Матева: Надявам се да не атакуват резултата от вота с броенето на разписки

11 936 машини ще бъдат използвани за вота у нас и в чужбина
13 ное 2021 12:17, Елка Василева
197
Матева: Надявам се да не атакуват резултата от вота с броенето на разписки
Снимка: архив, БГНЕС

Надявам се 100-процентовото броене на разписките от машинния вот да не се използва за атака на резултата. Това заяви пред bTV зам.-председателят и говорител на ЦИК Росица Матева. Тя и колегата ѝ Цветозар Томов гласуваха „против“ 100-процентовото преброяване на контролните разписки.

„Такова контролно преброяване трябва да се направи от ЦИК, а не от СИК. След решението на Върховния административен съд се надявам, че няма да се използва това преброяване, за да се атакува резултатът от машините, защото ще има грешки в протоколите на секционните избирателни комисии“, коментира Матева.

Още по темата

Тя беше категорична, че е важен резултатът от протокола, принтиран от машината, а преброяването е само информативно. Матева посочи, че в ръчното преброяване няма да се смятат преференциите, но очаква забавяне в отчитането на резултата.

В неделя 11 936 машини ще бъдат използвани за вота у нас и в чужбина. Зад граница вече са изпратени 416 машини, с които ще се гласува в 206 секции.

В 9399 секции у нас ще се гласува машинно, като в 2121 от тях ще има по две машини.

„Всички тези машини са сертифицирани, те са собственост на държавата. Намирали са се в склада, който се охранява от жандармерията. Държавата има общо 12837, така че имаме и резерв“, обясни Матева и допълни, че при евентуален балотаж на президентския вот ще се изпратят нови машини в чужбина, с инсталиран у нас софтуер.

Тя заяви, че няма как сертифицираните за вота машини да се смесят с допълнителните на „Сиела Норма“. Обясни, че пристигналите нови машини за фирмата не са разпечатвани и се охраняват, като ще бъдат върнати на „Сиела Норма“ на 22 ноември.

Останалите машини, намерени в митнически склад на Летище София, за които ЦИК разбра от прокуратурата, вече са преместени и се охраняват от МВР, като не могат да излизат от там без разрешението на ЦИК.

„След като бъде инсталиран софтуерът, той се заключва, а ключът се намира в ЦИК. За да се инсталира нов софтуер, е необходим този ключ, а той се съхранява от ЦИК. След това в машините се поставят флаш паметите, затваря се отделението. В СИК машините пристигат с пломбирано това отделение, отделението за хартията и има предоставени пломби на СИК, които да пломбират след включването ѝ“, обясни Матева.

През изборния ден всичките отделения са заключени, в края на вота – след разпечатването на протокола се отваря отделението с флаш паметите. Едната отива в ЦИК, а другата в РИК.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


197
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
99
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Казвате, флашката може да се манипулира. А разписките? И ако изчезнат много от тях, не остават следи. Та, при броене, може ли или не може броят на разписките да се манипулира? Не говоря за определена партия, а по принцип! Зависи от броя на партийните членове в дадена СИК.
98
2
 
7
 
! Отговори
до 117 преди 2 години
малки другар агентите на ДС са предимно кадри на бкп_бсп няма как да намесваш други партии тези номера не минават ние ви знаем болшевишки доносници тези процеси са ваши
97
1
 
3
 
! Отговори
мххх преди 2 години
До ---В тези машини артикулите са партиите. Накрая се обобщава от кой артикул избирателя е избрал в повече. И кякой въобще може ли да обясни как от машини които са извън секцията, резултатите ще влязат вътре в нея. Та нали там са представители на всички партии и се изтегля разпечатката -чаршаф от намиращите се само в секцията една-две машини.И за това се съставя протокол.
96
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Притесняват се партиите на червената мафия, а именно протестните партии. ___________ Не всички от протестите сме червени! Моите хора сме против статуквото и против рр сега . Искаме да спрем руските зависимости, прийоми, уж за народа, пък то отива в джобовете! Кои са им техните партии? Вижте богатите, собствениците от свинар, през шофьор, та милионер, или пък мутренските образувания на ДС от 90тте г. Те са червената мафия, те!
95
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
рАБОТАТА Е МНОГО ПРОСТА РЕЗУЛТАТИТЕ ОТ МАШИНАТА ИЗЛИЗАТ НА ФЛАШКА ,КОЯТО МОЖЕ ДА СЕ ФАЛШИФИЦИРА .КАНРА КОНТРОЛНОТО БРОЕНЕ НА РАЗПИСКИТЕ , КОЕТО ИСКА ГЕРБ Е ПРОВЕРКА НА РЕЗУЛТАТИТЕ ОТ ФЛАШКАТА .зАЩО СА ПРОТИВ ?
94
4
 
6
 
! Отговори
--- преди 2 години
До Ал БъндиСметката в магазина излиза ред по ред. Цена Количество Общо.Не излиза обща сума, която плащаш без да мъркаш и без да снаеш напр. единичната цена на някой артикул.
93
10
 
