Божидар Божанов: Със сигурност изборите ще са по-честни с машини

Той бе категоричен, че те не могат да бъдат манипулирани
9 авг 2022 22:10, Нели Христова
52

"Бидейки първа политическа сила, ще дадем увереност на избирателите, че ще има стабилност, че най-накрая ще има един голям субект, който да удържи стабилността на управлението. Като бонус е, че този обект е антикорупционен, че ще държи и геополитическата ориентация на страната", заяви бившият министър на електронното управление Божидар Божанов в студиото на "Денят ON AIR".

Според него следващата стъпка да избегнат фрагментираност и трудно намиране на съгласие, е да създадат един голям субект, който да има със сигурност първото място, да убеди много хора, че тази стабилност ще я има.

На въпроса как ще направят така, че да убедят хората да гласуват, Божанов отговори, че в кампанията това им е работата – да убедят хората не просто да гласуват за тях, а защото има смисъл дадат гласа си.

Той коментира какво са направили за тези 7 месеца на управление: Стартирахме много процеси. Вече се работи по мобилно приложение, с което да могат да се използват електронни услуги. Това ще отключи цялото електронно управление. Публикувахме всички плащания на държавата от 2006 г. досега. Това е както електронно управление, така и прозрачност и отворени данни. Нещата са свързани и с антикорупцията. Електронното управление всъщност е силен антикорупционен елемент, винаги оставя следа, винаги може да бъде публично и всъщност да се види кой за какво е харчил пари.

Божанов сподели пред Bulgaria ON AIR, че със сигурност изборите ще бъдат по-честни с машините, защото редица проблеми на хартиеното гласуване се елиминират. СИК следва да контролира да не се снимат бюлетините. Около машината има само параван, от който се вижда, ако някой извади телефон. Другият проблем, който решава, са невалидните бюлетини.

"С машинното гласуване и сега го правим дистанционно-електронно в неконтролирана среда, имаме първото условие - електронната идентификация. Това ще е сигурният начин, че този, който се представя за някого, е именно той с мобилния си телефон, удостоверявайки, че не е някого другиго", посочи Божанов.

Той обясни, че е решение на ЦИК в кой склад да стоят машините и че единственият потенциален упрек е за цената, която трябва да се плаща, тъй като складът е частен, а не държавен. Гостът каза, че не му е известно държавата да има достатъчно добре оборудван склад, който да покрива изискванията, а за да го оборудват, отново ще се наложи да се инвестират средства. От гледна точка на сигурността, според него може би е по-добре, когато изпълнителната власт не държи машините, а ЦИК, защото е независим орган.

"Някой да вземе една машина и да я манипулира, не може. Той трябва да разполага с частни ключове, които се намират в ЦИК в сейфове и самият достъпът до една машина не ни дава възможност да я манипулираме", подчерта Божанов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


52
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Избори с машини, но да се броят и електронните бюлетини (отрязаците) в урните. Да видите какви разминавания ще има!
31
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ха-ха!Булгарпланктонът все още не е вдянал,че всички "резултати" от така нареченият водевил,"избори",вече са изготвени на "Козяк",и въобще няма никакво значение,дали "изборите" са на хартия,или на електронен носител-всичко това е замъгляване безсъзнанието на планктона-народ!
30
1
 
3
 
! Отговори
чичо преди 1 година
Писал съм и пак ще напиша.Машинното гласуване е завършена глупост и не случайно в белите" държави е дори забранено.Електрониката може всякак да се манипулира,нещо повече,дори е лесно възможно да не можеш да докажеш манипулация!От морална гледна точка също е под всякаква критика,дори жестоко обидно.Поставяме машината,нещо направено от човек,над самия човек.Това е върховна глупост!И разберете,най-после,Радев и тия които го вербуваха ни докараха тая каша.Няма нищо случайно.
29
0
 
3
 
! Отговори
толкова преди 1 година
милиони за избори ! Едни и същи ,мразещи себе си и околните -това е парламента.Увеличете с тези пари заплатите ,пенсиите ,не с ненужно сборище на 240 човека за седянка.
28
0
 
3
 
! Отговори
бобчо преди 1 година
то добре ,ама избирателната активност ще е изключително малка.Тъй че , дали машини или хартии е все едно.
27
1
 
