БСП готова за разгори с партиите на промяната, но за политики, а не за постове

Нинова: Време е за решителни действия, готови сме с конкретни такива  
88
БСП готова за разгори с партиите на промяната, но за политики, а не за постове
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

„За нас ключовите думи в тази ситуация са: промяна, но и стабилност, предвидимост и сигурност“. Това заяви пред Нова телевизия лидерът на БСП Корнелия Нинова. По думите й това е възможно - променяш модел на здравеопазване и правиш общинската болница защитено заведение, което дава стабилност на хората в региона, дава сигурност на лекарите, че ще работят там и предвидимост, че ще има регионално здравеопазване и всеки българин ще има достъп до качествено такова.

„Моментът е изключително важен за решителни действия. Изтече времето за дискусии и приказки“, категорична бе Корнелия Нинова.

Още по темата

Тя заяви, че левицата предлага конкретни мерки,  които могат да се случат веднага, за да стабилизират държавата и да се помогне на народа. Според нея първо трябва да се определят групите нуждаещи се от помощ. Нинова коментира, че в момента 1 237 080 семейства ползват само дърва за огрев. „Тъй като е скъп токът, започнаха да търсят дърва, такива няма на пазара, качиха се цените, а камионите с дърва излизат за Гърция“, обясни лидерът на БСП.

Тя заяви, че първо решение е временното спиране на износа на дърва, за да се помогне на над 1 млн. български домакинства. „Заради цените на газта и тока скочиха и цените на храните. Предлагаме да се отвори държавният резерв и да се пуснат храни на пазара. Ще се помогне на всички българи, които изнемогват на тези цени“, каза Нинова. Тя коментира, че в резерва би трябвало да има олио, захар, мляко, сирене и други стоки, закупени още на ниските цени. По думите й, ако сега те бъдат пуснати на пазара, това ще успокои цените, а резервът ще се запълни от производителите и търговците, от които държавата ще купи и така ще помогне и на българското производство.

Помолена да коментира с кого БСП ще търси разговори след изборите, Корнелия Нинова подчерта, че по ключови теми трябва да се търси съгласие отсега. Тя отбеляза, че и Европа, и светът призовават за намаляване на данъците на горива, на енергоносители, акцизи, ДДС. „Можем ли да се съгласим отсега, че на 15.11.2021 г. ще внесем намаляване на ДДС за храните от малката кошница от 20 на 9%?“, попита тя. Лидерът на българските социалисти заяви, че БСП е готова да разговаря с всички, но ще търси обединение около промяна, която трябва да започне, защото съществената промяна още не е започнала. Нинова подчерта, че към момента левицата не води предизборно разговори с други партии и ще ги води след изборите. „Призоваваме партиите да извадят програми, да дадат идеи, да кажат съгласни ли са да се стартира атомна централа“, попита още тя. По думите й АЕЦ „Белене“ е дългосрочното решение за българската енергетика и икономика.

Друг важен въпрос Нинова постави: съгласни ли са бързо да се свикат кметовете и да се реши как ще се поддържа социалният патронаж през зимата, как ще се помогне на хората, с колко се е увеличила топлата кухня за възрастните и тези пари да бъдат отпуснати още през ноември и декември от бюджета. „Това са съществените неща, които вълнуват хората, а не  кой с кого си говори сега по кабинетите“, коментира лидерът на БСП.

„Готови сме за разговори с партиите на промяната, дано този път да са съществени, за политики, а не за постове“, заяви Корнелия Нинова. По повод на разговорите за постове на „Продължаваме промяната“, Нинова заяви, че не е време за тях сега. По думите й те вървят по пътя на партиите на промяната в 46-тия парламент, когато е постигнато едно хубаво споразумение с политики какво и как да се прави, а те са се изпокарали кой да е министър.

„Не раздавайте постове. Народът е изправен пред такива изпитания. Най-малко в момента трябва да ви интересуват министерски постове“, призова лидерът на БСП.

Корнелия Нинова подчерта, че хората искат да знаят дали ще има 120 лв. за пенсионерите през януари, февруари и март. „Ние предлагаме да има“, допълни тя. По думите й сигурно искат да знаят и дали общинската им болница ще бъде закрита следващия месец или ще се намерят разумни държавници, които да променят модела на здравеопазването. Лидерът на БСП обясни, че общинските болници трябва да станат защитени заведения и да не се приватизират, закриват, а да се финансират допълнително и да им се осигуряват кадри, за да има всеки достъп до здравеопазване. „Сигурно се интересуват и кога децата им ще тръгнат на училище, защото не могат да седят в къщи да ги гледат или какви компенсации ще получат за това“, коментира Нинова.

Корнелия Нинова подчерта, че основният опонент на БСП е старият модел на управление, който трябва категорично да бъде променен и това трябва да започне с промяна в законодателството.

