"Галъп": Румен Радев с над 50% от вота, на ръба да спечели на първи тур

За ГЕРБ-СДС биха гласували 22,5%, за БСП – 15,1%, за „Продължаваме промяната“ – 13,4%
Обновена: 21 окт 2021 17:07 | 21 окт 2021 16:29, Красимир Ангелов
418
"Галъп": Румен Радев с над 50% от вота, на ръба да спечели на първи тур
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Ако изборите за президент и вицепрезидент бяха в отминалата неделя, Румен Радев би събрал 51,2% от гласуващите, което може да значи победа за него още на първи тур. За Анастас Герджиков биха гласували 22,5% от гласувалите, за Мустафа Карадайъ – 7,9%, за Лозан Панов – 6,2%. Това показва социологическо проучване на "Галъп интернешънъл болкан", направено по поръчка на БНР.

Що се отнася до останалите кандидати, според проучването Костадин Костадинов събира 3,1%, Милен Михов – 1,6%, Веселин Марешки – 1,1%. С „Не подкрепям никого“ биха гласували 2,7%.

Още по темата
56,4% от анкетираните казват, че ще гласуват със сигурност на президентските избори. 54,2% казват, че ще гласуват със сигурност на парламентарните избори. По над 20% са и онези, които казват, че вероятно биха гласували, но не са сигурни.  

От "Галъп" обаче уточняват, че не е сигурно, че президентските избори ще приключат още на първи тур, защото до вота остават още 4 седмици. Данните за структурата на нагласите и потенциалната активност показват възможност президентските избори да завършат и в единствен тур. С оглед на последните събития обаче, тази възможност не е доминираща, отчитат от агенцията.

Що се отнася до парламентарните избори, ако те бяха през изминалата неделя, за ГЕРБ-СДС биха гласували 22,5% от гласуващите, за БСП – 15,1%, за "Продължаваме промяната" – 13,4%, за "Има такъв народ" – 12,2%, за "Демократична България" – 11,2%, за ДПС – 10,8%.

Това са и сигурните от днешна гледна точка формации в следващия парламент. Близо до бариерата, но на този етап под нея, е и "Изправи се.БГ! Ние идваме!" – с 3,7%.

Под бариерата остават още "Възраждане" и ВМРО, съответно с 2,9% и 2,3%.

"Потенциален проблем ще е уплахата от вируса, боязън от машинното гласуване и т.н. Всичко това, заедно с кризисната политическа и икономическа ситуация, прави изборите и за президент, и за парламент трудни за прогнозиране – по отношение на активността и на самия вот", уточняват от "Галъп".

Извадката е представителна за пълнолетното население на страната. Изследването е проведено с таблети, между 10 и17 октомври, сред 1009 души, по метода „лице в лице“.

Данните са от изследване на "Галъп интернешънъл болкан", направено по поръчка за Българското национално радио, проведено лице в лице с таблети, сред 1009 пълнолетни българи, в периода 10-17октомври. То не отчита събитията от последните дни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


418
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
338
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кога Борко строеше перфорираните АаааХтубани - ич го страх нехващаше. Сега га други че подкарат бстроежа на мрежата български Атобани-Ементал Боре си го фана страхо защото дръги че да праат същите Ементали но с мнооооого по голями дупки, което че да ликвидира сите офпошоркани авоарести фирмета и съешитнатигъзови Хаби
337
3
 
0
 
! Отговори
Пижо преди 2 години
Единствените изненадани са г-ца Герджикова и ГЕРБ-ЖЕНИ. Оставка на "ерудита"! Не може да оглавява една уважавана институция без да има грам самоуважение!
336
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
С гласовете на десетината трола тука ли ще спечели 50% процента Радев? Даже като прибавим 20-30 гласа от пациентите на психиатрията в Нови Искър, пак не стават 50%.
335
4
 
3
 
! Отговори
Христо Христов преди 2 години
Само ско'пените про'стаци на брюксел не виждат резила на страхливата банкянска Тиква.
334
6
 
4
 
! Отговори
Христо Христов преди 2 години
Не е важно дали Радев ще спечели. Важно е, че нормалните хора видяха резила на страхливата Тиква!
333
5
 
