Отново отиваме до урните, избираме новите 240 депутати и президент

5067 напират за депутатските банки
350
Отново отиваме до урните, избираме новите 240 депутати и президент
Снимка: НС

Българите днес ще изберат новите 240 депутати. Този път вотът е 2 в 1 и всеки, който отиде до урните, ще пусне бюлетина и за новия президент, който ще остане на „Дондуков“ 2 през следващите пет години.  

Вотът за 47-ото НС е извънреден и предсрочен и трети за 2021 г., след като трите проучвателни мандата – на „Има такъв народ“, ГЕРБ-СДС и БСП, бяха върнати на президента Румен Радев и така и не беше съставено правителство след изборите на 11 юли. Така Радев насрочи за 14 ноември поредните избори заедно с тези за държавен глава.

Още по темата

Регистрираните кандидати в изборите за народни представители, които се борят за място в НС на изборите днес са 5067.

На 4 април регистрираните кандидати в изборите за народни представители бяха 5 949, а на 11 юли - 5 079.

От регистрираните за вота днес 1515 са жени, а 3 552 мъже.

Общо 1237 са регистрирани в повече от един район.

В изборите за президент и вицепрезидент ще участват 23 кандидат-президентски двойки. От тези общо 46 кандидати 18 са жени, 28 са мъже. Сред кандидатите за президент има четири жени и 19 мъже.

Регистрирани са 20 сдружения за участие в изборите с наблюдатели. Четири социологически агенции са регистрирани с 1127 анкетьори.

Изборният ден отново ще започва в 7 часа и завършва в 20 часа. Ако след този час пред секциите има чакащи да подадат своя вот, гласуването може да бъде удължено, но максимум до 21 часа.

Според Изборния кодекс гласуването в България е задължително, но санкция за негласуване няма. Право да гласуват имат всички български граждани, навършили 18 години към изборния ден, без поставените под запрещение и изтърпяващите наказание лишаване от свобода.

По предварителни данни на Централната избирателна комисия избирателите по списък са 6 708 189 души.
Секциите за гласуване зад граница ще бъдат 751.

На парламентарните избори на 11 юли се гласуваше в рекордните 782 секции зад граница, но тогава отпаднаха ограниченията за секции извън ЕС. На 4 април секциите в чужбина са били 465, през 2017 г. - в 371, през 2014 г. - в 426, през 2013 г. - 227, през 2009 г. - 274 секции.

Българите зад граница могат да гласуват за президент и вицепрезиденти и за депутати. Избирателен район "Чужбина" обаче няма и затова могат да гласуват за партия и коалиция, но не и за кандидат от листата. В големите секции извън страната (с 300 заявления или избиратели на предишен вот) отново ще се гласува само с машини.

В изборния ден с документ за самоличност (дори и изтекъл) в секциите в чужбина може да гласува всеки българин, който има право на глас, дори и да не е подал заявление преди това.

Ако българин, който живее в чужбина и подаде заявление за гласуване там, се върне в България, той може да гласува по постоянен адрес.

Според последните проучвания на социологическите агенции интригата на тези избори е за второто място. Всички изследвания отреждат победата на ГЕРБ, носпоред някои от тях ПП на бившите служебни министри Кирил Петков и Асен Василев изпреварват БСП и се нареждат на второ място.

Очаквания са освен ГЕРБ, ПП и БСП, място в парламента да извоюват и ДБ, ИТН и ДПС.

Фаворитът на българите за президент е борещият се за втори мандат Румен Радев. Вероятността обаче да спечели още на първия тур е малка, така че най- вероятно на балотажа той ще се изправи срещу Анастас Герджиков. Другите кандидати с високи резултати според социолозите са Лозан Панов и Мустафа Карадайъ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


350
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
82
1
 
5
 
! Отговори
АнтиВаксърчета преди 2 години
Спукана Ви е Работата, Машини на Шорос броят срещу Обещание за Задължителна Ваксинация и без Сертификат и Хляб да не може да си купите! Новият Световен Ред е на 1 вот разстояние!!
81
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Има ли значение,кой ще ни продава и краде?Тестето с белязаните карти е раздадено отдавна!
80
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Отидете и гласувайте. Да си върнем нормалната държава.
79
4
 
2
 
! Отговори
САМО ГЕРБ , БРАТъЧЕ. преди 2 години
....ДРУГОТО Е АБСОЛЮТНО БОЛШЕВИШКО РУСКО ЛА""НО.....
78
3
 
2
 
! Отговори
Pomak преди 2 години
Бъдете хора, имайте съвест и малко кураж и престанете да си продавате гласа за гербодепесарската мафия!
77
3
 
2
 
! Отговори
МРАЗЯ РУСИЯ преди 2 години
.. и винаги ще я ненавиждам!!!!
76
1
 
8
 
! Отговори
БЪЛГАРИ! преди 2 години
ИЗЛЕЗТЕ И ГЛАСУВАЙТЕ! Мнението на абсолютно всеки един Българин е от значение за бъдещето на България! Не оставяйте други да решават бъдещето на Родината вместо Вас! Моля Ви, излезте и заявете на политиците вашият ЛИЧЕН избор твърдо и ясно, покажете им, че не Вие зависите от тях, а напротив политиците са Вашите слуги.
75
3
 
2
 
! Отговори
Василев преди 2 години
Видяхте ли как три годишните китайчета са се наредили в редици и си показват кю ар кода!Това е световна конспирация, това е промиване на мозъци, това е съвместно чипиране на милиарди хора в света!!!Агент Даниъл Фаламбучи!ЦРУ!!!
74
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Почтените са купили 16 хиляди флашки по 8 гигабайта за 44 лева бройката. В кауфланд вчера си купих 64 гигабайта за 13 лева.Само заради това ще отида да си кажа мнението за почтените.
73
5
 
6
 
! Отговори
Shark преди 2 години
За мафията ГЕРБ и куклата-ректор никога.
72
3
 
2
 
! Отговори
Pomak преди 2 години
Ако искате бъдеще за вас и децата ви, спрете да гласувате и/или да продавате гласа си за мутри, мафиоти и феодали като Тиквун и Доганя
71
5
 
2
 
! Отговори
varg преди 2 години
За предателя радев никога
70
5
 
0
 
! Отговори
Василев преди 2 години
Ще ви чипират, пазете се, 20% изгърмяха от ваксинираните, има създаден софтуер и чип от Майкрософт!Сега всяват страх,страх, и само страх,страх,страх, и само страх!!!Агент Бенджамин Фратли!ЦРУ!!!
69
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Батальонът се строява за последен път, чорапите се уволняват, зайците ревът ...И ето идва ...
68
2
 
8
 
! Отговори
Баш башлията преди 2 години
Да ходя на работа без сертификат бе мога защото е опасно,ама да ходя да гласувам за крадци е безопасно!
67
1
 
9
 
! Отговори
Pomak преди 2 години
Днес да дадем мощен шут на мутрите и мафиотите Тиквун и соколчето сДухан
66
8
 
5
 
! Отговори
Майна преди 2 години
Да си губя времето да гласувам е излишно ,20 години гласувам и резултатите са едни и същи ! Предпочитам да се разходя в неделния ден в Родопите !
65
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 269 Анонимен При Борисов държавата беше по-добре.. . . . . . . . Да, не е мръднала от последнит място по всичко! Костадинов и Възраждане!
64
8
 
4
 
! Отговори
Куку преди 2 години
Трябва незабавно да махнем Радев и негод....те около него!!!!!
63
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ходете ги избирайте пак като ви е толкова акъла