Кирил Петков: Не ни пускат в Шенген, защото ЕС смята, че Борисов трябва да се пенсионира

Освен да победим октомври месец, нямаме друг избор, категоричен е той
Обновена: 10 авг 2022 09:13 | 10 авг 2022 08:50, Нели Христова
728
Кирил Петков: Не ни пускат в Шенген, защото ЕС смята, че Борисов трябва да се пенсионира
Снимка: БГНЕС

В момента гърците са си придвижили хартията, от българска страна трябва да придвижим Акт-15 и Акт-16, като цялото изпълнение по тръбата е абослютно завършено. Газът е в тръбата. Ако някой забави и не се пусне през септември, тогава ще твърдя, че е умишлено. Това заяви бившият премиер Кирил Петков в студиото на NOVA.

"Офертата за седемте танкера е в рамките на рамковия договор и тя е задължителна. С други думи, ако България поиска тези танкери, предлагащата фирма не може да откаже. За октомври и ноември бяхме готови с възможност корабът да се паркира в Гърция. Не искахме да ги подпишем, защото не искахме в последните 2-3 дни на правителството да кажат „Те подписаха еди какви си газови договори”. Искахме  да дадем шанс на следващия кабинет да направи оценка. Седемте танкера бяха с цена 30 долара под европейския пазар в този момент", заяви той.

"Всеки ден "Булгаргаз" продължава да казва на "Газпром": Имам договор, дайте ни газа по този договор. Тоест, той не е прекъснат, не е спрян. Това защо се прави - ако случайно решат да пуснат газа, да могат да го пуснат във всеки ден, в който решат. Второто - за да отидем на съд, в който ще покажем, че всеки ден българската страна е била изрядна по този договор", обясни Петков.

"Когато аз отидох да преговарям, не отидох при посредници на "Газпром", а при най-голямата страна, производителка на газ в света и директно от тях взехме корабите, ако си спомняте. В следващия момент, когато тези кораби бяха договорени, "Блугаргаз" продължи да купува от свободните колическва, които Гърция можеше да ни даде. Реално, ако погледнете газа не спря за българските потребители, не спря за никой, имаше постоянна доставка", допълни бившият премиер и бе категоричен: "В корабите няма и една молекула руски газ. 100% не е руски газ."

И обясни, че газът, който е купуван през това време от Гърция може да е бил руски, но "ние нямаме опцията гръцки газ или газ от "Газпром". Нямаме опцията "Газпром". Ние всеки ден искаме, но тя не ни се дава от там".

"Сега се говори, че "Газпром" ще пусне газа, да плащаме ли в рубли, да не плащаме ли. Проблемът не са рублите. Истинският проблем е сигурността на доставката. В момента германските компании плащат с рубли и им спряха газа по "Северен поток"-1. Италианските компании плащат с рубли и им намалиха доставките. От това най-много ме е страх - че ако решат да ни подадат някакво количество, да кажем септември, представете си точно започва отоплителния сезон, и след това, точно както направиха в Германия - спират. Планов ремонт, някаква турбина не могат да пуснат вече коя седмица....", заяви Кирил Петков.

"Въпросът е зимно време имаме ли топла вода или нямаме. Имаме ли природен газ или нямаме. Откакто започна войната видяхме, че "Газпром" си прави каквото си поиска с договорите. Имаме доставчик, който от сутрин до вечер си променя мнението. Как да разчитаме, че той ще бъде коректен?", попита бившият премиер. "Ако България не е зависима от "Газпром" тази зима, това е най-доброто нещо. Ако някой договори някакви количества, които да напълнят "Чирен" например, нека го направят."

"Чирен" не може да се напълни от днес за днес. Плъненето става много бавно", каза Кирил Петков и заяви, че газохранилището тази година се е пълнело много повече от миналата, когато не е имало война. "Разбира се, винаги може още, но в момента вървим по график."

"България не спря нито за секунда подаването на газ и имаме договорени седем танкера. В този момент да обявиш криза.... да, има криза в Европа, но мисля, че ние се справихме идеално в този момент", каза още той.

"Първата седмица наистина се учудих от новините, които дойдоха от служебния кабинет. Аз не гледам срещу президента, това са някакви драматургии, в които не искам да влизам. Въпросът е да се правят правилните неща за България", заяви Петков и допълни, че би протестирал ако не успеем да договорим танкерите с природен газ или се откажем от договорения втечнен газ за да платим в рубли на Русия.

"Има и неща, които харесвам, които се случват в момента, като "Капитан Андреево", сподели лидерът на ПП.

"Като слушах глупостите и от Борисов, и тези залитания, си казах, че добре че по време на тази толкова сериозна криза и през пролетта, и през лятото, нашето правителство беше там", каза Петков. "Освен да победим октомври месец, нямаме друг избор."

"Борисов трябва да се пенсионира. Той в момента спира не само България, но и ГЕРБ. ГЕРБ не може да се реформира, защото има един политик, който се е запънал там, защото го е страх", заяви бившият премиер.