Помолена да изрази мнение за случващото се в здравеопазването в момента, Нинова коментира: „Трябваше да има предвидимост и да има подготовка, както и всяка здравна мярка да бъде обявявана заедно с икономическа и социална. Ние бихме направили следното – казваме: затварят се училищата, след един месец от 10.12.2021 г. В същата заповед трябва да пише и че родителите, които остават да гледат децата си, получават по една средна работна заплата за страната, за това че са в неплатен отпуск. Затваряме кина театри, културни мероприятия от 02.12.2021 г. На тези самоосигуряващи се хора също се изплаща  по една заплата. Така се създава спокойствие и сигурност у хората“.

Нинова изтъкна, че има и мерки, които трябва да се вземат на момента. Според нея наличието на антитела трябва да дава възможност за получаване на „зелен сертификат“, което може да се направи сега и веднага.  По думите й на хората, които имат заболявания, непозволяващи да им се постави ваксина, трябва да се даде възможност също да се движат и да живеят. По отношение на здравната система тя коментира, че трябва да се осигури заплащане на лекари и медицински екипи, които в момента са свръхнатоварени.

„Отново призовавам да се отвори държавния резерв и да се осигурят необходимите неща, които липсват не само в здравеопазването. Вчера министърът на здравеопазването е обяснил как трябва да звънне да пита в резерва дали има респиратори. Това е шокиращо. Така не се управлява държава, особено в криза“, категорична бе Нинова.

Попитана как ще повлияе на президента Радев неодобрението към министър Кацаров, Нинова заяви че ще му повлияе добре, ако го освободи. „Ако искаш да провалиш някого – мълчи, докато той греши. По-добре е да се казват грешките“, коментира Нинова. По думите й е очевидно, че грешките на Кацаров вредят и на Радев. Нинова подчерта, че БСП е последователна и както е критикувала Борисов при първите кризи, когато бяхме първи по смъртност, така и сега критикува. „Или си принципен и последователен, и представляваш хората, които застават зад теб, или си конюнктурен. Не може в една и съща ситуация да критикуваш, а след това да мълчиш само, защото някой е служебен министър“, категорична бе тя.

Според Нинова и БСП представлява хората, и когато техните интереси са засегнати, независимо от кого, тя винаги ще застане на страната на хората. Тя подчерта, че БСП вече публично е поискала оставката на министър Кацаров.
На въпрос за президента Радев и „Продължаваме промяната“ лидерът на БСП обясни, че БСП е една от партиите, които подкрепят Румен Радев и Илияна Йотова за президент и вицепрезидент. „Оттам нататък с другите партии се състезаваме на полето на политическите идеи, на план за действие“, заключи Корнелия Нинова.


88
Още по темата: БСПНиноваправителство
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
77
1
 
0
 
! Отговори
Диана преди 1 месец
На Нинова всичко винаги й е лесно и ясно - затова и стигна до пълзящ преврат..Промяна й била нужна на госпожата, доскучало й значи..Но ако знае какво трябва да представлява една нейна промяна, аз да съм трамвай! По отношение на здравеопазването направо си иска връщане на стария модел - така си беше лесно там всичко прошнуровано и пронумеровано, значи...Сигурно и другите й "промени" са такива - лицемерни ограничени брократи...Всичко до което се докосват се съсипва! БСП ВЪН ОТ ПОЛИТИКАТА!
76
0
 
1
 
! Отговори
РАДЕВ СЕ ПРОДАДЕ преди 1 месец
..ЗА 1/2-млрд/ ВЕЧЕ НА САЩ И БРЮКСЕЛ , ЗА "ЗЕЛЕНИЯ СЕРТИФИКАТ" ЗАЩОТО НЯМА ПАРИ И ПРЕДСТОЯТ КРИЗИ И МИЗЕРИЯ В БЪЛГАРИЯ!....НИНОВА ЩЕ СЕ ПАЗАРИ ЗА ЧАСТ ОТ ПАРИТЕ ---ЗА ДА ГЛАСУВА ЗА РАДЕВ!...МАЯМАТА СЪЩО ЩЕ СЕ ЖАЛИ ОТ РАДЕВ В СЪДА-- А , И ТЯ ПАК ЗА ПАРИ....ХА,ХА,ХАААААААААА
75
0
 
0
 
! Отговори
Стига глупости преди 1 месец
Г'лупости на търкалета. Това , че бат'ти Бойко е бивш полицай и охранител с пожарникарско образование не е тайна за никого. Каква Евразия и каква Еврозона тук? И друг път съм писал, че тролването по гербаджийски опорни точки води до тотално о'глупяване.
74
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Пак по опорката? 9ЮЛИ 2020Г БЪЛГАРИЯ ПРИЕТА В ЧАКАЛНЯТА НА ЕВРОЗОНАТА/ГЕРБ/А ЕДИН ЮМРУК КАЗА ЧЕ ГЕРБ СА МУТРИ- ЗАЩО, ЗАЩОТО КРЕМЪЛ ИСКА ОТ НЕГО БГ ДА Е В ЕВРАЗИЯ
73
0
 
0
 
! Отговори
Тоз пък! преди 1 месец
До нн Хапчетата, чичка.. първо за простатата, после за малоумието!
72
0
 
