Дачев: Държавата е щастлива, има много пари от нашия джоб

Ще има голям проблем с дървата за зимата, смята той
10 авг 2022 22:40, Анисия Иванова
40

Зам.-председателят на Българската търговско-промишлена палата Красимир Дачев коментира защо спря дейността на завода "Свилоза".

"Класическият номер - няма дървесина. Последните години тръгна добре, но миналата година имаше 3 пъти избори, а избори се купуват с дърва, на някои места. Горските не могат да си гледат работата, защото политиците им се месят много", заяви той в студиото на "Денят ON AIR".

Дачев сподели, че в горите назрява много сериозен проблем, защото от няколко години прирастът е започнал да пада, тъй като не се извършват лесокултурни мероприятия, почистване на горите, подборна сеч. Когато гората не се чисти, първо идват буболечките, след това пожарите.

"И на бабите е ясно, че ако имаш градина, ако не я подрязваш, не я чистиш, тя не може да расте, не може да бъде здрава", даде пример гостът пред Bulgaria ON AIR.

Според него хората ще имат проблем със снабдяване с дърва за зимата, защото дървесината вече е стигнала цена от 200 лв. Той смята обаче, че газ ще има, защото българската икономика е здрава и жилава, и ако държавата не намери газ, те ще намерят, но лошото е, че няма да е нормативно уредено.

"Не става въпрос да се спира износът. Те не са си изпълнили плановете, които самички са си направили в последните 5-10 години. Защо ги правят тези планове? Защо ги утвърждават? Защо ни залъгват? Мен ме ужасява тази арогантност как смело лъжат и виждат, че никаква отговорност не носят. Като някакви шамани ни обясняват как всичко ще бъде утопично, как всичко ще бъде добре, купувайте си свещи като в Швейцария, да се запасявате за зимата, ще се къпете по-малко. Ние наивници на такава библейска вече възраст, преклонна, и пак им вярваме, защото не допускаме, че министър-председател, вицепремиер ще стои срещу тебе и ще те лъже като циганин", каза Дачев.

На въпроса дали очаква от служебния кабинет да плаща на "Газпромбанк" по схемата, той отвърна, че много драма се хвърля, защото те така или иначе трябва да плащат, а всъщност никой не иска от тях една стотинка или един цент повече. Проблемът е, че досегашните плащания не стигат до "Газпром", защото има санкции и тези пари са блокирани. Според него не може да се плати от друго място, освен директно в "Газпром".

"С действията си, които правят, вдигнаха цени на метали, на енергия, на газ, на ток, аз ставам неконкурентоспособен. Българската икономика става неконкурентоспособна и скоро тези, които изнасяме, ще усетим. Сега държавата е щастлива, че има много пари заради високите цени, но тези пари са от моя и вашия джоб", смята гостът.

"Винаги имаш някаква надежда и тази надежда държи България. Ако я няма тази надежда, да затваряме и да посегнем да изключим лампата, че е скъп токът. Но е тъжно, когато действителността е една, а пред теб идват интелигентни млади хора и ти говорят глупости и ти трябва от уважение да се правиш, че им вярваш", заяви още Дачев.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
0
 
2
 
! Отговори
Находчиви преди 1 година
БЪЛГАРСКИ ПРЕДПРИЕМАЧИ ВЪВЕЖДАТ БРАУНОВИЯ ГАЗ В ПРОИЗВОДСТВОТО, ОТКРИТИЕ НА ВЕЛИКИЯ БЪЛГАРИН ИЛИЯ ВЪЛКОВ
30
0
 
2
 
! Отговори
Петров преди 1 година
Този Дачев нали е ченге от ДС? Да каже на приятелите си ченгета да спрат да изсичат горите. Унищожиха всичко и сега се чудят защо хората са емигрирали на запад. Балонът Пеевски управлява България и то лошо.
29
1
 
