Радев – Йотова фаворити на първия тур, почти сигурен е балотаж

Очаква се малко под 3 милиона българи да гласуват за президент
10 ное 2021 10:21, Елка Василева
269
Радев – Йотова фаворити на първия тур, почти сигурен е балотаж
Снимка: "Тренд"

Фаворит за първия тур на президентските избори е двойката Румен Радев-Илияна Йотова, а сигурен техен опонент на евентуален балотаж е Анастас Герджиков-Невяна Митева.

Това става ясно от данните от проучване на „Тренд“ по поръчка на вестник "24 часа", посветено на нагласите на българите спрямо предстоящите парламентарни и президентски избори. Изследването е реализирано в периода между 1 и 7 ноември 2021 г. чрез пряко полустандартизирано интервю "лице в лице" чрез таблет сред 1013 души на възраст 18+.

Още по темата

Структурата на подредбата на президентските избори изглежда доста по-ясна от тази на парламентарните избори и трудно би могло да се очаква разместване в нея.

Двойката Румен Радев-Илияна Йотова заема лидерската позиция в подреждането с 46.8%, следвана от Анастас Герджиков-Невяна Митева с 24.4% от гласуващите.

Твърда трета позиция на Мустафа Карадайъ-Искра Михайлова (9.9%), които успяват да мобилизират целия електорат на ДПС.

Четвърта позиция заема двойката Лозан Панов-Мария Касимова-Моасе с 6.4% от гласуващите.

Следват Костадин Костадинов-Елена Гунчева с 3.1%, Милен Михов-Мария Цветкова с 1.6% и Луна Йорданова-Иглена Илиева с 1%.

Декларираната активност на президентските избори е малко по-ниска от тази за парламентарните – 53%, като това би означавало малко под 3 милиона български граждани упражнили правото си на глас на вота за държавен глава. От избирателните списъци това би било активност от около 43%.

Вторият тур на изборите за държавен глава изглежда почти сигурен. Само изненадващо висока избирателна активност евентуално би могла да повиши вероятността за изход на изборите в един тур.

Данните са получени от терен, който е проведен седмица преди изборите за Народно събрание и държавен глава. Те не могат да се приемат като прогноза за изборния резултат, а за моментна снимка към периода на провеждане на терена. Проучването е реализирано само на територията на Република България и не отчита вота на българските граждани, които ще гласуват в чужбина.

Проучването на „Тренд“ е по поръчка на вестник "24 часа", посветено на нагласите на българите спрямо предстоящите парламентарни и президентски избори. Изследването е реализирано в периода между 1 и 7 ноември 2021 г. чрез пряко полустандартизирано интервю "лице в лице" чрез таблет сред 1013 души на възраст 18+.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


269
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
201
0
 
1
 
! Отговори
О,Шипка-радефф преди 2 години
ТОА НА БАЛОТАЖА Е ПЪЛЕН А У Т !
200
1
 
12
 
! Отговори
hipodil преди 2 години
Само на мен ли ми е странно, че тъй наречените Партии на промяната като ИТН, ПППП и Мутрите вън подкрепят кандидат за президент на БСП? Това говори много и за партийните им цели
199
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Радев единствено е фаворит сред чакащите за следствения арест.
198
3
 
13
 
! Отговори
докога ще чакаме ? преди 2 години
Радев и Киро ни показват нагледно, какво е корупция и дебелоочие на най-високо политическо ниво, както и тотално нез2ачитане на Конституцията на РБ. Те дори са горди и продължават да се чувстват недосегаеми от закона ........ Кога най-после ще се самосезира прокуратурата срещу Кирил Петков и ментора му за престъпление по чл. 313 и чл.308 от НК ???.....Конституционния съд окончателно се произнесе по казуса !!!
197
3
 
12
 
! Отговори
Лойко преди 2 години
Радев-Йотова. Продължаваме да си харесваме БСП и полувоенната щайка около Радев,глутница нови и стари ченгета. Време е да дадем щанс на интелигентната Демокрация. Мислете за бъдещето повече,а не за днешната каша в държавата.Избираме Бъдещ Президент.Добре е да имаме поглед напред поне за следващите 5 години.
196
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Гласувам за Костадинов и Възраждане - не вярвам на социолозите. Слагаха Слави трети, а той стана първи.
195
4
 
