Нинова: Парламентарните избори са по-важни от президентските

Не може да си позволим в зимните месеци държавата да е без управление
1 ное 2021 09:29, Анисия Иванова
48
Нинова: Парламентарните избори са по-важни от президентските
Снимка: БГНЕС

“За“ доброволното ваксиниране съм, “против“ то да бъде задължително, всеки трябва да има избор дали да се ваксинира“, каза лидерът на БСП Корнелия Нинова.

По думите й поисканата оставка на здравния министър от левицата не е атака срещу президента и тя обясни: „Ние сме партия, която представлява хора и когато техните интереси са засегнати е абсолютно принципно и логично да ги защитим от грешните решения на служебния министър на здравеопазването.

„Зеленият сертификат“ хвърли за 24 часа цялата държава в хаос – родители, които не знаят дали децата им ще ходят на училище, лекари, стоящи пред болниците, защото не могат да влязат вътре, а вътре пациентите, стоящи без обслужване, бизнесът също объркан.“, обясни тя пред Нова тв.

Нинова добави, че БСП е принципна и последователна по темата за здравеопазването и то не само по време на избори: „Стойчо Кацаров е привърженик на идеята болниците да са търговски дружества, а ние от години сме против и сме внасяли предложения те да бъдат лечебни заведения“, припомни Корнелия Нинова, цитирана от пресцентъра на партията..

Тя даде пример с болницата в Раднево, която е общинска, но по думите й се е продала за 200-300 хил. лева на приближено лице на ГЕРБ. „Наше предложение е общинските болници да станат защитени“, каза още тя.
В предаването “На фокус“ Нинова обясни, че левицата е критикувала и други служебни министри като министъра на енергетиката, който не е предприел навреме необходимите мерки за овладяване на цените на електроенергията.
Корнелия Нинова призовава и министъра на земеделието да спре износа на дървесина в момента: „1 237 000 семейства ползват дърва за огрев. Няма ги, високи са цените, а на границата с Гърция има опашки с камиони с българска дървесина. Ето една конструктивна критика“, заяви председателят на БСП.
 
Като политик и юрист Нинова заяви, че ще се придържа към решението на Конституционния съд относно гражданството на Кирил Петков и допълни: „Конституционният съд защити държавността. Върховенството на закона означава законът да се прилага за всички, независимо как се казваш, дали си политик, или не. Президентът не е длъжен да проверява декларациите и аз уважавам решението на съда“, коментира Нинова.

По думите й Кирил Петков използва личния си казус политически в предизборна борба като слага разделителна линия между българите в чужбина и българите у нас. „2 милиона българи са навън, но това не означава, че са двойни граждани и че са попълнили документ с невярно съдържание. Да разделиш българите навън от тези вътре е нова линия на разделение, а ние сме достатъчно разделени по много посоки. Хората навън не са отишли от добро, те са и най-големият чуждестранен инвеститор“, каза още Нинова. Тя обясни, че покрай този случай се чуват слухове за “импийчмънт“ на президента Радев, но такова искане не е нито логично, нито съдържателно.

Темата с назначаването на Янаки Стоилов за конституционен съдия, Корнелия Нинова коментира така: „Той има качествата, доказан професионалист, юрист, конституционалист. Янаки Стоилов  е и един от написалите Конституцията, така че смятам, че ще я пази.“

„В 46-то Народно събрание ние показахме диалогичност, разум, мъдрост. Подадохме ръка, за да направим правителство. Най-накрая се отчете 5-годишната ни последователна битка с модела на управление и то, когато този модел “Борисов“ беше в силата си“, заяви Нинова като обясни, че в момента има много борци за свобода и затова е много лесно.

„Десните оцениха нашата принципност, тъй като ние нямаме промяна в политиката по отношението ляво и дясно. Ние сме принципни, диалогични и търсим съгласие по теми, които биха превели България и хората в този момент през трите тежки кризи“, каза още председателят на БСП. Във връзка с голямото ляво обединение Нинова заяви: „Тези вече над 20 партии и граждански движения сме обединени от общи идеи и това е записано в нашия общ документ.“

Нинова обясни, че отсега трябва да бъдат изяснени позициите по важните теми, за да не се губи време през декември и посочи кои са те: „Имаме ли съгласие да намалим ДДС на енергоносителите, да намалим на 9% данъка на храните от малката потребителска кошница, да се обединим около идеята, че трябва да има нова ядрена мощност.“

Според лидера на БСП парламентарните избори са по-важни от президентските като обясни защо: „Само парламент може да намали ДДС, да намали акциза на горивата, да преизчисли пенсиите и да продължи тези 120 лева за пенсионерите. Само парламент може да помогне на младите родители, които си остават вкъщи да гледат децата си да получат обезщетение от една средна заплата. Устройството на държавата ни е парламентарна република и тези решения не може да ги вземе служебен кабинет. Не бива да си позволяваме в зимните месеци да оставим държавата без управление“, категорична бе Нинова и допълни, че също така трябва да се приеме и бюджетът за 2022 г.

