Доц. Киселова: Радев предлага възможността граждани да сезират КС

Президентът предлага изменения и допълнения към действащата Конституция
16 ное 2021 09:18, Анисия Иванова
21

Президентът Румен Радев заяви, че ако отново бъде избран за държавен глава ще представи нов проект за Конституция. Имаме ли нужда от конституционна реформа и до какво би довела тя?

"Става дума за промени, които да внесат изменения и допълнения към действащата Конституция. Това, което вчера президентът каза, се отнася до допълване на възможността на гражданите да сезират Конституционния съд (КС). Президентът уточни, че става дума и за промени в закона за КС, за което е необходим действащ парламент", коментира експертът по конституционно право доц. Наталия Киселова в "България сутрин".

Тя сподели притесненията си, че част от гражданите вече си представят как оспорват съдебни решения и административни актове. Но не става дума за това, категорична е доц. Киселова.

Не се предвиджа Конституционният съд да стане четвърта съдебна инстанция, а по-скоро да се оспорват закони, които противорчета на Конституцита, обясни тя.

Още по темата

По думите й това е последователно поведение на Радев.

"Беше отговор на въпрос, не е направил специално изявление. Радев не е коментирал други предложения, беше в контекста на започване на мандата на двама от съдиите в КС", уточни експертът по конституционно право пред Bulgaria ON AIR.

Тя призна, че законодателството ни през последните години не е от най-добрите, но отбеляза, че още в Конституцията трябва да се предвиди кои са критериите, спрямо които трябва да бъде сезиран КС.

"Окончателният списък на народните представители трябва да стане ясен в неделя и да бъде представен на обществото в понеделник-вторник. Около 24-25 ноември е възможно да бъде издаден указ за свикване на Народното събрание", заяви доц. Киселова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
1
 
2
 
! Отговори
Бунтата преди 2 години
Мачкай господин президент!!!Мачкай,защото на българина трябва да му се затвори устата,за да почне да мисли!!!Иначе става течение през устата и им изветря мозаците!!!
16
2
 
2
 
! Отговори
Руми Радев за смяях преди 2 години
Ако бяхме избрали гимнастика Йордан Йовчев щяхме да имаме по-добър президент, защото прави повече коремни и лицеви опори...
15
4
 
4
 
! Отговори
Анонимус преди 2 години
В новата Конституция да се премахне институцията Президент.
14
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За Радев няма конституця, няма закони гази като булдозер да се докопа до еднолична власт. И като гледам справя се отлино със североизточния ни съсед зад гърба си.
13
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ами тия от КС на 10 бона заплата, за 5 години разгледат един казус и това е. В някой случай с доста спорни решения. Веднъж вече спряха реформа касаеща функциите на главния прокурор, нещо което както се вижда се оказа голяма грешка.
12
6
 
16
 
! Отговори
Радев няма преди 2 години
кво да се мори да пише Конституция. Той и старата така и така не я спазва. Всеки да спазва както си преценя и когато му е удобно.
11
2
 
9
 
! Отговори
Че за кво преди 2 години
да го занимаваме тоя Конституционен съд като можем тая Конституция ПРОСТО ДЕ НЕ Я СПАЗВАМЕ , като Радев. Радев да напише че Конституцията няма да се спазва и проблема е решен. Ако някой го интересува да я спазва тогава ще намери начин да пита и съда.
10
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ето това беше целта на купуването на допълнителните машини за гласуване! И ако си мислите, че с тази нова конституция няма да сме още по-прецакани... Ама така е като не гласувате. Оставяте ги лесно да им минават номерата и да си правят каквото си искат с нас!
9
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
8 изобщо не е глупост, ония горе най после ще бъдат принудени да спазват конституцията и такива като Местан няма да ти бръщолевят на турски!
8
2
 
16
 
! Отговори
радев гинмастик преди 2 години
Ако бяхме избрали гимнастика Йордан Йовчев щяхме да имаме по-добър президент, защото прави повече коремни и лицеви опори...
7
2
 
12
 
! Отговори
Реалист преди 2 години
Пълна глу.пост. Ганьчо ще зарине КС с всякакви щуротии.
6
3
 
17
 
! Отговори
Сержант преди 2 години
Предкагам - *** да не могат да гласуват; - който не е роден и не е живял в България поне 5 години ( след 16г) да няма право на глас; - образователни изискванията за всички изборни длъжности; - изборни длъжности до 2 или 3 мандата и край;- забрана на пенсионери да заемат държавни длъжности; Мечти
5
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
да отменим Конституцията и "Секи сам да си преценя
4
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Така и така я нарушаваме тази конституция, що не я отменим? Ще се разбираме за всяко нещо и чиста работа.
3
3
 
31
 
! Отговори
Реалността преди 2 години
Щом той и Кирчо могат да я нарушават и после да са още президент и кирчо нов премиер, вече не ни трябва конституция!!!!!!! Мадурови машини с мадурови закони.....
2
0
 
15
 
! Отговори
noFreeman преди 2 години
и в новия проект ще бъде премахнат член 29 алинея 2-ра - и здравеопазването ще стане задължително... хахаха
1
5
 
35
 
! Отговори
Конституционалист преди 2 години
Да не забрави да включи и задължителни 50 лицеви опори на човек ! А пък Кики Канадеца щял да раздава по един чифт зелени чорапи на всеки гласувал за Фигуранта.