2
 
! Отговори
Христо Христов преди 2 години
До Изнервен/355Поредната демонстрация на неграмотния и про'ст гербаджийски матрял. В Конституцията ясно пише: "Избран е кандидатът, получил повече от половината действителни гласове, ако в гласуването са участвали повече от половината избиратели." - но в демокрацията дистопиите на Оруел станаха действителност и "Невежеството е сила".ПП. Аман от евроатлантически нагли про'стаци!
332
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Радев ще е новият стар президент!За гербавата шушумига ще гласува само гербавия мат'рял.
331
6
 
4
 
! Отговори
Гербер преди 2 години
До Христо Христов. Хе-хе, ама май и ти като клепоухия си обсебен от тиквата и постоянно сънуваш кошмари с него. Колко десетилетия още ще ти държи влага, ***? Това в смисъл на живота ти ли се е превърнало?
330
4
 
8
 
! Отговори
Изнервен преди 2 години
А бе, калъпи смотани, не е достатъчно да има 51 процента от гласувалите на първи тур (което хич не ми се вярва и е поредната им манипулация в полза на фигуранта). Трябва и да са гласували повече от 50 процента от всички избиратели. Научете изборния закон.
329
3
 
7
 
! Отговори
Гражданин преди 2 години
"Галошш интернешънъл", червени продажници, знаем ги.
328
2
 
7
 
! Отговори
Балабаня преди 2 години
Аве шефе,Слави е,бе Харвардите ни изпревариха бре,Галъпа ни отрежда чак 4- то место бре,какво ще правим сегинка?? Славин отвръща:" Не бой се бе- единия- Канадчето с белите зъбки идната сряда КС ще му клъцне топките щото е канадец,а другия- Кокорчи,наш Тоше има неопровержими доказателства, че е крадец на интелектуален продукт!! Споко брате Балабанов,споко...
327
3
 
8
 
! Отговори
IM-А-мен_DrtБЯЛBoY! преди 2 години
До Да допълня...Ала, според мен, тия на тази хубава Снимка ми мязат като абсолютно копие на онези - леко ВКАМЕНЕНИте членове на ЦК/БКП-то от манифестациите, минаващи с маршируваща бодра стъпка покрай МавзолеЯ на техната мумия - Г.Димитров - Героя от ЛайпциГа. . .ДА!
326
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
да превърнем България в казарма!маршиоровки и унижение,чукундурите от друго не разбират.
325
17
 
6
 
! Отговори
До 341 преди 2 години
Гласуваш за професорчетУ,получаваш тиквомутренчета.
324
8
 
5
 
! Отговори
До 349 преди 2 години
Да не би да си послушното,наведено кученце Плевнелиев?
323
5
 
4
 
! Отговори
Реалист до 347 преди 2 години
Сигурно си играл с шланга на Винету и те е омаял
322
8
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Знам със сигурност, че ще гласувам срещу Радев. За кой точно още не съм решила. Чакам дебатите. Е, и за Луна няма да гласувам.
321
5
 
13
 
! Отговори
Грипен Гаменов Ветов преди 2 години
Здраствуйте Паляци!Преди 5 години Пожарникаря са измайтапи,че и магаре да сложи за изборите,пак ша го избирети.Затуй,ядосани и заслепени от надменността му избрахти мен.Сега са чудя на катър ли да са сторя,чи да не гласувати над 50%та на първия тур за мен?Щот сичките магарешки нумера дотук ви ги приложих,а вий сте си Има Такива Ненормалници!Ценити ви дигнах на сичко,трепя ва с КОВИДА като оклейки на бързей,съскам,пръскам отрова,сея омраза,а вий ми съ радвати кат че ли съм розовобузо първулачи?
320
7
 
6
 
! Отговори
Христо Христов преди 2 години
До Ники/340"Герджиков е класи над него." - въпрос на критерии... да припомня изказването на Борисов за евроатлантическия му електорат: "Аз съм про'ст и вие сте про'сти".
319
17
 
6
 
! Отговори
Христо Христов преди 2 години
Не е важно дали ще спечели. Важното е, че всички нормални хора видяха резила на страхливата Тиква.