Нинова се позова на социологическите проучвания и заяви, че без БСП няма да може да се състави кабинет и левицата ще положи всички усилия това да се случи. „Аргументи, спокойствие, конкретни и работещи решения, с които сме готови за първите 100 дни, а и не само. Ще ги сложим на масата и ще търсим съгласие по най-важните теми за България и българския народ“, категорична бе тя.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


48
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
0
 
4
 
! Отговори
ИЗБОРИТЕ СА МЕНТЕ! преди 2 години
ТЕ СА "ЧЕРНА КУТИЯ "--НА ЛЪЖАТА , КЪДЕТО НИКОЙ НЕ КОНТРОЛИРА РЕЗУЛТАТА , ОСВЕН НЕИЗВЕСТНИ ТЕХНИЦИ , СРЕЩУ ЗАПЛАЩАНЕ!--КОЕ ВИ ГАРАНТИРА , ЧЕ РЕЗУЛТАТА НЕ Е ПОВТОРЕНИЕ ОТ МИНАЛИТЕ ИЗБОРИ В ПАМЕТТА НА МАШИНАТА---ЗАТОВА БРОЙТЕ КВИТАНЦИИТЕ В КРАЯ НА ИЗБОРНИЯ ДЕН И ГИ ВПИШЕТЕ В ПРОТОКОЛА!
31
2
 
3
 
! Отговори
ЯСНООООО..... преди 2 години
НИНОВА И БСП НЕ СА ЕДИННИ В ПОДКРЕПАТА НА РАДЕВ!... И ТЕЛЕВИЗИЯТА ИМ НЕ. ГО ПОДКРЕПЯ.....!!!!!
30
1
 
5
 
! Отговори
ХМ преди 2 години
Значи никога досега не съм гласувал за БСП, нито за ГЕРБ междувпрочем. Тези последните не мога да ги дишам отдавна. На тези избори обаче ще гласувам за БСП и за Радев. Защото ми писна от манипулации, нагласации, кражби, магистрали, калинки, мижитурки и некадърници и герберастка простотащина навсякъде. ПП също ги харесвам, но не знам дали няма да отидат в коалиция с ГЕРБ, сами си го казаха че има такава вероятност. И да плюете, и да слагате минуси, все ми е тая, това е!!!
29
2
 
10
 
! Отговори
ОСТАВКА НЕКАДЪРНИЦИ преди 2 години
НАЙ ОБИЧАМ ЧЕРВЕН КРАДЕЦ ДА МИ ЗАГОВОРИ И ДЪРЖАВА ДА УПРАВЛЯВА- ОСТАВКА И В СИБИР!
28
7
 
1
 
! Отговори
Кънчо преди 2 години
Хейй, обичам я тази жена бе. :)
27
2
 
8
 
! Отговори
Важно е да има преди 2 години
парламент за да направят на Радев и Кирчо Лъжата - Конституцията да им е удобна.
26
1
 
7
 
! Отговори
всеки нов закон преди 2 години
Той е като кирлива дреха пред 10-те божи заповеди! БКП-ДС творци ли са на света?
25
3
 
8
 
! Отговори
ами от пандемията преди 2 години
по-важни ли са? Ще ни излекуват ли БКП-ДС???????????
24
2
 
9
 
! Отговори
Гроби Таласомо преди 2 години
Корнелия бе прецакана от УзуновКопринков. В типично ченгежийски стил, Гергов и сие й спретнаха едно ПП от двама несретници, за които събраха достатъчно ***-електорат, за да прехвърли 4%;))) Към тази завера трябва да добавим и кметът на Община Родопи от БСП, Павел Михайлов, който явно и твърдо застана зад проектът на УзуновКопринков. Трябва да ви кажа, че такива проекти с внос отвън на кадри и парашутирането им на ръководни постове в България се очертава като любим похват на Узунов!
23
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А, не е така, пртиите като не могат да се разберат, президента става по-важен, вече видяхме. Ама то и от кандидатите за президент няма читави, все слуги на...
22
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Естествено, че е така. На комунистите, за да продължават да ни опоскват, им трябва мнозинство в парламента, да си прокарват грабителски закони, и тяхно правителство да им ги изпълнява! Стига!
21
1
 
4
 
! Отговори
Vox populi преди 2 години
Не било в тикви, та в кратуни.!. Вата мата хлебоедиии!
20
2
 
10
 
! Отговори
4epa преди 2 години
колко пати бсп е в коалиции с дпс и вкарва даржавата в блатото а сега не е била от статутството !!!!!!!!!!!!!!!!!
19
4
 
16
 
! Отговори
Путин преди 2 години
Браво Корнелке, така те искам. Хвърляй партенки докато другаря Фигурант докопа властта. После аз знам нататък!
18
4
 
9
 
! Отговори
Димитрий преди 2 години
Ще прощава но президентските избори са важни другите ги видяхме.Март пак ще ходим и така на всеки три месеца до края на СВЕТА ;)
17
0
 
19
 
! Отговори
Бсп е в будна кома.. преди 2 години
Нинова с корупцията няма да приключи, защото е част от нея (Техноимпекс, Булгартабак, уволнена е от Станишев за корупция), но с БСП ще приключи окончателно след тежката загуба на изборите.
16
6
 
21
 
! Отговори
нинова преди 2 години
Разбрахме, че Радеф е пътник, за тов парламентарните избри са по важни.
15
3
 
16
 
! Отговори
Сър Уилямс преди 2 години
В грешка си Корнелио! Понеже вероятността да не се състави правителство за 3 път е огромна, по - важни са президентските избори. Питай Льотчика и той ще ти потвърди!
14
2
 
23
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 2 години
Така е Импексова, ама твоят бивш Беквокалист едва ли мисли така, той затова ти спретна и проекта си за Кирчо и кокорчо ... дет има една приказка храни ку.че да те лае ... !!!
13
6
 
11
 
! Отговори
4epa преди 2 години
бсп ще отсвири фигуранта !!!!!!!!!!!!!!!!!