2
 
! Отговори
ББ преди 1 година
До Анонименмали как се обърнаха нещата...не българите от ***...от пАсолството на русия,псуват и бочко и рЕзиденто им...да обаче пуни ще жертва само най...неполезните в манипулацията...или ***...или митрофанова...г-жата дори е вредна за РФ...работи само за офшорните си...като костя...рЕзидента е сериозен противнк на интересите на България...за балканска пъстърва давал отпуски на помачета...да му носят безплатно...дълбоки са...ама след изборите!раша носи бедност и несправедливости!
28
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ало, Радев, откъде го изкопахте тоя извратен як енергийния министър. Кой ви го пробута, веднага го махнете, губите точки. Не се плашете от шепата политически ултръси, които ви ги курдисват под прозорците. Това, което искат истинските граждани, а не платените клакьори е ниска цена на газа и съд за грабеж на Булгаргаз. Защо още не е сменен досегашния шеф?
27
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Поредния удар нанесоха с парашутистите подставени на власт с измама КИРЧО И АСЕНЧО..Удариха народа с спекулативни цени на тока и ограбващи цени на горивата.. Удариха ни и с загробващи проблеми с доставките на газ .. при сключени перфектни договори..Сега терористите на власт в София след 1989 готвят нови мръсно манипулирани избори ..
26
1
 
6
 
! Отговори
Ликвидират Българите преди 1 година
ПО времето на Станишев и БОрисов в ход бе пусната програма за ограбване на милиарди живи кървави лева през доказнао престъпни вече министерства и ведомства. ПО отработени схеми ..Колкото повече болни и по хронично болни подържат мед мафиотите толкова повече милиарди годишно ограбват от народа през бюджета и от народа през аптеките.. НАшия народ е в ликвидация.. Всеки се следи през лични документи он лайн.. Разболяват,убиват ,катастрофират през лични карти..
25
1
 
4
 
! Отговори
ДДС НЕЗАКОНЕН преди 1 година
С ИДването на цар Симеон вместо да бъде върнати изнесените от Фердинанд безценни иманета за десетки трилиони сегашни евра/$ българския народ получи ограбване на енергото /рязко вдигане цените на тока .Затваряне на отлично работещи блокове неръждаеми на Козлодуй и заграбване на БТК без пари..
24
1
 
2
 
! Отговори
ДДС НЕЗАКОНЕН преди 1 година
ЗА да замажат следите на крадците от БСП И ДПС на власт бе ГУДЕН ИВанчо Костовия преподавател по политикономия на социаЛИЗЪМА>>След нагла МАсова приватизация - стотици хиляди отлично работещи заводи бяха заграбени за жълти левчета.. НАродно имущество за стотици милиарди живи ДОЛАРИ бе откраднато за два милиарда ..
23
1
 
3
 
! Отговори
ДДС НЕЗАКОНЕН преди 1 година
ПАк същите раздадоха милиарди живи левове като кредити на техни подставени лица.. И НАправиха ХИПЕР ИНФЛАЦИЯ.. ОГРАБИХА СПЕСТЯВАНИЯТа НА Гражданите вкл ограбиха оборотните средства на БЪлгарските фирми.. Ограбиха и фалираха много банки..лева бе деноминират до 3000 лева за $..А кредитните милиардери върнаха на банките стотици пъти по малки суми..
22
1
 
2
 
! Отговори
ДДС НЕЗАКОНЕН преди 1 година
НАпомням че с въвеждането на този НЕЗАКОНЕН ДАНЪК престъпниците на власт от 1994- 1995 година успяха да блокират експорта на над 200 000 малки и големи фирми.. повечето бяха фалирани..Чрез дъмпингов внос сринаха индустрията за вътрешния пазар.. НАшите заводи плащаха незаконен ДДС 18 % а партииците внасяха конкурентна стока без МИТО И ДДС с дребни взятки../Рушвети
21
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Мали-и-и-й , щом и назначени бизнесмени взеха да разбират от гори и дърва за огрев - ще цъфнем и вържем одма ! Само дето и най обикновения секач от село Горно Нанадолнище ще му се изсмее в лицето за "специфичните" горски термини ,които показват какъв разбирач сте ,макар да оценяваме упорития ви стремеж да изкарате банкянския бабуин невинен като младенец , оплювайки настоятелите за нормална, свободна от мафия , държава .
20
0
 
