ГЕРБ са първа сила, ПП измести Слави и компания

"Сова Харис": БСП става приемлив партньор на новите формации
5 ное 2021 16:30, Анисия Иванова
391
ГЕРБ са първа сила, ПП измести Слави и компания
Снимка: Bulgaria ON AIR

ГЕРБ ще спечели парламентарния вот близо 24% от гласовете, ако изборите бяха днес, втори остават  "БСП за България" с 16,7 на сто. Това показва проучване на "Сова Харис", проведено в периода 27 октомври – 2 ноември сред 1000 български граждани по поръчка на Dir.bg.

"Продължаваме промяната" заемат третото място с 15,6% и изместват "Има такъв народ", които събират малко над 13% подкрепа.

Следват ДПС с 9,7% и "Демократична България" с 9,1%, като разликата е под процент помежду им. На ръба за влизане в паррламента са "Изправи се БГ! Ние идваме!" с 4,1%.

Според социолозите наличието на нов силен проект в пространството на партиите, желаещи промяна, води главно до вътрешно преразпределение в този сектор.

"Продължаваме промяната" се очертават като лидер сред новите формации, измествайки "Има такъв народ" от върха. "Демократична България" също понася значителни загуби за сметка на партията на бившите министри от служебния кабинет. "Изправи се БГ! Ние идваме!" също търпи загуби. Социалният профил на формацията на Мая Манолова засега удържа нивото за преодоляване на бариерата за следващия парламент.

Според "Сова Харис" на фона на политическата криза и неспособността да се излъчи редовно правителство подкрепата за системните партии се стабилизира. 

За ДПС се отваря шанс да възстанови влиянието си в някои от традиционните за тях райони. Втвърдяването на позициите на тези две партии, изразено и в кампаниите им, обаче води до още по-изразена изолация от останалите.

Обществените настроения в момента в голяма степен възпроизвеждат ситуацията от миналото лято, когато избухнаха протестите. За мнозинството от хората оттогава нищо не се е променило. Основните играчи на сцената са същите, въпреки желанието за промяна.

При този баланс на силите нараства значението на социалистическата партия. Бидейки опозиция във времето преди протестите и подкрепяйки политики, близки до желаещите промяна, БСП става приемлив партньор на новите формации, смята "Сова Харис".

Тази роля води и до известно укрепване на електоралния й резултат. Разбира се, съставянето на правителство от 4 или 5 политически субекта, изповядващи различни идеологии, е задача с повишена трудност. Провал за трети път ще дискредитира идеята за промяна.

Избирателите се съмняват в успеха на новите партии: само около една трета смятат, че следващият парламент ще излъчи стабилно управление. Почти толкова са и тези, които са настроени песимистично, а останалата една трета не могат да преценят.

Относно активността на предстоящитне избори напълно сигурни, че ще гласуват, са малко повече от половината живеещи в страната избиратели - 52%. Това показва, че в следващата неделя до урните се канят да отидат около 3 милиона души. В сравнение с последните парламентарни избори от юли регистрираме увеличение с около 200 000 гласа, но в сравнение с тези от април намалението е в същия размер.

Според резултатите от проучването, не се наблюдава възможност за възникване на допълнителна мотивация, която да стимулира колебаещите се 21% да упражнят правото си на вот. По-скоро пикът на пандемията, умората от участие в избори, езикът на омразата в предизборните кампании биха могли да откажат и част от твърдия електорат.
------------------------------------------------------

Данните са от представително за пълнолетното население на страната проучване, проведено от "Сова Харис" в периода 27 октомври - 2 ноември 2021 г. сред 1000 български граждани по метода на стандартизираното face-to-face интервю в дома на респондента. Стохастична грешка: максимална грешка за 50% относителен дял при 95% гаранционна вероятност: 3,1%. Изследването е по поръчка и финансирано от "Dir.bg".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


391
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
276
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Влизам в Ютюб, още незапочнал клипа и реклама с Киро и Асен веднага прекъсва стрийма. И така с всеки клип..Откъде са тези пари за някакви безименници до преди лятото? Кой налива такъв капитал? Кой седи зад тях? И защо Бенатова,Ризова,Паунова не търсят интервю от Американското посолство?
275
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Герб е наи голямата партия създавана някога в света няма еквивалент с които може да се мери.
274
4
 
