Историк: Българските партии се изпразниха от съдържание

Съставянето на правителство ще бъде трудно, прогнозира Светослав Живков
16 ное 2021 22:30, Красимир Ангелов
44

Рекордно ниска избирателна активност беляза парламентарните и президентски избори на 14 ноември. Защо българите не поискаха да гласуват?

"Никога не сме имали толкова ниска избирателна активност за президентски избори", заяви историкът и експерт по изборни системи Светослав Живков в студиото на "Денят ON AIR".

Причината за ниската избирателна активност не се дължи на Радев, а на дълбоката криза в доверието към партиите, стана ясно от думите му.

Още по темата
"Българските партии се изпразниха от съдържание. Обвиняваме Радев в авторитаризъм и нагласи да концентрира власт, но това е функция на неща отпреди него. Дори да приемем, че има амбиции за някаква задкулисна президентска диктатура, ние трябва да видим причината, а не последиците", изтъкна Живков и посочи аналог в българската история от края на XIX век.

"Ние имаме сходна ситуация и на прага на XX век, когато имаме персоналистки партии без стабилни структури в населението. Тогава имаме и склонност на близо половината избиратели да гласуват за партията, която е на власт. От това се възползва тогавашният държавен глава Фердинанд и често сменя правителствата по непарламентарен път", разказа историкът в ефира на Bulgaria ON AIR.

По думите му обаче, Фердинанд не се е занимавал с "партийно инженерство", докато сега "ситуацията говори за нещо по-различно".

Живков намира за напълно естествено Бойко Борисов, като опозиционер, да постави машинния вот под съмнение. "Като че ли беше добре всички разписки да бъдат преброени, за да се успокоят хората. Но от там нататък е безсмислено", смята Жиков.

Според него съставянето на правителство ще бъде трудно въпреки еуфорията от изборната нощ.
 


44
Още от Избори 2021
Има ли криза в дясното политическо пространство?
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
1
 
4
 
! Отговори
Снежана преди 2 седмици
Чудесна водеща, чудесен събеседник.
38
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Браво за чудесния анализ пич. Респект.
37
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Изключителен анализ на Живков.Поздравления.
36
2
 
3
 
! Отговори
До Мунчо преди 2 седмици
Тава е дереджето на СУ вече над 70 години, след като БКП прави чистка, започвайки с промяна на обръщението към студентите. Вместо "господа студенти", то става "другари студенти".По-изявените, а също и завършилите в Западна Европа преподаватели са уволнени, интернирани или дори осъдени от т.нар. Народен съд. Назначават на тяхно място пр.ос.таци, които до днес подбират нови преподаватели на шуробаджанашки принцип.Нивото на преподаването пада. И така до днес, но все пак са на по-високо ниво от БАН
35
0
 
3
 
! Отговори
РОСЕНЕЦ преди 2 седмици
БЪЛГАРСКИТЕ ПАРТИИ СЕ ИЗПРАЗНИХА ВЪРХУ НАРОДА А МУСТАФАТА НЕГРАМОТНИКА НАМЕРИЛ МАЙКА СИ ПО ПРАШКИ НА МАГИСТРАЛАТА БУРСА АНТАЛИЯ
34
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Ми нали за това дойдоха канадски и турски партии
33
0
 
10
 
! Отговори
Киро и Асен преди 2 седмици
И ние се изпразнихме върху вас. Гласувате за ПП. Получавате БСП. Която не била партия на статуквото !? Продължаваме разрухата. Промяната. Хаха....
32
4
 
16
 
! Отговори
Мунчо преди 2 седмици
Светослав Живков е от Радомирските села.Майка му Невянка, дълги години през комунизма а и след това служител на държавна хранилка по министерства и агенции.Потомствен комунист!Всяка негова публична изява е обградена с простащина и явна некомпетентност в материята История!Такова им е нивото на преподавателите в СУ.На последно място осемстотин и,световната класация а ние ще избираме президент издигнат от такива калинки като асистент Живков.
31
0
 
10
 
! Отговори
Така е преди 2 седмици
Така е като в политиката ни влизат гладни въшки, с единствени мераци за лично обогатяване. Тук липсата на морал, чест и достойнство са критерий за политически амбиции. Нормалните хора са запретнали ръкави, трудят се, емигрират за да се справят с баналните битовизми в България.
30
0
 
10
 
! Отговори
И знаеш ли защо ?! преди 2 седмици
Че те партиите не са имали съдържание от 30г. насам !! Всичко което ги интересуваше е да се краде , краде , краде и пак да се краде - Къде виждаш съдържание в това ?!
29
3
 
15
 
! Отговори
До 28 преди 2 седмици
Бате, ако унЕвИрситетът ти в Шумен е толкова реномиран колкото граматиката ти, пази Боже от такива стОденти.:)))
28
6
 
7
 
! Отговори
Jazz преди 2 седмици
Фес болен, седиш и се правиш на експерт, а си пълен комлексар.И аз съм завършил в шуменския уневирситет, който е в пъти по-реномиран от твоето СУ.Но така ще е докато сащества като теб си размятат егото като проститутки на повикване, отравяйки стодентите с антибългарски пропаганди.
27
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Политикът е посредник между интересите на различните групи от хора в дадено общество. Обикновено интересите на богатите са водещи, резонно, защото те управляват в голяма степен икономическия живот в държавата. Наемникът има избор да руши, ако е в силата си, но не може да разруши оковите си в условия на финансов империализъм. Робът ражда роб.
26
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Цирк за пари! Ще ме накарат да си губя времето с избори единствено, ако стане задължително гласуването и въведат санкции.
25
4
 
8
 
! Отговори
Георги преди 2 седмици
Имам честта да съм студент при господин Живков.
24
6
 
8
 
! Отговори
Виктор преди 2 седмици
Чудесен анализ на господин Живков.
23
5
 
8
 
! Отговори
Димитър преди 2 седмици
Защо хора като Светослав Живков не се кандидатират за премиер?Умен, можещ човек. Компетентен.
22
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Кое му е похвалното? Замириса на свежи пари и целият придворен двор живна. Политици, анализатори, медии и т.н.обслужващ богатите персонал е в напрегнат кастинг. Демокрацията в исторически план е кратък период от време между значително по-трайното управление на плутокрацията т.е.богатите и така трябва да бъде, защото още Платон е казал, че най-слабото и некомпетентно управление е демокрацията. Радев също е марионетка, просто са му отпуснали конците, такъв е сюжетът.
21
9
 
11
 
! Отговори
Гарлик преди 2 седмици
Похвален анализ на Живков.Имало значи и истински историци в тази държава.
20
1
 
5
 
! Отговори
Русия преди 2 седмици
Тоя номер 15 откачен ли е?Аман от неграмотни пияндета.