Как ще протече вотът под карантина?

Бройката на гласуващите в изолация може да се промени
14 ное 2021 08:32, Нели Христова
0
Как ще протече вотът под карантина?
Снимка: Димитър Кьосемарлиев

За пореден път парламентарните избори у нас се провеждат под знака на пандемията от COVID-19. До последно един от основните въпроси беше как ще гласуват гражданите, които са под карантина.

Избирателите под карантина или в изолация могат да гласуват на декларирания от тях адрес, на който са карантинирани, независимо от постоянния или настоящия им адрес. За тях са подготвени около 70 секции в София.

За разлика от предходните избори този път заявления се приемат и в днешния ден, така че тяхната бройка непрекъснато се променя.

Мобилният екип се състои от трима души, които се събират в столичното 119-то училище. Те прозвъняват тези, които са заявени, за да уговорят час и със служебен транспорт отиват на място, за да може гласоподавателят да упражни правото си на вот.

По предварителен списък трябва да се обиколят 16 адреса, но това не е окончателната бройка. Ако постъпят още заявления, те ще бъдат приети.

"Нямаме достъп до карантинираните. Самото гласуване е до прага на жилището. Ние сме оборудвани с предпазни средства, така че не виждам никакво място за притеснение", коментира председателят на 52 секция Невена Денчева пред БНТ.

Тайната на вота ще бъде запазена, допълни Денчева.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари