Демокрацията губела от обезкървяването на системните политически играчи

Много хора, подкрепейки ПП, гласували и за Радев
Обновена: 19 ное 2021 21:52 | 19 ное 2021 19:30, Камелия Цветанова
118
Демокрацията губела от обезкървяването на системните политически играчи
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg, архив

Много хора, гласувайки за „Продължаваме промяната“, де факто гласуваха за Румен Радев и за позицията му в конфронтация с предишното управление и модела на Бойко Борисов, коментира пред Радио София политологът доц. Стойчо Стойчев, преподавател в Софийския университет.

Още по темата

„Изборните резултати за мен не са изненада. От края на 2020 г. съм на мнение, че Румен Радев е носител на енергията за промяна в страната и беше въпрос на време да се появи партийната форма, в която да се реализира популярността и престижа му“, призна той.

Ниската избирателна активност политологът обясни с наложения „дигитален ценз“ с машинното гласуване.

Той определи като положително явление поемането на отговорност за изборни загуби чрез подаване на оставки, стига те да са искрени, а не театрални жестове без последствия - заради партийния връх и евентуалното (не)гласуване за друг лидер.

Българският гласоподавател не е упражнил наказателен вот спрямо партиите на протеста, смята доц. Стойчев.
Но явно многопартийната система му се струва странна и при появата на „Продължаваме промяната“ много хора са насочили очакванията и доверието към нея.

„Вижда се обезкървяване на системни политически играчи като БСП, ДСБ и други. От намаляване броя на системните, нелидерски партии, българската демокрация може да загуби. От вакуума заради оста Радев-Борисов ще страдат младите леви, които не са малко, но са дори вън от БСП“, допълни политологът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


118
Още по темата: бсппарламентпартииДБ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
75
0
 
3
 
! Отговори
Реалист преди 2 години
От години се дразня ( направо пбеснявам ) като чуя израза : " политически играч/и ) ! Доцентче - МАЙНАТА им на "играчите" - Ето в точно в това ни епроблемна - Политиката НЕ Е ИГРА ,а ОТГОВОРНОСТ , ДОСТОЙНСТВО и МЪДРОСТ , а не някава си "игра" - като искат да си играят да си купят "Monopoly" , да си сипят по бира и да си играят колкото искат , а не да си играят със съдбата на един цял народ !!!!
74
7
 
6
 
! Отговори
Шууут преди 2 години
Един шапкар от мяколко години разделя българите по всички възможни признаци - по етнос, по партийна принадлежност и симпатия, по отношение към ваксините и кво ли не! Такъв човек не може да е Обединител, а и няма желание! И ние не искаме да му даваме шанс да продължи да се преструва на такъв!
73
6
 
5
 
! Отговори
Даа преди 2 години
Тръгнахме към Путинизма, в балканско-селско-гимнстически вариант!
72
2
 
2
 
! Отговори
Диана преди 2 години
До Бай Хъ Бандюги ли наричаш хората, които подгониха крадците и мошениците БСП? Е, немам думи! Бандюги са БСП, Бай Хъ! А лошото на Герб и СДС и другите партии срещу тях беше, че им позволиха да си вземат това, което бяха построили на гърба на целият ни народ! Ние сме горд народ - не искаме нищо от БСП! Ще си подтроим по-хубава страна с по-щастливи и богати хора, значи - така им казаха тези "бандюги" според теб. Но тезжи бандюги не са само бандюги-това са БСП! Не им стигна построеното от тях
71
3
 
4
 
! Отговори
Диана преди 2 години
До Бай Гроздан Не става въпрос за нищо ново, а за маскирано старо...Скоро ще му падне маската и глей кво става! Опасявам се, че тези нови и.ди.о.ти са по-опасни от старите, криейки се зад дипломите си...То и Хитлер е бил млад и надежден политик за германците, докато не им натресе най-голямото им поражение...
70
3
 
