Отново отиваме до урните, избираме новите 240 депутати и президент

5067 напират за депутатските банки
350
Отново отиваме до урните, избираме новите 240 депутати и президент
Снимка: НС

Българите днес ще изберат новите 240 депутати. Този път вотът е 2 в 1 и всеки, който отиде до урните, ще пусне бюлетина и за новия президент, който ще остане на „Дондуков“ 2 през следващите пет години.  

Вотът за 47-ото НС е извънреден и предсрочен и трети за 2021 г., след като трите проучвателни мандата – на „Има такъв народ“, ГЕРБ-СДС и БСП, бяха върнати на президента Румен Радев и така и не беше съставено правителство след изборите на 11 юли. Така Радев насрочи за 14 ноември поредните избори заедно с тези за държавен глава.

Още по темата

Регистрираните кандидати в изборите за народни представители, които се борят за място в НС на изборите днес са 5067.

На 4 април регистрираните кандидати в изборите за народни представители бяха 5 949, а на 11 юли - 5 079.

От регистрираните за вота днес 1515 са жени, а 3 552 мъже.

Общо 1237 са регистрирани в повече от един район.

В изборите за президент и вицепрезидент ще участват 23 кандидат-президентски двойки. От тези общо 46 кандидати 18 са жени, 28 са мъже. Сред кандидатите за президент има четири жени и 19 мъже.

Регистрирани са 20 сдружения за участие в изборите с наблюдатели. Четири социологически агенции са регистрирани с 1127 анкетьори.

Изборният ден отново ще започва в 7 часа и завършва в 20 часа. Ако след този час пред секциите има чакащи да подадат своя вот, гласуването може да бъде удължено, но максимум до 21 часа.

Според Изборния кодекс гласуването в България е задължително, но санкция за негласуване няма. Право да гласуват имат всички български граждани, навършили 18 години към изборния ден, без поставените под запрещение и изтърпяващите наказание лишаване от свобода.

По предварителни данни на Централната избирателна комисия избирателите по списък са 6 708 189 души.
Секциите за гласуване зад граница ще бъдат 751.

На парламентарните избори на 11 юли се гласуваше в рекордните 782 секции зад граница, но тогава отпаднаха ограниченията за секции извън ЕС. На 4 април секциите в чужбина са били 465, през 2017 г. - в 371, през 2014 г. - в 426, през 2013 г. - 227, през 2009 г. - 274 секции.

Българите зад граница могат да гласуват за президент и вицепрезиденти и за депутати. Избирателен район "Чужбина" обаче няма и затова могат да гласуват за партия и коалиция, но не и за кандидат от листата. В големите секции извън страната (с 300 заявления или избиратели на предишен вот) отново ще се гласува само с машини.

В изборния ден с документ за самоличност (дори и изтекъл) в секциите в чужбина може да гласува всеки българин, който има право на глас, дори и да не е подал заявление преди това.

Ако българин, който живее в чужбина и подаде заявление за гласуване там, се върне в България, той може да гласува по постоянен адрес.

Според последните проучвания на социологическите агенции интригата на тези избори е за второто място. Всички изследвания отреждат победата на ГЕРБ, носпоред някои от тях ПП на бившите служебни министри Кирил Петков и Асен Василев изпреварват БСП и се нареждат на второ място.

Очаквания са освен ГЕРБ, ПП и БСП, място в парламента да извоюват и ДБ, ИТН и ДПС.

Фаворитът на българите за президент е борещият се за втори мандат Румен Радев. Вероятността обаче да спечели още на първия тур е малка, така че най- вероятно на балотажа той ще се изправи срещу Анастас Герджиков. Другите кандидати с високи резултати според социолозите са Лозан Панов и Мустафа Карадайъ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


350
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
1
 
3
 
! Отговори
Василев преди 2 години
България става един концлагер със здравен фашизъм, по-лошо и по-страшно от комунизма, защото хората ще бъдат обречени на дългове, на глад и оцеляване, а икономическото робство е най-страшно и те прави най-зависим и лесно контролеруем,и като прибавим всекидневния страх работата е отчайваща, до като при комунизма преследваха и имаше извращения , ако някой каже срещу властта, но хората си го знаеха и си разправяха вицове един на друг!Добре дошли в Новият по-добър свят!!!Агент Нейтън Барнс!ЦРУ!!!
41
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Радеф у лево. Дебелия г.з на Деса малко да отънее.
40
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ще отида да пусна за Баце. Шапкаря трябва да бъде наказан.
39
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пред мене една възрастна жена нещо се обърка и не знаеше какво да натисне и тоя от комисията и вика каквото и да натиснеш все тая, флашката с резултата ни я дадоха още снощи?! Аз исках да гласувам за ИТН но като чух това се отказах и не гласувах (((
38
2
 