7
 
! Отговори
Ал Бънди преди 2 години
До Анонимен 109Защото ръчното преброяване обезмисля машинното. При машината няма човешка намеса и субективен фактор. При ръчното все едно Бай Ганъо прави избори. На това се нагледахме вече 30 -години, и не е важно кой, как е гласувал , а кой и как ще ги брои. Абе Вие като пазарувате в магазина, как ви излиза сметката - на машина или на ръка с молив на хартия! Щото машината може да ви излъже. Първо беше че ще ги хакнат машините, после че ще имат зловреден софт. Сега пък имало някъде в повече.
92
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"НЕ ДРУГАРИ МЕРСИ ЗА ТОЗИ ЧЕЛЕН ОПИТ ОТ БРАТСКА РУСИЯ!В Европа НИКЪДЕ НЯМА ЕЛЕКТРОННО/МАШИННО ГЛАСУВАНЕ защото е лесно за манипулиране!" _______________ Лъжете! Има. В Естония гласуват електронно!
91
5
 
11
 
! Отговори
ПОДПИЙНАЛ РАНО-РАНО преди 2 години
До Анонимен 109: Пич, много си прав, точно така е, обяснил си го както си е. Проблемът е, че партиите около Радев (разбирай олигархични червени кръгове) искат властта на всяка цена и са готови да играят вабанк, като газят законите и конституцията. Още по-големият проблем е, че медиите им пригласят удобно и това, което казваш, няма кой да го оповести в "Панорама" и останалите предавания. Това е.
90
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Въпрос: Кое по-лесно се фалшифицира, бюлетини или софтуеър?" _____________ Разбира се, бюлетини! Опитът е от 15-20 години! По места в мнозинството (Кои са тези първи няколко партии, бивши управляващи коалиции???) в СИК броят и си помагат да се губят хиляди хартии. Виждали сме картини в медиите, съда, лични клипове на манипулиране! Това е НЕВЪЗМОЖНО да се хване и удостовери на 100%!!! Софтуеър се пише, често се проверява, удостоверява. Искаме промяна от статуквото, но не подмяна, на думи само, а
89
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да обесним пак с простолюдието тук, целта дрги зрители е нарочно да исчезнат едни разписки за да се такива гласуването и вота да се провали !!!!!!А на следващите избори да ви накарат пак със хартики да гласувате за да е по оесно да ви манипулират и да ви инсталират продажни и крадливи политици
88
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 104. Не, ВАС реши, че дали разписките ще се броят и в какъв обем ще решава ЦИК, но резултата от преброяването от разписките от РИК няма да се вписва в протокола. Защо те притеснява дали 30, 75 или 100% ще броят разписките? Ако няма измама резултата от преброените разписки следва да съответства на данните в протокола от машината. Не разбирам защо някой е против ръчното преброяване на разписките, освен ако не се е подготвил за победа чрез измамно бърникане в програмата на машините.
87
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"""Болшевишко отроче загрижено да не и атакуват манипулацията на машините значи всичко да со кротце со благо вие да си свършите машинациите и всички да мълчат голяма наглост"""_________ А други още отказват да си върнат скъпата им партийна книжка на БКП! И дават наши 3 милиарда да тръбопровод на Газпром, без изходна връзка в България(!), от която я платят такса пренос някой милион, я - не! Изискайте досега какво България е получила!!!! Не приказки, а официални документи. Та, болшевишки отрочета!
86
2
 
20
 
! Отговори
Техник на машини преди 2 години
В складовете на Сиела Норма ще се гласува ли?
85
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"градската десница" на Христо Бойкикев сме категорично против рр.
84
4
 
17
 
! Отговори
и те така преди 2 години
мая общата вече е готова за атака щото нема да влезне в парламента . ше видите как ше събере клакьорките си на жълтите павета а хаджигенов/а ше съди държавата :)
83
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Идеята ан разписките е да се следи дали вота е реано отчетен.Все пак на всички е известно че ако няма разписки машините може да се програмират в полза на дадена партия." ___________________________ ВАС реши да не е пълно, а частично броене. Които СИК и какъвто % реши ЦИК. Пример 75%. Не пълно! Все пак на всички е известно че ако няма машини, може да се купуват, разнасят, махат, прибавят всякакви хартийки в полза на дадена партия.
82
4
 
11
 
! Отговори
Лалю преди 2 години
Ако няма разминавания между резултатите от протокола на машината с броя на разписките няма да има основание да се атакуват резултатите от вота. Обаче, ако машините изкарат, примерно 30% за дадена партия, а при преброяването на разписките за същата партия са гласували 12%, разбираемо ще има проблем. Тогава с основание всички партии и редовите гласоподаватели ще искат касиране на изборите поради фалшифициране им. Да му мислят програмистите, ако са заложили измами в програмите на машините...
81
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Някои знаем и следим действията и процесите и резултатите. Поне в някои области, важни за България. Енергетика - поне на 90% зависимост от русия. Трябва ни този конектор с Гърция. Азерският е по-евтин, властите там съобщиха, че могат да ни доставят повече! И гърците съобщиха, че могат да ни доставят повече от Азербайджан. И защо Булгаргаз не купува поне договорените количества?! По-евтино, надеждно, без изнудване! Зависите ли от русия, за тях ли работите или за българите? За други сектори, от др
80
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Само да попитам в коя Демократична държава от Европа гласуват с машини от Комунистическа Венецуела с диктатор Кольо Мадурото а другаре *** Демокрация щяхте да правите а пак към КОМУНИЗМА напирате машини ви изпраща вашия скъп другар Мадурото Нещо не се връзват чесни Избори по Венецуелски модел не мислите ли