Как ще гласуваме на избори "2 в 1" с машина?

Първата бюлетина е президентската и е на 2 страници, поясни Росица Матева
22 окт 2021 09:37, Ния Христова
18

Централната избирателна комисия вчера обяви, че за гласуване на изборите няма да се изисква "зелен сертификат". Как ще гласуваме за изборите "2 в 1" с машина?

"На екрана на машината са изписани опциите за гласуване. Избирателят трябва да посочи за кои избори ще гласува, като натисне върху полето за съответните избори. Ако натисне в първото поле, ще гласува и за двата вида избори - парламент и президент, второто поле е за президент, третото поле е за народни представители. Избирателят, влизайки в изборното помещение, трябва да бъде наясно за кой от двата избори иска да гласува, или и за двата", каза зам.-председателят на ЦИК Росица Матева пред Bulgaria ON AIR.
 
Тя поясни, че първата бюлетина е президентската и е на 2 страници.
 
"Имаме 23 кандидатски листи. А бюлетината за парламентарните избори е същата като на 4 април и 11 юли. Тя ще бъде на 3 страници, тъй като имаме повече регистрирани партии и коалиции, а в 2 от районите имаме и независими кандидати. Когато се избере партия или коалиция - стават активни кръгчетата с преференции. Когато избирателят отиде да гласува, е хубаво пред изборното помещение да прочета кандидатските листи, за да знае номера на своя кандидат, който иска да подкрепи. След като направи избора за партия и коалиция - натиска в кръгчето съответния избор, полетата потъмняват, което значи, че изборът е направен. След това отиваме към бутона "Преглед", с него виждаме избора, който сме направили и в двете бюлетини. Има опция и за връщане, с която може да променим избора за коалиция, партия или президент. А след като натиснем бутона "Гласуване" - се разпечатват двете разписки", допълни Матева.
 
"Трябва да изчакат и да се чуе звуковият сигнал. Разписката за народни представители ще бъде 2 пъти по-дълга от разписката за президент и вицепрезидент. Имаме достатъчно машини за изборите. В страната има 11 237 устройства. До края на месеца ще бъдат доставени още 1 600. В чужбина все още не е ясно в колко секции ще трябва да бъдат поставени машини", коментира зам.-председателят на ЦИК.
 
Вижте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
1
 
! Отговори
ШПИГЕЛ преди 2 години
Нимското списание Шпигел обрисува много реално картината в България. Системата Борисов направи България най бедната страна в ЕС и най бързо обезлюдяваща се в света. И тази безмозъчни същества искат отново да управляват. А на още по безмозъчните им подръжнизи ще заявя мислете с останали ви мозъчни гънки. Ако ОПГ ГЕРБ се върне на власт ще напуснат още млади хора и няма кой да изкарва заплатите на администрацията, полицаите и пенсионерите.
14
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Гласувайте масово, за да намалим процентите на ДПС и ГЕРБ. Мутрите ни внушават да не гласуваме.
13
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ми лесно как - за партия вьзраждане или атака и луна президент
12
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нямам зелено човече и няма да мога да гласувам !
11
2
 
3
 
! Отговори
Запозната преди 2 години
В тази пандемия е опасно да се влиза в закрити помещения заедно с хора без зелени сертификати.
10
3
 
2
 
! Отговори
хп преди 2 години
А, многу лесну - Аз немъ да гласувам! Шъ съ ваксъм с греяна ракийкъ с мед у дома, на топлу до печката и шъ чакам манджата с кисело зеленце със свинско, люто чушле и месеницата да станат готови за хапване!
9
2
 
4
 
! Отговори
При тая истерия преди 2 години
със зелените сертификати време е машините сами да си гласуват и да не ни занимават.
8
3
 
3
 
! Отговори
безпартийна преди 2 години
При новото положение, аз няма да гласувам, освен ако не въведат изискване за 3 дози - в***ксина, наркот*ци, няма значение. Така че, тази тема не ме касае.
7
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
При положение, че всички партии подкрепят въвеждането на този сертификат, то аз няма да отида да гласувам.
6
4
 
9
 
! Отговори
А преди 2 години
трябва ли да се гласува??? При тези обстоятелства на насилие и принуда, е повече от ясно, че няма да има никаква активност....Те само чакат да минат изборите и да си покажат рогата...и да ни набутат в черна дупка, че така са им разпоредили...
5
7
 
7
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 2 години
Мненията за...негласуване под мен,се пишат от...една персона,с поръчение да пише по 100 такива на ден.Това е...минималната норма на един гербески *** за да получи паницата герберска леща.Дали има някой да им чете...глупостите и да се...повлияе; едва ли.
4
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
НЯМА ДА ГЛАСУВАМ. ДА ГЛАСУВАТ ТЕЗИ СЪС ЗЕЛЕНИТЕ СЕРТИФИКАТИ!
3
10
 
7
 
! Отговори
ЕДИ КОЙСИ преди 2 години
НЯМА ДА ГЛАСУВАМ И ЖЕНАТА НЯМА ДА ПУСНА ДА ГЛАСУВА, ПО ДОБРЕ ДА ПРАВИМ ЛЮБОВ ОТКОЛКОТО ГЛУПОСТИ
2
10
 
7
 
! Отговори
негласуващ преди 2 години
Няма да гласува щото нали имало пандемия и Кацаров измисли зелени паспорти!Забравете!И хората дето познавам 50-60 човека и те няма да гласуват! Направо насрочете избори за догодина!
1
11
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Гласувах предните два пъти, но сега за циркаджии няма да гласувам