11
 
! Отговори
до БАНКЯНСКИ НИШШ преди 2 години
Лaпай чypkaта на Бойко за спомен! Ха-ха-ха!
37
1
 
2
 
! Отговори
Василев преди 2 години
Население , от което на 90% са некадърни и неможещи , но алчни и с големи претенции, на 80% неграмотни, само 10 % горе-долу вършат някаква работа , но и те са алчни и долни, и само 1% е читаво, как си мислите , че ще просперира и ще модернизира държавата!!!Агент Кейти Бейкър!ЦРУ!
36
2
 
3
 
! Отговори
Словянин преди 2 години
Костадинов и никой друг.
35
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За гъби.
34
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Възраждане!
33
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да избирами ги, гласуваме зада има после кого да пицуваме.Май вече който е да е на власт една задна част ще е от нас. Всички предизборно ни обещават ама, от къде ще дойдат парите мълчат като риби. Като няма икономика, корупция, крадене и усвояване идва ред на данъците.
32
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Къде изчезна тоя, който разправяше, че щял да казва кой е по-успешен премиер от Борисов в последните 90 години? Уж било "очевидно", че Борисов бил слаб премиер, пък нещо има затруднения да каже, кои са били по-добрите от него. Защо така?
31
1
 
3
 
! Отговори
Василев преди 2 години
Какво значение има за кого гласуваш, след като всички български политици са купени , или са участвали или участват в някакви схеми за рекет и комисионни,бордове на държавни фирми,или са зависими от корпоративни интереси на големите фирми!Икономика, която е зависима от еврофондове ,кредити и чужди инвестиции, как си представяш, че ти селянино прос.т , ще нареждаш пъзела и ще задаваш дневния ред на обществото!След като си направиха къщички за гости няма да гласувам за никой!Агент Брамбишър!ЦРУ!
30
0
 
4
 
! Отговори
Диана преди 2 години
До до ДИАНА Сигурно имаш в предвид "белите якички"! И да идват, ще си отидат! Няма място за такива в бъдещето!...
29
2
 
3
 
! Отговори
Диана преди 2 години
До Анонимен169 Ти сигурно си потвърдил избора си преди да решиш да го промениш...Обади се в ЦИК и попитай какво можеш да направиш...Потърси телефонът с Гоогъл...Но според мен, сам Бог ти е показал да не гласуваш така..Помисли си!..Не и за Радев, разбира се...НО...Твоя работа!
28
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До БАНКЯНСКИ НИШШ "заплатите се повишаваха... намене нищо не се повиши.." А ти какво работиш, да разберем защо си такъв уникален случай?
27
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Карадайъ изпитва затруднения с вота. Вкарва изкарва картата в шах е.
26
3
 
5
 
! Отговори
Диана преди 2 години
До Анонимен152 Борисов няма вълшебна пръчица да оправи всичко , което надроби БСП с прехода си. Важното е, че при Борисов тръгнахме напред - и заплатите се повишаваха и животът се разшава..Децата имат много повече перспективи пред себе си от когато и да било след 1989г.! Преди борбата беше да напълниш хладилника, Борисов го дори до възможности да отидеш на почивка в чужбина...Не е идеален, не е и политичен, но е държавник, добър държавник и наистина в момента няма кой да се сравнява с него
25
6
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Почнаха манипулацията, не позволяват да се гласува за ДБ не можело да се връща назад и не ми дадоха да гласувам за ДБ и Христо Иванов! Какво да правим къде да се обадим Радев ще открадне гласовете ни????
24
6
 
4
 
! Отговори
До пияница мистик преди 2 години
За съжаление, задно с ГРОП и ДПС трябва да си заминат и всички като теб, за да построим нова България - пишещи се уж антикомунисти, а всъщност най-големите комунисти след 10 Ноември 89-та. Узурпирали целия бизнес, мачкащи и задушаващи всяка свободна инициатива, която конкурира техните фирми, крали от държавата милиарди и разполагали с ресурсите й като с бащиния. Не, не, не. Затвори, конфискации, запори, и осветляване на мародерските деяния на тази гнусна клика, покривани от клоакните им медии.
23
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 152 "Че какво му е успешното на Борисов ?" Значи няма да ти е трудно да ми посочиш множество лица, които са били по-успешен премиер от Борисов през последните 90 години. Кажи ги кои са.