Ройтерс: България е изправена пред политическа несигурност

Близките резултати подчертават дълбокото политическо разделение
15 ное 2021 02:00, Красимир Ангелов
38
Ройтерс: България е изправена пред политическа несигурност
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Борейки се с една от най-тежките вълни на COVID-19 в Европа, в неделя България се изправи пред трудни избори за съставяне на правителство, след като екзитполовете показаха, че няма категоричен победител на третите парламентарни избори в страната тази година. Това се чете в анализ на Ройтерс за изборите у нас.

"Дясноцентристката партия ГЕРБ на бившия премиер Бойко Борисов имаше преднина в три проучвания. Екзитполът на "Алфа Рисърч" показа, че ГЕРБ води с 24,8 %, докато според "Галъп интернешънъл" новата центристка фракция "Продължаваме промяната" е на първо място с 25,7 %.

Политическите спорове попречиха на опонентите на ГЕРБ да съставят правителство на предишните два избора през април и юли, а българите все повече се уморяваха от политическата безизходица, която пречи на икономическите перспективи и евроамбициите на страната им“, се чете още в анализа.

Според него близките резултати на партиите от изборите в неделя подчертават дълбокото политическо разделение след десетилетие на управление на Борисов.

"Изборите съвпадат с високите цени на енергията и гнева срещу широко разпространената корупция в България - най-бедната страна-членка на Европейския съюз. И макар че новите случаи на ковид намаляват постепенно болниците все още са претоварени, а смъртността остава една от най-високите в ЕС", се чете в анализа.

"Новата фракция "Продължаваме промяната" /ПП/, може да е в по-добра позиция да сформира коалиция с подкрепата на вероятните партньори от две малки партии за борба с корупцията и социалистите, като по този начин сложи край на продължителната политическа безизходица в балканската страна.

Тази нова центристка партия ПП беше създадена от двама предприемачи с образование от Харвард, Кирил Петков и Асен Василев през септември“, пише още в материала на Ройтерс,  където се отбелязва, че избирателната активност в България е рекордно ниска.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
1
 
2
 
! Отговори
много умно преди 2 години
Голям мерак да махнете гласовете от Столипиново,нали умници!И спечелихте нови гладни в/ъ/шки!На печелившите честито!Бедна ви е фантазията каква зима ви чака!?!?
28
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да бе, образование от Харвард! Зад Харвард!
27
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Половин година по- късно България ще е президентска република. Ще си ядете ушите.
26
0
 
0
 
! Отговори
Началото на края преди 2 години
Те едвам сега ще се освестят за темът, който се открива тук.
25
27
 
23
 
! Отговори
Анонимен Алкохолик преди 2 години
Ройтерс да си гледат ***. България след 12 години управление на комунистическата и сикаджийска мутра има умен кандидат за премиер.
24
20
 
27
 
! Отговори
SS преди 2 години
България си отива ! От момента в който влезна в ЕС !
23
9
 
24
 
! Отговори
Асан преди 2 години
Криза нема Тиквата кра 20 години... Сега Киро и Асан ше крадат :)))
22
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ройтерс са пропагандна медия. Журналистите, пишещи истината ги намират самоубити.
21
3
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Още едно нестабилно правителство и парламент. Очакват ни тежки дни.
20
27
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Гербавите трябва да бъдат арестувани и окошарени, дори без съд и присъда! Да видят на свой гръб какво е да те мачка държавната мафия!
19
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До бъдете сигурниА какъв е проблема с Радев, нали е от ложата на Гергов "Слънце" от ли лавите, а той е приятел с всички?
18
20
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Шонко НъриГЕРБ спечелиха изборите, в последния момент,резулатата беше променен в полза на Киро.ГЕРБ не е лоша партия и трябва да продължи да съществува, хората под Бойко да не се закачат изобщо, те нямат никаква вина, това са обикновени граждани,а не бандити.
17
8
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Румен Радев получава 44,32 процента. Мустафа Карадайъ е с 23,58 процента. Анастас Герджиков е трети със 17,89 процента. Следват Костадин Костадинов с 4, 28% и Лозан Панов с 2,76%. Някой може ли да обясни как така ДПС скача на балотаж?!?! Някой яко е работил по машинките май!
16
2
 
35
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
В България няма демокрация.
15
4
 
12
 
! Отговори
Един от малкото преди 2 години
Честито присъединяване, братя македонци!
14
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен "До Анонимен 10 "така че политическата нестабилност е повече от добре дошла!' Скоро няма да има какво да ядеш. :)" - здрав човек винаги ще намери начин да изхрани и себе си и семейството си.. за разлика от човек с разбито здраве и зависим от продуктите на фармата.
13
12
 
40
 
! Отговори
Om Ram преди 2 години
Ей, голям зор, голям напън Кире да влезе у парламенто! То не бяха конституционални нарушения, не бяха скандали!Кире не знае, че такива неща не свършват добре никога, ама не само за народа.
12
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 10 "така че политическата нестабилност е повече от добре дошла!' Скоро няма да има какво да ядеш. :)
11
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
При 3% обработени протоколи - ДПС е с 24, 82%, ПП взима 22,65%
10
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Реалността е такава, че имаме само две опции да се борим с новия фашизъм и това са масово пробуждане на уфтсете и липса на политическа стабилност! Явно първото няма как да го постигнем преди да е вече късно, така че политическата нестабилност е повече от добре дошла!