2
 
! Отговори
Диана преди 2 години
Нали днес не беше ден за агитация, значи?! Ха-ха-ха..Щом се отнася до Радев, това няма значение, явно - типично по БСПарски! Никакви закони не важат за БСП, те са над законите! Ето защо БСП и СИЕ ВЪН ОТ ПОЛИТИКАТА! политиката работи САМО със закони!Колкото до това какъв носител и на каква промяна е бил носител Радев, времето ще го покаже! Това да пречиш всячески на работата без аргументи, факти не е нищо друго освен враждебно отношение към управлението, а не конструктивно несъгласие с него!
69
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен, # 73. Да на би гласуването за Боце Б и реално за ИГ и Цацата да е проява. на демокрация? ББ си избра Цацаров, а сетне двамата си избраха един милиционер-пишман юрист, който чрез спецпрокуратурата и спецсъда отнемаше имуществото на видни бизнесмени и го предаваше на близкото обкръжение на премиера или на маши на самия ББ..ИГ и СЦ трябваше да върнат имущество от В.Б. на стойност 700 хил.лв. Спецпрокуратурата заграби антични предмети за 2 млрд.?, отделно скъпи картини на изтъкнати худо
68
1
 
1
 
! Отговори
Бай Гроздан преди 2 години
Всяко ново е по-добро както е по-добре да си млад отколкото дърт.
67
5
 
4
 
! Отговори
ББ преди 2 години
да споделя...мюсюлманин ми е най-добрият приятел...никога не сме се делили на религии и етноси и няма да го направим,една помакиня/мюсюлманка/ на границата връщайки се от робство в испания слезе и целуваше земята ни бре...и крещеше ...мила Българиьо...друг ми сподели как ... и въздуха...миришел друго...мило,родените в България няма да я предадем...етнос,религии...България е нашият общ дом..Дома на децата ни...не го предавайте,Радев е моят Президент!
66
3
 
4
 
! Отговори
ББ преди 2 години
г-н...и вас ви превърнаха в по-т-т.тки,насаждате разделение,обслужвайки мафията...няма ляво и дясно...няма демокрация и...няма наши и ваши...няма офшорковци и ...недосегаеми...справка историята,има проспериращи и справедливи общности...и България се стреми към това и е на път да го постигне!Съд за грабителите ни,за обслужващите чужди за сребърници,и гласувайте масово за г-н Радев...или турция ще ви назначи
65
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Този политолог- доцент е един от медийните глашатаи на Б.Борисов. Миналата година преди протестите и по време на самите протести той хулеше младите хора и опозиционерите, а думите му за ББ бяха гарнирани с мед и масло по адрес на Падишаха на ГЕРБ и БГ. Не му вярвайте. С нетърпение Ст.Ст. чака да се върне Пожарникарят на власт, така че да има кой отново да пълни джоба му.И не само той - не малко продажни медии и водещи на предавания по ТВ каналите чакат реванш на ББ, който няма как да стане.
64
1
 
18
 
! Отговори
Край преди 2 години
Няма традиционни партии без мажоритарни избори. Такива са партиите в САЩ, Англия и Франция. При партиино листовата / пропорционална/ система има "ПРОЕКТИ". Киро и Асен Василев и Ицо Хазарта водят една кохорта никому неизвестни анонимници за които реално никой не е гласувал нито ги знае по име. Ако в такава листа впишат Магаре - то ще стане депутат.
63
16
 
7
 
! Отговори
РАДЕВ МА4КАААА преди 2 години
На 11 октомври 2012 година британският в. Гардиън цитира изследване, според което България е на второ място след Гърция в Европейския съюз, с най-много нарушения на правото на справедлив съдебен процес по наказателните дела. От друга страна, седмица преди това, немският посланик Матиас Хьопфнер изразява безпокойството си, че страната ни се намира на последно място по свобода на словото в Европа в ранглистата на Репортери без граници
62
9
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хубавото е, че идва зимата и на много пpocтаци, които гласуваха за мoшениците и шофьора на самолета ще им се освежи паметта, как беше по времето на ГЕРБ и Борисов.
61
8
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В България е пълно д'ебили и мaзoxисти... От април досега да гледат всеки божи ден, какво става с цените по магазините, жертвите от епидемията, поскъпването на тока и всичко свързано с него и пак ще гласуват за диктатора Фигурант и марионетките му.
60
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В България няма социална държава. В държавата на мутрите и ДС доносниците само тарикатите печелят. Партиите са партизански субекти, които освен за кражби, нищо не правят.
59
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Българската демокрация можела била да загуби ли??? Аре бе!!! Ти да видиш!!! Е като как така е те ше загуби пустата му демокрация ако изрежеме мафиотите и комунистите от държавната сттуктура??? Егати парадокса!!!
58
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Напротив. Точно демокрацията печели като се махнат от парламента всички дърти комунисти и техните деца, които се бяха бетонирали там вече 32 години.
57
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
БСП дори не е лява партия.
56
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Чорапът му е платил да каже нещо положително за него след вчерашния резил с професора.