"Ние влязохме в политиката с обещанието да се преборим с корупцията. Това за да се случи, трябва да направим реформата в съдебната система. Няма как, и това е чисто обективен факт, с Борисов да направим тази реформа, защото той знае, че при работеща съдебна система той отива в затвора", каза още Петков.

"Дори европейските лидери ни казаха, че Борисов трябва да се пенсионира. Една от причините, които ни дадоха, за да не ни пуснат в Шенген, е че ги е страх, че той може да се върне на власт, а те не му вярват", заяви лидерът на ПП и допълни, че това са думи на един то министър-председателите на ЕС, докато са били събрани заедно на масата в Брюксел.

За първи път бившият премиер Кирил Петков отговори на пряк въпрос дали има връзка с Лена Бориславова, която бе началник на политическия му кабинет.

"Това, което се видя е, че когато едни политици не крадат, не можеш да ги хванеш за каквото и да било, опитваш да ги залееш с жълта помия. Под достойнството ми е да им обръщаме внимание. Това беше ужасно, в последния ден толкова неща казахме, толкова важни послания имахме към следващата правителство. А в същия момент някакъв момент, някаква гледна точка стана новината на деня дали тя му докосва или не ме докосва. А всички видяха, че това не е факт. Всички се фокусираха там, а не всъщност какво става със седемте кораба. Тези мафиоти, които полагаме усилия да им спрем парите, правят всичко да ни очернят", заяви Кирил Петков в отговор на въпроса.

Той даде съвет на гласуващите, че има ли компромати, някой опитва да скрие нещо. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


728
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
448
14
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Чета някои коментари и ви се чудя на акълите !На някои много им се иска да ни управляват американци и навсякъде тях виждат !Но истината е че повече руснаците се месят в политиката ни отколкото янките! От 32 год.ни управляват хора под руско влияние и за това все сме най-бедни в ЕС !Бедният лесно се манипулира !
447
6
 
6
 
! Отговори
А ако изберем преди 1 година
Путин ...
446
4
 
14
 
! Отговори
Тоест преди 1 година
САЩ разпореждат Боцо да се пенсионира и говорителката им Кирилка Кокорчева любезно ни съобщава, че в окупиран ЕС са получили депеша от Господаря , Боцо да го няма. А не може ли направо да ЕС да го пишат АК - американска колония и да не ни затормозяват да мислим толкова
445
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тоз какво се показва?????
444
26
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вярвам на Петков ! Знам че най-малкото, са по-кадърни от досегашните ! Всички ги нападнаха и ги обвиниха в некадърност , но не е така ! Насред война , криза и инфлация и то на вторият месец от управлението им , те се справиха прилично.
443
2
 
30
 
! Отговори
Х.Т. преди 1 година
Този е за освидетелстване от психиатър.Патологичен лъжец и некадърник.
442
2
 
23
 
! Отговори
Таз жляга преди 1 година
Ухилена докога ще се мотае тук....чемодан, вокзал, Трюдо.
441
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Този е Зеленски 2. Живее в паралелен свят
440
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
бащицата чака да му потсроят паметник и се пенсионира.
439
4
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Петков и Василев на съд за посредниците в престъпния газ.
438
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ЕС смята че Петков не трябва повече да бъде в политиката. ЕС не е Канада, нито САЩ, все пак. Петков нарушава законите, арестува лидер на най-голямата опозиция, изчегъртва, сее омраза, а това няма нищо общо с европейските ценности. При Борисов Брюксел почти одобри плана за развитие и парите за България, даде предложение да влезем в Шенген през 2024. При ГЕРБ България стана членка на Европейския банков съюз. При Петков всичко това спря, в застой.
437
0
 
3
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 1 година
Не може да се сравнява дори!
436
0
 
16
 
! Отговори
Кирчо Кокорчев преди 1 година
Е светъл кадър на Демонократическата партия на ШАЩ. И много креатури като Де.билна България, Изправи се, на.би се и тем подобни също са демонократи, а тази партия е превзета от глобалисти и сатанисти. Америка вече се бори с тях и дано нормалните хора успеят, иначе отърване от тая напаст няма.
435
5
 
8
 
! Отговори
158 преди 1 година
Тоя е патологичен лъжец като бат Бойко.. Малее, откъде се пръкват такива проевропейски креатури..
434
0
 
20
 
! Отговори
Тоз сополанко преди 1 година
Няма ли да си събира дъръмите....Да изчезва да сменя чорапите на Трюдо.
433
0
 
15
 
! Отговори
доле ле преди 1 година
доле Кирлю и кокорлю!
432
0
 
10
 
! Отговори
ХАХАХА преди 1 година
Тръмп и се оплака, че е окупиран в дома си. ЕС е окупиран от НАТО. Остана да пенсионират Боцо. Смешници.
431
0
 
12
 
! Отговори
до 504 преди 1 година
от перко Щом корабите ще бъдат пааркирани пред парламнта вярвам! Налей си и ти!
430
8
 
6
 
! Отговори
Значи преди 1 година
Да изберем Путин.
429
1
 
11
 
! Отговори
УМЕН преди 1 година
Да му сменят пола и да го вапцат.