Матева: Броенето на хартиени разписки ще забави изборния процес

Това ще отнеме 2-3 часа според зам.-председателя на ЦИК
2 ное 2021 09:15, Елка Василева
81
Матева: Броенето на хартиени разписки ще забави изборния процес
Снимка: архив, БГНЕС

Гласувах против решението да се броят хартиените разписки, заяви пред БНТ заместник-председателят на Централната избирателна комисия Росица Матева. По думите ѝ с броенето се обезсмисля машинното гласуване. Тя коментира, че приетото с мнозинство решение не е било аргументирано.

Още по темата

Росица Матева каза, че 2-3 часа ще отнеме преброяването на хартиените разписки, което ще доведе до забавяне на изборния процес, до струпване на членове на СИК при предаването на протоколите.

Тя даде за пример процеса при вота през юли, когато протоколите са били предавани бързо и организирано, което не е довело до напрежение.
По изборен кодекс резултатът ще се зачита от машинния протокол.

Карантинираните ще гласуват както и на изборите на 11 юли - от вчера поставените под карантина и изолация могат да подават заявления, за да бъде съставена секционна комисия, към която да гласуват. 7 заявления ще са достатъчни за назначаване на секционна комисия. То може да бъде подадено и онлайн в сайта на Централната избирателна комисия.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


81
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
69
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Как си мислите, че Прокопиев няма да плати на програмисти за да обучат машините както трябва. Само да не се получи 101% за др. Радев и още толкова за Мая общата, Кирчо ментата и Христо Бойкикев...Но победата е предизвестена, защото тези ... са мярка за свръхнаглост. Толкова са се самозабравили, че не виждаме даже капка угризение у Радев и Петков за фалшивите декларации!
68
0
 
6
 
! Отговори
ЧУДЕСНИ МАШИНИ! преди 2 години
Не трябва да има никакво съмнение относно надеждността на машините, защото със същия тип машини Мадуро спечели изборите във Венецуела с 99,99%. Даже нашият Мадуро има много голяма вероятност да спечели изборите със 100%. А честито!
67
0
 
8
 
! Отговори
наблюдател преди 2 години
Явно Бандата на Румен се страхува от броенето на разписките.
66
0
 
8
 
! Отговори
избирател преди 2 години
Изборите са важно мероприятие и честността на изборите е от особено голямо значение. Така че два три часа забавяне са нищо. Очевидно тези които не искат да се броят разписките се опасяват че манипулациите им ще излязат наяве.
65
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тия бабички и старци от комисиите много обичат да броят ,бях комисия на каналите избори ,имаше жена 77 и мъж на 78 г е моята комисия ,чудя се как тия от тук и ЦИК назначават толкова възрастни хора )
64
3
 
9
 
! Отговори
Петров преди 2 години
Мисля,че достатъчно злоупотребявахте без хартиени носители ! Стига вече ! Достатъчно бяха и злоупотребите ви когато не броихте бланките през последните избори ...Стига измами !
63
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Машините са евтин и икономичен начин да се фалшифицират изборите. Слагаш си свои програмисти и резулта е точно какъвто им го зададеш. Отидоха в историята времената с трудоемкото и скъпо купуване на стотици хиляди ромски гласове. На това му се вика технически прогрес и цифровизация.
62
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Какво от това, че ще се забави малко отчитането, с някой друг час! Нали им плащат за избори. Тази Матева е нечистоплътен клакьор, мошеник!
61
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ми разбира се че трябва да се броят разписките, то иначе да хич да не правим избори, да се определят депутатите от социологическите проучвания най-добре.
60
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
дори и да го забави, трябва да се броят разписките
59
0
 
16
 
! Отговори
Ломотарняци преди 2 години
Е и? Щели да се забавят, ама нали зора за машините беше не за времето, а за купен вот? Така, че броенето не създава, а напротив решава проблема със съмненията за измамен софтуер. Хайде стига сте оревавали орталъка и се кротнете! Този ЦИК вие го назначихте и въпреки съмненията очевидно там има и свестни хора. Вчера гледахме оня ломотарняк Мая, сега пък тази. А бе млъкнете най-после и се научете на ред! Тая от БСП-то ли беше? Нинова да и свие малко перките, ще е от полза за образа на партията й!
58
0
 
12
 
! Отговори
БРОЙТЕ КВИТАНЦИИТЕ . преди 2 години
..ИНАЧЕ ВОТА Е "НЕДЕЙСТВИТЕЛЕН" ---И ВСЕКИ УЧАСТНИК В НЕГО , ИМА ПРАВО ДА АТАКУВА РЕЗУЛТАТИТЕ В СЪДА НА ЕВРОПА , ПОРАДИ ЛИПСА НА ДОКАЗАТЕЛСТВА ОТ ПРОТОКОЛНИТЕ РЕШЕНИЯ НА ЦИК!!!НЕ СЕ ОСТАВЯЙТЕ ДА ВИ ЛЪЖАТ И БАЛАМОСВАТ !!!!--ТЪРСЕТЕ ИСТИНАТА В СЪДА ... И НА МЕСТНА ПОЧВА!
57
0
 
24
 
! Отговори
Кво стана преди 2 години
с оная идея дето трябваше комисиите да броят пред камери?! Това отпадна ли? Чува се че ДБ въобще били против броенето, а преди искаха камери? Що така? Айде поне малко да сме последователни.
56
0
 
27
 
! Отговори
СЛЪНЧО преди 2 години
броенето на разписките е МНОГО ОПАСНО за румбата, защото сигурно ще се окаже, че има по-малко гласове отколкото ЛУНА
55
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
КирчоЛъжеца и Кокорчо утекоха в канализацията.Язък за напъните на техните ай ти кочинки.
54
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ще броите! Целта на изборите е да са честни, а не бързи.
53
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Броенето на разписките е разумно решение.По този начин се елиминира възможността да се манипулира софтуера на машината,което е детска играчка за специалистите.Сороснята е в паника,защото пак няма да им мине номера да вземат властта по втория начин.Пък и коректно ще ми бъде отчетен гласа за Възраждане,които с влизането си в Парламента ще объркат глобалисткия пъзел.
52
0
 
17
 
! Отговори
Вчера преди 2 години
внесох в банката 1000 лева. на касата имаше машина за броене на пари. Имаше и машина за проверка на фалшиви пари. Касиерката пусна парите през машината два пъти. После старателно ги преброи ръчно, като раздели банкнотите и ги подреди. Провери ги и през машината за фалшиви пари и въпреки това старателно ги огледа. Написа ми вносна белешка подписа я подписах я и аз. А ставаше дума за 1000 лева. За такива стандарти говоря.
51
1
 
22
 
! Отговори
ПОЧТЕН преди 2 години
ние, почтените смятаме, че вече доказахме, че може да ни се има доверие, за това смятаме, че НЯМА НУЖДА да се броят разписките, даже направо още тази вечер Кирчо Петков ще излезе в По свете и унас и ще изчете списъка, който ще бъде заложен в машините с резултатите от изборите
50
0
 
16
 
! Отговори
Nobody преди 2 години
До Новия ЦИК на РадевАма за какви стандарти за машинно гласуване в ЕС питаш когато, никоя държава не е толкова п-р-о-с-т-а че да гласува с машини.