4
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
А нима манипулациите на изборите не могат да се осъществят и по други начини - напр. в голямо предприятие ти нареждат как да гласуваш и че има начин това да се провери, тогава какво значение има дали с машини или не? Трябва да правим това, което правят богатите държави, а не да се правим на оригинални и умни, защото просто не сме. То и с газа стана ясно, едни купуват, ние не, също както се мазнихме навремето най-много ние на тогавашния СССР.
26
0
 
4
 
! Отговори
ПЕНСИОНЕР преди 1 година
ЗАЩО СЕ УПЛАШИХТЕ ОТ СМЕСЕНА СИСТЕМА! Е СЛЕДВАЩИТЕ ИЗБОРИ С ХАРТИЯ!!!
25
0
 
3
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
До всичко, създадено ...вие сега ли открихте какви сме - ами векове сме такива и затова се влачим на опашката. Външните сили само се възползуват от това, защото на Земята си е върла конкуренция и трябва да си много умен, много войнствен, да имаш природни дадености и не знам още какво, за да си някой и да живееш добре.
24
0
 
7
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
Всичко, създадено от човек може да се манипулира. Би могло напр. да се поставят повече наблюдатели от различните партии и да следят за фалшифицирането, подходящи камери пр. А арументът как цяла нощ не били спали преброяващите и как се уморили, е направо смешен - като че ли няма денонощни производства? Но ние очевидно сме си отр.епки и следваме такива държави, щом за важни неща всъщност не следваме ЕС. Какво правим там тогава?
23
0
 
5
 
! Отговори
Реалист преди 1 година
Кое по лесно се фалшифициране, хартиена бюлетина, или флашка? Машините са забранени из Европа, защото няма контрол из целият избирателен процес! След като отказваха да броят разпис киските, процесът остана под контрола само на една фирма! Хайде да не сме толкова наивни ! И защо след като ЦИК преброи разписките ,и те и Радев отказаха да обявят резултатите! Пълна измама! И след като ЦИК са назначени вече от Радев ,защо ги е страх от хартията?
22
2
 
3
 
! Отговори
Байко прави избори преди 1 година
Стига касови бележки от машините на изборите. Нека да получаваме в брой бюлетините и да броим в брой кеша. Хартиената бюлетина е като хартиената пара. - можеш да я пипнеш, откраднеш, преместиш. А касовата бележка - да не сме ревизори да се проверяваме? Ревизоро ви каза, че вече корупцията никой не я е изкоренил. И ние няма защо да я изкореняваме. Хайде, холан, ние ли ще сме най-честните в Европа? Най-големите ***?
21
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Дай България едва прескочиха 4-те процента, но доста успешно извиха ръцете на оставалите коалиционни партньори и успешно кешираха с доста постове, който пък им помогнаха да назначат доста техни хора и роднини по държавни агенции и ведомства.
20
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ЗАЩО В ЕВРОПА САМО В БРЮКСЕЛ ГРАД ГЛАСУВАТ С МАШИНИ А ТУК В БГ САМО С МАШИНИ ГЛАСУВАМЕ ЗНАЧИ ЛИ ЧЕ В ЕВРОПА И ПО СВЕТА ГЛАСУВАТ НЕ ЧЕСТНО БЕЗ МАШИНИ
19
0
 
3
 
! Отговори
факт преди 1 година
божанов , първа политическа сила сте на тефтер и то благодарение на машинките , без тях нямаше и да съществувате .
18
0
 
11
 
! Отговори
Ха ха преди 1 година
Сигурен сьм , че ако турят една машина на мястото на божанков за министър ще свьрши повече работа от него
17
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ми те ся макс и мориц ни управляваха, крчо и кокорчо, лъжеца и крадеца
16
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Добре, че децата не могат да гласуват, защото иначе ще ни управляват Том и Джери.
15
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Представяте ли си за какво става дума щом кутиите, в които се пускат разписките от машините се наричат урни?
14
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако изборите можеха да променят нещо, щяха да ги забранят.
13
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
до 14 ; Машинките ви разказаха играта ,нали ?! Няма клечици с определена дължина , няма снимки с телефона на бюлетините ,няма гласуване на кебапчеджии , дето не могат да си напишат името ! Там ви е силата герберасти крадливи - в манипулациите , ама ,сори , машинките ги елиминираха и сега затова ги мразите и разправяте приказки от 1001 нощ ...