ГЕРБ са първа сила, ПП измести Слави и компания

"Сова Харис": БСП става приемлив партньор на новите формации
5 ное 2021 16:30, Анисия Иванова
391
ГЕРБ са първа сила, ПП измести Слави и компания
Снимка: Bulgaria ON AIR

ГЕРБ ще спечели парламентарния вот близо 24% от гласовете, ако изборите бяха днес, втори остават  "БСП за България" с 16,7 на сто. Това показва проучване на "Сова Харис", проведено в периода 27 октомври – 2 ноември сред 1000 български граждани по поръчка на Dir.bg.

"Продължаваме промяната" заемат третото място с 15,6% и изместват "Има такъв народ", които събират малко над 13% подкрепа.

Следват ДПС с 9,7% и "Демократична България" с 9,1%, като разликата е под процент помежду им. На ръба за влизане в паррламента са "Изправи се БГ! Ние идваме!" с 4,1%.

Според социолозите наличието на нов силен проект в пространството на партиите, желаещи промяна, води главно до вътрешно преразпределение в този сектор.

"Продължаваме промяната" се очертават като лидер сред новите формации, измествайки "Има такъв народ" от върха. "Демократична България" също понася значителни загуби за сметка на партията на бившите министри от служебния кабинет. "Изправи се БГ! Ние идваме!" също търпи загуби. Социалният профил на формацията на Мая Манолова засега удържа нивото за преодоляване на бариерата за следващия парламент.

Според "Сова Харис" на фона на политическата криза и неспособността да се излъчи редовно правителство подкрепата за системните партии се стабилизира. 

За ДПС се отваря шанс да възстанови влиянието си в някои от традиционните за тях райони. Втвърдяването на позициите на тези две партии, изразено и в кампаниите им, обаче води до още по-изразена изолация от останалите.

Обществените настроения в момента в голяма степен възпроизвеждат ситуацията от миналото лято, когато избухнаха протестите. За мнозинството от хората оттогава нищо не се е променило. Основните играчи на сцената са същите, въпреки желанието за промяна.

При този баланс на силите нараства значението на социалистическата партия. Бидейки опозиция във времето преди протестите и подкрепяйки политики, близки до желаещите промяна, БСП става приемлив партньор на новите формации, смята "Сова Харис".

Тази роля води и до известно укрепване на електоралния й резултат. Разбира се, съставянето на правителство от 4 или 5 политически субекта, изповядващи различни идеологии, е задача с повишена трудност. Провал за трети път ще дискредитира идеята за промяна.

Избирателите се съмняват в успеха на новите партии: само около една трета смятат, че следващият парламент ще излъчи стабилно управление. Почти толкова са и тези, които са настроени песимистично, а останалата една трета не могат да преценят.

Относно активността на предстоящитне избори напълно сигурни, че ще гласуват, са малко повече от половината живеещи в страната избиратели - 52%. Това показва, че в следващата неделя до урните се канят да отидат около 3 милиона души. В сравнение с последните парламентарни избори от юли регистрираме увеличение с около 200 000 гласа, но в сравнение с тези от април намалението е в същия размер.

Според резултатите от проучването, не се наблюдава възможност за възникване на допълнителна мотивация, която да стимулира колебаещите се 21% да упражнят правото си на вот. По-скоро пикът на пандемията, умората от участие в избори, езикът на омразата в предизборните кампании биха могли да откажат и част от твърдия електорат.
------------------------------------------------------

Данните са от представително за пълнолетното население на страната проучване, проведено от "Сова Харис" в периода 27 октомври - 2 ноември 2021 г. сред 1000 български граждани по метода на стандартизираното face-to-face интервю в дома на респондента. Стохастична грешка: максимална грешка за 50% относителен дял при 95% гаранционна вероятност: 3,1%. Изследването е по поръчка и финансирано от "Dir.bg".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


391
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
236
18
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Генерал Бойко Борисов продължава да бъде най-обичаният български политически лидер и то на база статистическите данни на най-продажните социалогически агенции, които винаги са намалявали процентите на ГЕРБ и г-н Борисов, с цел да излъжат гласоподавателите!Безспорен факт е, че в предишните кабинети на Генерал Бойко Борисов имахме изключително успешно управление между демократите от ПП ГЕРБ и Да България, реформатори. Непобедимата сплав от успешни демократичните и социално ангажирани политики.
235
10
 
