Спокойно започна изборният ден в София

Право на глас в столицата имат 1 180 657 души
14 ное 2021 07:53, Нели Христова
18

Снимка: Димитър Кьосемарлиев

Точно в 7 часа започна изборният ден в столицата.

1717 секции са подготвени в София, в 681 секции ще се гласува с по 2 машини, а в останалите секции има по една машина. Общият брой на машините в столицата е над 2000.

Право на глас в София имат 1 милион 180 хиляди 657 души.

Има налични бюлетини.

Тъй като изборите са 2 в 1, на екрана след поставянето на карта се появяват три опции, от които гласоподавателите ще трябва да избират.

Вариантите са "Избори за президент и вицепрезидент", "Избори за народни представители" и "Избори за президент, вицепрезидент и народни представители". Решавате в зависимост от това дали искате да гласувате само на едните избори или ще пуснете вота си и в двете листи с кандидати.

След като маркира една от тези възможности, гласоподавателят трябва да натисне и надписа в долната дясна част на екрана "Потвърждавам". Това ще го отведе на следваща страница, генерирана от машината. Там избирателят има последен шанс да промени решението си за вида избори, за които ще упражни правото си на глас.

Ако избирателят посочи само една от опциите (избори само за президент и вицепрезидент или само за народни представители), той няма да може да даде вота си и за другата.

Съответно не е предвидено да му се предостави втора карта за гласуване, а софтуерът на машината не позволява промяна на избора. Така че на тази стъпка подходете с внимание.

Ако избирателят посочи, че ще участва и в двата вида избори, на екрана първо се зарежда бюлетината за президент и вицепрезидент.

С опцията "Избори за президент, вицепрезидент и народни представители" машината не дава възможност да се гласува за партиите-кандидати за Народното събрание, докато не бъде даден вот за президент и вицепрезидент на Република България.

Заддължително преди гласуване трябва избирателят да си дезинфекцира ръцете, преди да пипне машината. Носенето на маски в секциите също е задължително.

Членовете на секционната комисия трябва да преписват данните от личната карта на избирателя без да я пипат, а той трябва да свали маската си за кратко, за да се идентифицира. В секциите, където се гласува с хартиени бюлетини, е необходимо химикалките да се дезинфекцират след употреба.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
1
 
! Отговори
Абе съвсем спокойно. преди 2 години
...хем , тихо , като на КОВИД-гробище....
12
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Премиер с профил на Лозан Панов?! - Това е Братиньото Борис Велчев Втори. На 16 ноември му изтича мандата в КС и Бацо ще ви го предлага за премиер.
11
2
 
8
 
! Отговори
Тиквонии Първи преди 2 години
Цената на тока я връщам 70 лева, нови 3 милиарда от данъците ви за магистрали, а от там в чували и към Ливан, Пеевски ми звъня, с него си делим електората на фирмите в Търново, Благоевград и Пловдив. Там сме 3 за мен и 2 за него. Останалите 5 да си ги делкат Фигуранта, Корни и киро Харвардаааарката
10
2
 
4
 
! Отговори
До 4 преди 2 години
Що за безобразие! Как може да не са приготвили стерилни химикалки за всеки един от гласуващите..Що за наглост.
9
5
 
2
 
! Отговори
Банкя Нюзрум преди 2 години
Бия пак тая вечер, излизам с нов кандидат за премиер - Петър Стоянов, равно отдалечен от всички, но близък до ДСБ и ПППП, ще управлявам пак, пак за мен пачки по стотачки и злато, моят живот е това да бъда над Вас и да ви водя като стадо.
8
1
 
1
 
! Отговори
Карадъъъ преди 2 години
Всичкоу е ДПС, само за мен, който пусне за мен - 5 кубика дърва, екскурзия до Одрин пазара и по един *** курбан, той е от Пеееевскииии
7
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Предизборната агитация за Байерн Мюнхен в деня за гласуване е престъпление.
6
5
 
4
 
! Отговори
Всичко младо преди 2 години
Всички млади хора маркират Демократична България. Гербавите ще излязат около обед, под строй, общински калинки, строителни работници, селяци от селските общински служби, горските на ДПС, тютюнджиите и те. Бабите са вече на път, те пък за нашта Корнелия.
5
0
 
4
 
! Отговори
Ха ха, до 4 преди 2 години
Не се оплаква, никой не те кара на сила, като не знаеш в каква държава живееш, ходи се навирай там, да си първи, а след това не реви.
4
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 4: Ужас. Хипохондриците се увеличават пропорционално на "броя" заразени с ковид.
3
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сега се връщам от секция в Пловдив. Взеха ми личната карта и ми я върнаха в ръцете - естествено, че я пипаха. Химикала също ми подадоха в ръцете като преди това член от комисията писа със същия химикал отметки къде да се подпиша. Никой нищо не си дезинфикцира. Дезинфектанти имаше до вратата на един стол, но никой не ги е ползвал. Преди мен минаха още 6 човека по същия начин каратите им пипаха и химикала никой не е почиствал. Гледах от вратата.
2
0
 
6
 
! Отговори
Джон Куртев преди 2 години
Първо да протакам зелето
1
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вероятно ще завърши неспокойно.