14
 
! Отговори
Коментатор преди 2 години
Ха,ха! Пускат компромати за Борисов , но поне се вижда, че е мъж - уважава жените и има презерватив. А Рундю ближе клиторите на плеймейтки като куче ! Еееехххх, Родино мила, как позволи на такъв жалък пършивец като Фигуранта да е начело на България !!!???
194
3
 
9
 
! Отговори
Въпросчо преди 2 години
След като Радев е фаворит, защо не се пускат клиповете , на които фаворита Радев е голичък и ближе родовия инструмент на плеймейтка ? Той редовно си спрята оргийки с плеймейтки, но медиите не "виждат" това ! Така Фигуранта "облизва" и народните маси, като им раздава щедри обещания и люти клетви към Борисов ! Жалкият Фигурант се взе на сериозно, че ги имат за слива!
193
2
 
17
 
! Отговори
555 до 231 пак до .. преди 2 години
А бе момко , защо не си седя на село да пасеш на дядо ти вола , докато той и баща ти в дюкяна майсторят *** . На мен не ми трябват , защото не съм от тези 46.8% зомбирани , които ще гласуват за Радев.
192
3
 
16
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
Защо тук, в ДнесБг анкетата показва 34% подкрепа за Радев и 33% за Герджиков, а Галъп дава на Радев 46%?! Явно червената хунта се готви да манипулира изборите!
191
8
 
7
 
! Отговори
Нищо ново преди 2 години
Герджиков през 2001 - 2003 г. е зам. министър на образованието от квотата на ... ДПС ! Сега е обединяващата фигура между ГЕРБ и ДПС.
190
1
 
2
 
! Отговори
Пак по опорката? преди 2 години
До 555: Приготви си и ти цървулите за да се хванеш на хорото.
189
23
 
6
 
! Отговори
Атанас Велмазов преди 2 години
Чест и почитания за президента Радев. Той обедини българският народ срещу крадливата и некадурна гербаджийска дружинка, затова ще го изберем за втори мандат.
188
2
 
10
 
! Отговори
555 преди 2 години
Какво веселие ще настане когато Радев спечели !! Ще се извие едно хоро пред президентството от зомбирани радевчета , ще удрят капи в жълтите павета ,и цървулите им ще припушват от якото натрисане ,а селския и-дио"т М-ун"чо ще тъпче азлък в кремаклийката си и ще възвестява с гръм новата ера на зомбитата. А Радев от свода , през гъстия дим, ще гледа на всичко , тих , невъзмутим.
187
15
 
8
 
! Отговори
виготура_вигопрасна преди 2 години
Нека на предстоящите избори покажем червен картон на гербаводепесарската мафия!
186
5
 
18
 
! Отговори
?!? преди 2 години
Защо вчера бяха забранени коментарите за Радев под статията? Много му дойде народната любов? Не те показват каква е истинската подкрепа за него.
185
7
 
23
 
! Отговори
Атанас Велмазов преди 2 години
ОСТАВКА, СЪД , ЗАТВОР ЗА ФИГУРАНТА, ЛЪЖЕЦ, РАЗЕДИНИТЕЛ И БЪЛГАРОУ.БИЕЦ РУНДЮ ГУМЕН ГАДЕВ !!!!!!!!!! ТОЗИ ЧОВЕК У.БИ И ПОЧЕРНИ ХИЛЯДИ БЪЛГАРСКИ СЕМЕЙСТВА ! АКО БЪДЕ ПРЕИЗБРАН- БЪЛГАРИЯ УМИРА !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
184
9
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
РАДЕВ-ЙОТОВА - АЙКЮ 00
183
8
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
РАДЕВ-РЕШЕТНИКОВ = РУСКИЯ ФАВОРИТ НА ИЗБОРИТЕ
182
17
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Какъв балотаж, какви пет лева. Меката китка ще е отнесен с поне 25%