0
 
! Отговори
Чума червена преди 1 месец
До нн ДПС?! Това е партия, с която БСП традиционно управляват! Близки са си, познават се добре... Пък сега подобно пренебрежение!
71
1
 
0
 
! Отговори
Стига глупости преди 1 месец
До Кирил: Проблемът ти е, че не разбираш колко си *** ти самият
70
3
 
1
 
! Отговори
Пак по опорката? преди 1 месец
До до НН: Преди управлението на ГЕРБ на кое място беше България? По времето на Станишев влязохме в ЕС и бяхме на едно ниво с Румъния. Даже искахме да не ни пакетират с нея, защото сме били по-напред. А сега те са далеч преди нас, с 30% по-голям БНП на глава от населението. Това са "големите успехи" на Бойко и гербаджиите. Докато не се оттървем от тях няма да се отлепим от дъното.
69
2
 
2
 
! Отговори
Кирил преди 1 месец
Корнело, про..ста жено врачнска, млъкни ***.За какви политики ще говорите като всички сте един дол дренки-некадърници.Но трябва да управлявате няколко месеца за да се убедят всички Тъ---па....Ци ,че не ставате.И след товални пак същото Борисов да ви оправя бакиите а вие да изливате помията.Арееее изчезвай,и хич не се появявай.Ти нали беше болна ***,или не те сдържа да си чеше дългия език
68
0
 
0
 
! Отговори
Мажоритарен избор? преди 1 месец
Избирателите ще решат. Днес от интервюто с Тошко се разбра нещо, за което дори и не подозирахме. Оказа се, че всеки кандидат за депутат от ИТН подписва декларация за отказ от депутатското си място още преди изборите. Така се оказва абсолютно безмислено да се гласува с преференция за ИТН. Слави и Тошко ще подадат декларацията за отказ на избрания с преференция, и на първо място ще се окаже този, когото те сами за си си избрали за първи. Те това е парламентаризъм според Слави и сценаристите му.
67
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
БСП и партиите на подмяната.... те щели да ни управляват, спасявайте си парите , защото ще фалират банките за да не влезем в еврозоната.
66
3
 
5
 
! Отговори
$ и € преди 1 месец
Нинова окраде партийната си касичка и сега е хвърлила око на държавната.
65
2
 
2
 
! Отговори
пламен георгиев преди 1 месец
Корнелия Нинова да отговори на всички как е диагностицирана на 14.10.2021 за втори път и на 24.10. е гост в студиото на Нова Тв.А карантината? Или при нея 10 е равно на 14.Никъде няма разлика дали си заразен за първи път или втори.Или всичко е ... политика?
64
1
 
3
 
! Отговори
Български гражданин! преди 1 месец
Стига с тая промяна!Изхабихте думата! Уточнете ясно и категорично, без използване на клишета какво означава "промяна" в политиката и какво точно искат да постигнат тъй наречените партии на промяната - поне 10 мерки, обяснени ясно с примери!
63
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Беи курнелио ти президент няма да станеш стига с неграмотните ти приказки и с интригите. Президент няма как да станеш следващите няколко милиона години. Престани с интригите. Отвратителна си.
62
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Първо си махнете селянката от Крушовица, че тя разсипа партията, а преди няколко дни нареди на водещия предаването по БСТВ да нарече президента "фашист". Тя остана с верни хора от ръководството на партията, чийто брой се побира на пръстите на едната ръка. И нека има предвид, че членовете и симпатизантите на БСП не са нейни крепостни. Отнове ще спаднат гласовете за БСП.
61
4
 
9
 
! Отговори
до НН преди 1 месец
ГЕРБ са разсипали държавата? Ако си на 65 г. трябва да помниш поне изнасянето на валута с дипломатически пратки, правителството на Луканов, кредитните милионери, Жан Виденовата зима, правителството на Станишев. ГЕРБ дойдоха след всичко това, но само те са виновни, а? Преди тях е било само цветя и рози, текли са реки от мед и масло, така ли? Когато не ви изнася, вас комунистите веднага ви хваща амнезията.
60
2
 
8
 
! Отговори
П.К. инк. преди 1 месец
Тази, вероятно притежава върховните качества на тапигьозлук и ***, след като е присвоила труда и парите на отрудените българи чрез криминалната "приватизация",да има и наглостта да говори за промяна в законодателството, на "модела" за управление, за върховенството на законите на демокрацията? = Според Нинова и БСП представлява хората и когато техните интереси са засегнати, независимо от кого, тя винаги ще застане на страната на хората=??? ДА СЕ СМЕЕШ ЛИ, ДА ПЛАЧЕШ ЛИ?
59
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Заложиха на Фигуранта и сега... надолу... от мен един глас по-малко... не се разграничихте от глупостите на зелените чорапи на ... сега ще плащате на изборите
58
3
 
2
 
! Отговори
нострадамус преди 1 месец
БРАВО ИЗТРИВАТЕ ВСИЧКО ЗА КОМЕНТАРИИТЕ НАПИСАНИ ЗА БСП.МЛАДИ ПРОДАЖНИ ХАКЕРИ.