаващи юмруци. Писна му от балкански синдром. Българина иска нормален живот като на човек от запада. Защото и в криза на западняка му дават по 1500 евро обещетение, че са го затворили. А ние получаваме един юмрук и обещание за ковчег. Стига вече балкански синдром. Крайно време е да се нормализират нещата.
44
17
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ами точно за това чувам хората че казват,да излезем и гласуваме всички за Радев,за да не се влачим пак на балотаж! Не желая нов " президент" незнаейки " политиката" му,па после да му берем срама 4 г както беше при Плевнелиев! Радев се доказа!-:) Успех г-н Президент!
43
12
 
11
 
! Отговори
Голям смях преди 2 години
Новото магаре на ГЕРБ Анастас Герберджиков имал превъзходство. Смях, смях, смях!Колкото тиквата има интелект, толкова и плужека има превъзходство!
42
6
 
9
 
! Отговори
ACDC преди 2 години
До Анонимен 49. Разбирам и уважавам мнението на вас гейовете, че искате мъж. Но това са избори за президент, а не за любовник. Не може президент да е *** ботуш без грам мозък. Президентът трябва да е интелигентен човек, защото ще представлява България пред света.
41
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Радев ме загуби със зелените сертификати.
40
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
35 явно не осъзнаваш какво ни чака ако кораба потъне. Няколко морски специалисти опитаха да обяснят, но им резнаха думата. Ще го кажа простичко, гниещи процеси на всякъде, мъртва риба и смрат. Ще се разхождаме по бряг с изхвърлени мъртви риби и най-тъжната картина с мъртви делфини. Но може би точно Радев и БСП трябва да са начело на държавата за да понесат отговорността за тази еко катастрофа. А тя ще продължи минимум 30 г. Така че, не си купувайте имоти по черноморието.
39
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нищо не е предопределено нито на първи, нито на втори тур, зависи от мотивацията на хората да гласуват. Доволни и недоволни, гласувайте!
38
5
 
10
 
! Отговори
ФАКТ преди 2 години
БЪЛГАРИЯ Е ЕДИНСТВЕНАТА СТРАНА КЪДЕТО ПРЕЗИДЕНТ СЕ СТАВА С ФИЗИЧЕСКИ УПРАЖНЕНИЯ А ПРЕМИЕР СЪС СЕЛСКИ ЛАФОВЕ.
37
16
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
С имиджа на ГЕРБ и Баце се приключи когато видяхме пачките и кюлчетата злато в нощното му шкафче.
36
2
 
3
 
! Отговори
Константин Матеев преди 2 години
До ACDCАко го имаше това превъзходство, той никга не би се кандидатирал за президент сега и по този начин.
35
5
 
4
 
! Отговори
Гадател преди 2 години
Юлий,седесарино,ти и само Павлов,а не Цезар.И си само пенционер.
34
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Герджика е опит на ГЕРБ коремно да възлезе върху българската окупирана от БСП наука.
33
12
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До ACDCщГарантирам ти, че никой нема да гласува за плужека, причината е, че българина иска мъж, не некакво из пражнение......хахахахаха :)))
32
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ТИМЕРМАНЕС КАЗА: БЪЛГАРИ КОЛКОТО ПОВЕЧЕ СЕ ЗАПЪВАТИ ТОЛКОВА ПОВЕЧЕ ВИ ВЛАЗЯ
31
10
 
9
 
! Отговори
гневен мъж преди 2 години
Този заклет гербераст защо въобще го питате?Направо да започне да плещи,че разбойническата организация ще бъда първа със 70%/поне/ изборен резултат.Моето отношение ка него е- само като го видя,и започва да ми се гади.
30
10
 
7
 
! Отговори
2луп преди 2 години
До СтранджатаЗащото не е дебела като Тиквата и феновете и троловете му. Човекът се поддържа физически, а не яде тонове краен суджук
29
10
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ДЕМАГОГЪТ СЪС ЗЕЛЕНИ ЧОРАПИ!
28
10
 
16
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 2 години
България е единствената страна в света с президент - фитнес маймуняк.