Доц. Буруджиева: За Радев е важно да спечели на първи тур

Иначе ситуацията става различна, смята тя
84

По-малко от две седмици остават до президентските и парламентарни избори у нас. Традиционно кампанията е белязана с взаимни нападки и скандали между отделните участници, а казусът с двойното гражданство на бившия икономически министър Кирил Петков остава тема №1.

Според доц. Татяна Буруджиева партията на Петков е постигнала тавана си.

"Този, който разбира от публично поведение, би трябвало да знае, че това е лош пример, ако такъв човек, водещ партия, успее и влезе като решаващ фактор в политическата ни система. Президентът Радев има много сериозна подкрепа. Аз си мисля, че той е стигнал своя максимум. Само че проф. Герджиков не е стигнал максимума си, тук е голяма завръзка. Ясно е, че е много важно за Радев да спечели на първи тур. Но ако той загуби първи тур, тогава ситуацията става съвсем различна. От моя гледна точка рискът е много голям", коментира политологът.

Тя добави още, че надеждата и за кабинет всеки ден намалява.

Още по темата
"Беше ясно, че червените линии пречат за това. Говоренето за надпартийния интерес е важното. Управлението на сериозни кризи ни е важно в момента. Аз виждам запазване на червени линии. Виждам изказвания, които продължават да нагнетяват", поясни още политологът в "България сутрин".

"Хората искат справедливост, но като общество 30 години не провеждаме дебата в какво да се състои тази справедливост и това равенство. Няма равенство изобщо. Светът е йерархичен и за да постигнем конкретното равенство, от което нашето общество най-много се нуждае, ние трябва да проведем този дебат", обърна внимание политологът проф. Антоанета Христова пред Bulgaria ON AIR.

Гостите в студиото коментираха и решението на КС, че указът за назначаването на Кирил Петков за министър е противоконституционен.

"Правилата определят дали нещо е правилно. Конституцията е определила по какъв начин процедурите да определят кое е правилно и кое не е правилно по най-важните теми за държавата. Тези теми, които са свързани с нейните устои. Затова пренебрегването ѝ е в най-голяма степен работа срещу националната сигурност. За мен темата е много важна. Много е опасно всякакво дебатиране около това доколко аз трябва да спазвам Конституцията", посочи доц. Буруджиева.

Проф. Христова е на мнение, че няма да има особен резултат върху онези избиратели, които харесват "Продължаваме промяната" и Кирил Петков.

"Те нямат мотивацията - за тях по-важен е резултатът, който ще се получи. Тъй като не по-слабо доминиращ мотив е желанието на хората да има правителство, а това е една от много малкото партии, които не поставя условия на другите. Напротив, казва, че ще разговаряме с всички и по този начин внушава на избирателите способността си да събере около себе си другите партии, за да направят правителство", изтъкна тя.

"Ако искаме да направим този жест към хората с двойно гражданство, това е въпрос на решение. Не може обаче когато има един закон, той да се нарушава. Българската Конституция не нарушава правата на българите в чужбина. Аз много уважавам това решение - Кирил Петков казва: "Аз съм се върнал в България, искам да помогна на България". Никакъв проблем. Просто проблемът е да си министър с двойно гражданство, иначе помагай колкото искаш", каза ще тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


84
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Дал Господ,Доценти в БГ.И как смята да стане на първият тур....
21
7
 
33
 
! Отговори
Янков преди 2 години
Ще спечели.От 3те най дългото.
20
11
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Радев няма да спечели и на 20ти тур. Ако не фалшифизират изборите. Както се чува.
19
10
 
19
 
! Отговори
КОГОТО И ДА ИЗБЕРАТ, преди 2 години
той няма да е избраника на Брюксел и Белия дом. След войната лично Белият дом ще посочи държавния ни глава, а не Решетников и политически неграмотното ни население.Стига комунизъм!
18
5
 
9
 
! Отговори
Много умно преди 2 години
Е.То за всички е важно да спечелят от първи тур
17
15
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Рейтинга на Радев вероятно вече е нулев , само някои в балканско село би си дал гласа
16
9
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Който ваксинира задължително отива в кофата на историята. Който налага репресии под всякаква форма, включай зелени сертификати, бива отхвърлен от духа народен и рано или късно го яде.... Мислете му г-да политици. Дори и да спечелите с лъжа, пробвате ли нацистките простотии ще има як отпор. За това ако не можете да се справите с мирни методи, по-добре загубете изборите. Така поне ще останете като алтернатива, а не като самоунижожили се. Приятелски съвет.
15
9
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Няма как да спечели на първи тур, особено след въвеждането на зелените сертификати.
14
2
 
15
 
! Отговори
мак преди 2 години
Безсмислено говорене и правене на сметки и предположения. Всеки кандидат се надява да спечели, иначе - защо да кандидатства.
13
18
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хора, нека се обединим и негативно да гласуваме срещу тези, които погазват правата ни, като гласуваме за Луна.
12
19
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тия двете "специалистки" са добре нахранени от хранилката на ГЕРП, но след изборите ще търсят другаде подаяния
11
15
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Радев ще загуби изборите.На нас ни трябва независим президент а той показа че не е .
10
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
След зеления съртификат печели пущаме на водата в клозетя и приятно пътуване
9
13
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
След като подкрепи Стойчо-Сертификата и застана срещу 80% от народа, вероятно няма да спечели повече.
8
17
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
тази са я захранили скоро я с пачка я с кюлче, тя редовно от гроб се захранва
7
22
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това, което виждам аз е насилствено налагане на нацистки мерки от БСП, чрез Радев и неговите служебни. Лошото е че Бойко ни обеща същото. Следователно няма да гласувам нито за Радев, нито за Герджиков! Чудя се дали да не си дам гласа за лудото Волен и Атака. Тия са пернати на макс, но поне са анти фаши репресиите и срещу задължителната ваксинация и зеления сертификат.
6
11
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Защо? Ако спечели на втори тур, какъв ще му е проблема?
5
10
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
бе той въпросът вече е няма ли да отпадне на 1-ви тур, събуди се оффцо!
4
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
сметка без кръчмар
3
8
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
щото на втория ще загуби то и децата го знаят, страхлив човек доказа го последния месец.