11
 
! Отговори
Red преди 2 години
И какво излиза че болшинството от пишещите обвиняват ГЕРБ , за всички злини след бай Тошо но те са от 12 години във властта ,а предишните 18 години нулеви ли са.
273
16
 
20
 
! Отговори
Българин преди 2 години
Никога вече ГЕРБ!
272
2
 
19
 
! Отговори
Баси Мамата преди 2 години
Да се чуди човек как тази държава е в Европейският съюз и как изобщо съществува още на картата.
271
18
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
да изметем герберасти завинаги
270
9
 
12
 
! Отговори
ИЗБОРИТЕ СА МЕНТАК! преди 2 години
ОСТАВАТЕ РАДЕВ И ХУНТАТА МУ ...ДА СЕ ОСЕ РАТ КАТО ХОРАТА ЗА 3-ти ПЪТ.........ХА,ХА,ХААААААААА...
269
4
 
8
 
! Отговори
Какво ви казах вчера преди 2 години
Чакаха решението на Съда за отмяна на броенето на квитанции на машините и Агенциите започнаха да дават на Продължаваме промяната трето място а може би второ а защо не първо.След като притежаваш кодовете на машините и частна фирма отговаря за софтуера Асен Василев който е световен шмекер ще направи ПП и първи нали им дадоха милиони спонсорите.Преди решението на Съда една агенция даде 2 място на ИТН а вече са 4 защото не направиха правителство с министри на икономиката и финансите Кирчо и Кокорчо
268
8
 
9
 
! Отговори
Бай Ганьо преди 2 години
И ко правим ся, ако "Из.. се ..ри се..бг и Затворете вратата на тоалетната" не влезнат.Правителство на ДПС ПП и БСП. С две думи ДС. А честита да ви е новата промяна.На българина толкова му е акъла и затва партиите и политиците са такива.
267
19
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Герб отново мачка Народът е с тях
266
12
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Дори Герб са по-добре от тежките со росоиди и слуги на САЩ-Кирчовци,Х. Иванов-продажник и най-вече американския агент под прикритие,който бастиса България Румен Радев.Боже помогни на България да се избави от Стойчо Кацаров и Денков-довършиха ни
265
12
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ще е доста забавно платените социолози как ще кършат ръце,че не са познали процента на Възраждане!Разберете вече,българският народ отхвърля принудата и манипулацията!Обиждайте го,колкото си искате!
264
10
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
поредната поръчкова пропаганда на статъквото .1000 души от 5 милиона как ги избрахте ?Герб ако влезе в тройката ще е успех за тях .БСП не повече от 12 %
263
6
 
12
 
! Отговори
акудааа преди 2 години
бях силно притеснен, че България ще е без редовно правителство и парламент преди половин година. ДНЕС виждам само ПОЛОЖИТЕЛНИ моменти от това, че нямаме правителство. аз като обикновен гражданин днес виждам, че с правителство което ме ограбва и от временно правителство което НЕможе да краде...страда политика и депутата. което ме устройва прекрасно. АЗ вярвам, че целта оправдава средствата. АЗ искам и други политици да отслабнат..нека всеки гласува като последния път
262
14
 
13
 
! Отговори
иво преди 2 години
Продължаваме промяната ще е първа сила.Възраждане пък със сигурност ще влязат в парламента.А Боко Тиквата ще ду........а супата при бай Ставри.
261
6
 
5
 
! Отговори
социалния преди 2 години
профил на Манолова и дава предимство за покачване на резултатите.Така е.Още ще покачи,след успешното атакуване в съда броенето на отрязъците.
260
0
 
3
 
! Отговори
на случаен преди 2 години
До 4
259
0
 
7
 
! Отговори
Сатир преди 2 години
Милички червенотиквеновотиквеночикоци тая умря. Сега четете и мислете, ако можете. Ако не можете, ***.
258
9
 
13
 
! Отговори
Pomak преди 2 години
Долу ГРОБ-ДПС мафията!
257
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да иде боко и да започва с ваксинациите да се освободят малко апартаменти за купуване на по ниски цени