3
 
! Отговори
ДДС НЕЗАКОНЕН преди 1 година
НАпомняме че нагли престъпници на власт ограбват до 20% от всяка продажба чрез НЕЗАКОНЕН ДДС.Експерти да проверят законноста на приемането на закона и правилника до 1994 ..ДА с е огледат видео записите.. НЕ Е ИМАЛО КВОРУМ по време на гласуванията.. ОТ април 1994 досега са ограбени от народа НЕЗАКОННО Стотици МИЛИАРДИ ЖИВИ КЪРВаВИ ЛЕВА.. С Много милиарди е злоупотребено или са финасираникорупционни схеми..
19
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Дачев,спри да хулиш държавата,недоносен олигарх.Още помним как се смееше на ковид,а накрая принуждаваше робите ти в Свилоза да се ваксинират за нищо. Точно ти си ***!
18
0
 
4
 
! Отговори
Арести за престъпни преди 1 година
ТЕЗИ три пъти избори се ползваха от организираните престъпници за яко доограбване на десетки милиарди договорени от крадците около БОрисов за ограбване по оперативни програми на министерств аи ведомства и по Еврофондчета.. РАДЕВ АКО НЕ ЗНАЕ ДА МУ СЕ ДОКЛАДВА>.Служебните министри начело с Янев се правеха на УБИТИ ЛИСУНГЕРИ<>..Докато крадците на милиарди оформяха оправдателни документи..
17
1
 
5
 
! Отговори
Бизнесменчето преди 1 година
Когато тарикатите комунисти като тебе, започнете да плащате на държавата като американците и германците, тогава ще даваш акъл!
16
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
....голям бизнесмен е този дачев....иначе обикновено мрънкало като велев и всички други червени бизнесмени, получили подръци след 09.11.89 и обогатили се на гърба на бедните хора, които им рабитят за безпалтно...
15
5
 
8
 
! Отговори
ББ преди 1 година
дървата...ама не са ви бащиния с доган и бочко,...Национално Богатство са...садени от майките бащите ни...от дедите ни,и през тях рекетирате гладните ни братя!вие режете без контрол и изнасяте суровини...хората не могат за отопление!Братя вържете горският и началника му,бой ако е нужно...и се отопявайте...не режете за износ за пари...а за да оцелеете...и напролет засаждайте...да има за децата и внуците ви...аман от ен.ч.ре!
14
4
 
11
 
! Отговори
ББ преди 1 година
уау,къде си на Борсите бре?,какво пройзвеждаш и къде продаваш?какви данъци плащаш?,аман от пишман-бизнесмени,крадящи ЕС пари!гладните хранят тарикати...скоро ще започнат да ги бесят!!!аман от айдуци!!!
13
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Абе Дачев,ти си свикнал държавата в лицето на ГЕРБ да ти върши работа и се правиш на оптимист.Е такива като теб се правеха на разсеяни,когато ГЕРБ мачкаше дребните бизнеси и ги присвояваше.Сега нещата опряха до едрите като теб и взе да пискаш а?!Е дойде на мера,та да хванеш завера!Време е и ти да затвориш и да спреш да им наливаш в бюджета,за да окастрят тарикатите-калинки!Обрасло е с кияци,дето взимат заплата на дата и не са в час какво се случва и ти си един от тия дето подхранват процеса.
12
0
 
14
 
! Отговори
пфффф преди 1 година
Абе *** ти що ревеш сега че нямаш дървесина?За толкова години колко дървета посади бе?Ами да беще садил гори преди 30 години като открадна Свилоза сега щеше да сечеш нямаше да ревеш.И я си кажи как приватизира Свилоза а?Тарикатче жалко.Такива като тебе са директно за въжето!Цял град затри!