Първан Симеонов: Съставяне на правителство изглежда още по-трудно

Румен Радев е малко под ръба от победа на първи тур, смята той
10 ное 2021 18:47, Анисия Иванова
109
Първан Симеонов: Съставяне на правителство изглежда още по-трудно
Снимка: БГНЕС

Ако данните се запазят, БСП седи в удобната кръстопътна позиция, ще имаме една част ДПС и ГЕРБ, от другата страна са ПП, ИТН и ДБ. БСП може да бъде определена и като партия на статуквото, и като партия на промяната. От БСП може да зависи много. Ако вторият мандат отиде при БСП, ще бъде по-трудно, отколкото, ако отиде при ПП. Първият мандат може би ще отиде при ГЕРБ, а те смятат, че могат да съставят правителство, каза пред БНР социологът от "Галъп" Първан Симеонов.

Още по темата

По думите му интересно е при кого ще отиде второто място на изборите, защото дистанцията е много малка.

Според него и тотално нови хора, и гласове от други партии ще отидат при ПП.

"Те преструктурират протестното пространство... По-мъдрите от протестните партии трябва да проумеят това не като загуба, а като възможност... ПП са като флуид, могат да се разпускат и свиват в големи амплитуди. Важно е как ще завършат кампанията си. Ако активността е висока, това ще е в полза на ПП", смята социологът.

Според него този път съставяне на правителство изглежда още по-трудно. "Има нещо, което е оптимистично, че самият народ едва ли ще прости, ако няма правителство", смята Първанов.

Според него двете партии - ПП и ДБ, са могли да тръгнат заедно на изборите. "Но дори без обща група в НС, както се говори напоследък, трябва да оставят вратите отворени помежду си", смята Първанов. Интересното е как протестните партии ще си сътрудничат с БСП, добави той.

Социологът сравни ситуацията днес с тази от 4-ти април - заради Covid вълната и новата формация, "която вдигна млада вълна". "Всичко е възможно, ситуацията е трудно предвидима, много хора решават накрая", допълни той.

Ако активността е висока, това ще е в полза на "Продължаваме промяната", каза той.

По думите му президентът Румен Радев е малко под ръба от победа на първи тур. "Тук зависи какво ще мобилизира през последните дни. Парадоксално кандидатът на десницата Лозан Панов работи за Анастас Герджиков".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


109
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
2
 
4
 
! Отговори
урааааааааа преди 2 години
Радка пиратка форевър!
11
3
 
14
 
! Отговори
АнонимеН преди 2 години
НЯМА НИЩО ТРУДНО КОГАТО ИМАШ 100-ЦИ НЕРЕГИСТРИРАНИ МАШИНИ ЗА ПОДМЯНА НА ВОТА!!! ПРОДЪЛЖАВАМЕ ИЗМЯНАТА НА ЗЛО РАДЕВ И СЛУГАТА МУ КИРО МЕНТАТА ДЕТО НЯМА РЕАЛНО 100 ХИЛЯДИ ГЛАСА ЩЕ ПОЛУЧИ 500 ХИЛЯДИ И ГОТОВО
10
8
 
3
 
! Отговори
Варненец преди 2 години
Костадинов и Възраждане единствени са за България. РАДЕВ=Герджиков=Панов=Херо Мустафа.
9
12
 
6
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 2 години
Окончателното...отвяване на Боко Кюлчето със феодалната му собствена партия...предстои и е неизбежно.Въпреки...напъните на всякакви нашенски полит...врачки и наливаните...крадени пари на Кюлчето за политически ПИАР,окончателния му крах е неизбежен.
8
10
 
4
 
! Отговори
Кирчо Кокорчев преди 2 години
Ще е премиер.
7
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Материала е много лош,сакат си мутрокрацията Венци боксьора да си прави спаринг с тях,затова гласуват за СИКаджията от Банкя!!
6
3
 
4
 
! Отговори
КОРНИ преди 2 години
Прати Да ие Бъ под лозата.
5
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Срамувам се от платените агенции, които непрекъснато ни налагат изборна победа за Радев! Почти 5 години се криеше в президентството като в окоп, погази конституцията, назначи служебно правителство от абсолютни лакеи и т.н Има достойни хора, но Радев не е между тях! Ще го запомним със съскането, личната неприязън към Борисов и одобрението му да се хвърлят павета и горяща слама срещу полицаите!!
4
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А тока ? За бизнеса или за народа ? А герберасите кога ще ходят малко да побачкат в частния сектор ? Нали за тва събаряхме комунизма ? Да не са все едни и същи по държавните ясли ? Ми то пак така стана . Кога ще си ходи комунизма аааа мафията герб де . Ади сега малко в частния сектор .
3
4
 
3
 
! Отговори
ДиБъ преди 2 години
К.у.Р Нела с Лозан Панов.
2
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хората не верват вече, имаше доверие през 90-те, все пак беха размирни времена, имаха доверие и в царя, дето ги оправи за 800 дни, имаха доверие и в Боко, сега се изчерпа доверието :)))
1
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Айде бе. ГЕРБ и ДПС вече се спазариха. Остава само патерицата им Копейкин да прекрачи прага и кабинета е готов