Стефан Янев: Целта на всички усилия е да няма локдаун

Изборите ще бъдат проведени както е планирано, увери премиерът
29 окт 2021 09:20, Красимир Ангелов
231
Стефан Янев: Целта на всички усилия е да няма локдаун
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Всички усилия, които предприема служебният кабинет, са да не се стигне до локдаун. Това е една крайна мярка и ние работим да не се стига до нея, заяви премиерът Стефан Янев, който отговаря на въпроси на граждани и медии в рубриката "Властта говори! Открито".

"С основание хората са загрижени. Въпросите за здравето на всеки един отделен човек и състоянието на здравеопазването са от особена важност. Усилията са ни в тази посока - да пазим живота и здравето чрез повишаване на капацитета на здравната система", посочи Янев и продължи:

Още по темата
"Пикът на заболеваемостта може би е в някакво плато. Надявам се в следващите дни това да се потвърди. Зеленият сертификат спомогна много повече хора да се тестват и да се разкрие т.н. скрита заболеваемост".

Той заяви още, че изборите са конституционно право на българските граждани и те ще бъдат проведени, така, както са планирани.

"В това отношение не могат да бъдат взети други решения, освен тези, взети от Народното събрание. Подготовката върви нормално, нямаме непреодолими проблеми, така че те ще бъдат проведени на 14 ноември", каза премиерът. Той отново посочи, че властите не задължават никой да се ваксинира.

"Това е въпрос на личен избор, а зеленият сертификат е световна практика като начин за ограничаване на предаването на вируса", категоричен бе служебният министър-председател.

От думите му стана ясно, че в момента медицински специалисти, под егидата на МЗ, работят по вариант за разширяване действието на зеления сертификат и за преболедували с доказан лабораторен антигенен тест.

Възможно е подобно решение, но нека се произнесат хората, които се занимават с наука и обществено здраве. Това решение не е политическо, заяви Стефан Янев.

Той не се ангажира с отговор на въпроса откога ще се върнат в клас децата от 1 до 4 клас, но уточни, че утре предстои отварянето на офертите за щадящите тестове, които да бъдат използвани в училищата.

Янев припомни още веднъж, че родителите ще имат възможност – или да оставят детето си на онлайн обучение вкъщи, или да дадат съгласието си то да бъде тествано на входа на училище чрез щадящ тест.

Премиерът допълни още, че заради предизборната обстановка темата с коронавируса се използва от различни политически сили за различен начин на говорене.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


231
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
109
3
 
12
 
! Отговори
Рошков преди 2 години
Края на комунистическото правителство е близо. Остават броени 15 дни
108
1
 
4
 
! Отговори
Петолъчка преди 2 години
*** удържа положението само и само да не затвори защото ще издуха креслото на 14 ноември и няма да може с Фиона да лапкат. Пет години им беше много добре той да взима по 15 хилки а тя по 13 хилки на месец и да не правят нищо. Нека да падне първия сняг и тогава глупавия българин ще разбере, че всичко се прави с една единствена цел а тя е колко пари ще се откраднат от бедния и наивен данъкоплатец...
107
1
 
8
 
! Отговори
Дядо Стефчо преди 2 години
27.11.2020 Президента Радев:"Хората не умират от COVID-19, a от хаоса в управлението."От доста време сме под вещото ръководство на нашият Президент.Така че, аз незнам защо се притеснявате... 😁
106
10
 
4
 
! Отговори
Смях преди 2 години
Борисов е откраднал 8 милиарда и ги сложил в чекмеджету
105
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
НА НАРУШЕНОТО ПРАВО ЗА ПЪТУВАНЕ И ДВИЖЕНИЕ ТРЯБВА ДА ОТГОВОРИМ ПРЕЦИИПРОЧНО- С БЛОКАДИ!
104
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
демег ако не щете нокаут, взимайте сертификат!!! Конспирация,а?
103
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Май нещо нещем да ходим никъде. Искаме си България и това е! Започва се! Оцелели сме толкова пъти, ще оцелее пак, но без ваксините разбира се. И тъй като сме последни по ваксинация, що сме още живи и то без ваксини? Що здрави хора по протестите, жизнени, енергични! Да плачеш ли, да се смееш ли????
102
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Интересно, че не чувам до кага ще е този прифален зелен сертификат в действие, на колко бройки отпада, имаше някакво такова загатване и после се замълча
101
2
 
2
 
! Отговори
Да преди 2 години
До 99....Много хитър пост. Наистина трябва да дават зелен сертификат срещу декларация че си изкарал коронавируса
100
1
 
10
 
! Отговори
А преди 2 години
Марш в Русия бездарник такъв!
99
4
 
5
 
! Отговори
Диана преди 2 години
Тези ще въведат локдаун когато всички се изпоразболеят.. Голями не.год.ни.ци...За да натопят ГЕРБ ще съсипят целия народ! ...Погледнете само какво дяволско лице има на снимката-самият дявол се е вселил в този човек ..
98
11
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Оставка на Борисов крадливия
97
2
 
2
 
! Отговори
КЪДЕ Е БАТКО? преди 2 години
разбирам да се сваля едно правителство, но трябва протестърите, дори метежниците да го правят за да вземат властта, еот минаха два пъти избори, но не съставиха правителство, сега ТРИТИ ПЪТ МАЙКА И БАЩА
96
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кажете си истината , че целта ви е да добутате до изборите. Ако ви пукаше за хората, нямаше да сме първи в света по починали с по хиляда човека всяка седмица. Докато ви дойдат изборите още над 2 хиляди ще починат.
95
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Или локдаун или набодени, последното не ми допада, искам си локдауна
94
3
 
18
 
! Отговори
Майнольо преди 2 години
Доживях Радев да ме кара да се ваксинирам с експериментална Американска ваксина с удължен срок на годност
93
1
 
4
 
! Отговори
Ники преди 2 години
До 95 Смях И ги е стерелизирал. Абе мани ,думи нямам това са абсолютни изтрещялници ама власт да им дадеш вече става опасно.
92
2
 
4
 
! Отговори
До младите преди 2 години
Барикадирайте тротоарите с камъни и пластмасови чаши и торбички
91
2
 
16
 
! Отговори
Питане преди 2 години
а не може ли да минем с декларации като Кирчо Лъжеца, че сме ваксинирани или преболедували и да не се трупаме за тестове дето дават 30 % грешка и да тормозим децата с близалки за милиони? Само питам. Щом можеш да си назначаваш министрите с декларация кво толкова ти е зор за тия зелени сертификати да тормозиш от пеленаче до 100 годишна баба. На някой ако му трябват за чужбина е си изкара.
90
3
 
7
 
! Отговори
БНО Щипка преди 2 години
Няма значение за кого ще гласувате, всички ще лижат петела на САЩ и Европа