6
 
! Отговори
Обективен преди 2 години
Някои тук си мислят, че Възраждане са майтап, но ще останат доста изненадани на 14ти... Все повече хора срещам, които казват, че само те са нормални и ще гласуват за тях.
234
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До истинатадо 33 - ти нормален ли си? 4 години БСП бе единствената опозиционна сила в парламента. всички останали по един или друг начин участваха във властта. Преди това пък хората на Костов също участваха в Герб-2.Борисов предложи на Корнелия да бъде Председател на Парламента, въпреки че бяха втора сила и тя ОТКАЗА. От къв зор, ще прави съюз с Герб Корнелска, която тя се съсипа да воюва с Гергов, който е човека на Герб в БСП.
233
11
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Време е Г-н Генерал Бойко Борисов да се върне във властта и да потърси сметка на хората, които ограбваха страната през последните 12 години!
232
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Процентът на Възраждане е в пъти понижен!Въпросът е защо
231
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Президента ни даде пример по антиконституноциализъм, след като не направи елементарна проверка в ГРАО дали К.Петков е направил вярва декларация, а после не го острани, а побърза да замете скандала. Не се и ваксинира публично. Назначи за министър на здравеопазването антиваксър в началото на Ковид вълна и не пожела да го махнме. Сега неговият човек прави "бомбастични" разкрития, които не са никакви разкрития.
230
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Още глупости да Говори Раков, още ще им скочат процентите на Герб.60 милиона били изнесени в кеш. Как ще го докаже? някой снимал ли е предприятието? Някои хора си признавали разни неща на разпит в МВР.Е, и? В МВР може да кажеш всичко, докато не се закълнеш в съда - не важи. Там може да кажеш - биха ме, шегувах се и пр.Имало "кухи" фирми заведени на малограмотни лица. Рашков смесва понятията морал и закон. Може да е непочтено, но е законно. Ама той и К.Петков смесва морал със закон.
229
4
 
3
 
! Отговори
Ко мента преди 2 години
Когато *** бъдат унищожени до възможния минимум от вирусите във края на следващата година ,платената държавна пирамида ще си припомни .че има твърде много оцелял народ ,който ще ги погълне само за няколко месеца,заедно с децата им.
228
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Егати плазмодиите от ИТН, Радев *** ги отсвири, а те пак за него пускат гласове. Заради "хонорара" ще е. А уж, не били зависими. Слави винаги е бил за този, който плати повече. Божков, Газпром/Радев, все тая.
227
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До СатанаКои са тези фирми, покажи ни ги?
226
3
 
5
 
! Отговори
истината преди 2 години
ГЕРП и ДПС печелят 33% и са в изолация.Ако Корнелия вземе 17% правят коалиция с 50%,а няколко гласа за мнозинство винаги могат да се купяСпасението е-нито един глас за Корнелия,защото само другите казаха,че няма да правят правителство с герп и дпс,а тя е уж "опозиция"
225
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
От това "проучване" излиза, че познавам почти всички, които ще гласуват за Възраждане, лично.
224
3
 
3
 
! Отговори
ЕДИ КОЙСИ преди 2 години
УЖАСТ
223
12
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
по гласувалите за ГЕРБ ще се определи най точно бройката Ромоиганите в БГ както и Ромоидните Мангалюхи
222
16
 
3
 
! Отговори
баба мара преди 2 години
герб получават първи мандата и веднага го връщат бсп ако получи 2 мандат същого връща защото с нинова няма да стане кирчо получава 3 мандат и всички гоподкрепят и правят наи накрая правителство в него трябва да са рашков пеканови министърката на строежите
221
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Колосална борба за ресурси по 4 направления - стари енергии, тантал, олово, волфрам и злaто (конфликтни минерали 3TG), старите промишлени ресурси - ценни метали, и продоволствия - храна и най-вече вода.
220
12
 
9
 
! Отговори
Anonimen преди 2 години
Крадците все още си мислят, че като подкрепят тези които са им осигурили условията за крадене ще се спасят от възмездие, много се заблуждават. След изборите , всички крали от народа , заедно с покровителите си от ГЕРБ в панделата до живот, докато отработят откраднатото
219
13
 
12
 
! Отговори
Аман от Борисов преди 2 години
Аве кой ще гласува за тез гербаджии, не остана земя не окрадена и неразпродадена, Аман от платени статии и проучвания
218
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Алжир прекрати доставките на газ за Испания.
217
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В САЩ се разрази пълен дефицит на практически всички стоки - от тоалетна хартия до кецове и от камионетки до пилешко. В цялата страна има недостиг на почти всички видове стоки от тоалетна хартия и маратонки до камионетки и пилешко. Търсите книга, колело, креватче или лодка? Може да се наложи да изчакате по-дълго от обикновено и ще отнеме допълнителни седмици или месеци, преди да получите артикула.