Машините за вота са в частен склад, но жандармерията охранява

Всички гаранционни ремонти са безплатни за ЦИК
Обновена: 10 авг 2022 21:28 | 10 авг 2022 21:28, Камелия Цветанова
24
Машините за вота са в частен склад, но жандармерията охранява
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

България разполага с 12 837 машини за електронно гласуване и те са собственост на ЦИК. Най-вероятно са в същия склад, в който бяха и февруари миналата година.  Този склад има изключително добра собствена охрана с видеонаблюдение, с физическа охрана и доколкото знам жандармерията не е прекъсвала охраняването му. Няма никакъв риск на физическата неприкосновеност на машините, според мен.

Това каза за БНР Веселин Тодоров - изпълнителен директор на „Сиела Норма“ – фирмата, която осигурява до момента машинното гласуване. Той подчерта, че държавата може да наеме друг частен склад, но не е добра идея държавата да строи складове.

В момента фирмата започва гаранционно обслужване на хардуера, за да е сигурно, че машините са в изправност. Най-честата неизправност е в принтерите към тях. Всички гаранционни ремонти са безплатни за ЦИК.

„Ще ги подменим според указанията на ЦИК, така че машините, хардуерно, ще бъдат, сигурен съм, в перфектно състояние много преди изборите, а вече е в компетенциите на ЦИК на кого ще възлага конфигурирането на софтуера, инсталирането на софтуера, подготовката за транспортиране, транспортирането, инсталирането по места, поддръжката по време на изборния ден и събирането на машините“, посочи Тодоров.

Той уточни в предаването „Преди всички“ по „Хоризонт“, че досега „Сиела Норма“ е изпълнявала и тези функции, но това не е регламентирано, а е ставало след спечелени обществени поръчки на свободния пазар.

„Ние сме една обикновена частна фирма и всеки друг, ако даде един лев по-ниска цена, би могъл да спечели поръчката и да я изпълнява. Случвало се е така, защото сме давали най-добрите цени, а пък е имало и поръчки, в които се изискват и някакви технологични компетентности. Последните поръчки мисля, че бяха само по цена“, обясни Тодоров.

Машините нямат интернет свързаност и Bluetooth и не могат да бъдат хакнати дистанционно, за да бъдат обслужени интересите на конкретна партия, заяви Тодоров и опроверга медийни твърдения.

„Единственият вариант е да закачите с физически кабел през USB порта външво устройство и да почнете да инсталирате друг софтуер. За целта трябват часове достъп до машините, така че най-вероятно ще ви видят, ще ви хванат и ще трябва да изтърпите последици“, каза той.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
2
 
! Отговори
Гъвкави преди 1 година
БЪЛГАРСКИ ПРЕДПРИЕМАЧИ ВЪВЕЖДАТ БРАУНОВИЯ ГАЗ В ПРОИЗВОДСТВОТО, ОТКРИТИЕ НА ВЕЛИКИЯ БЪЛГАРИН ИЛИЯ ВЪЛКОВ
17
0
 
1
 
! Отговори
МОЖЕ ИМА ОПИТ преди 1 година
ЗА първи път персонални компютри осъществяващи връзка без кабел засякохме преди чернобилската авария.. Компютрите бяха IBM AT..1986
16
0
 
0
 
! Отговори
ДДАС НЕЗАКОНЕН преди 1 година
Експерти да проверят колко се плаща за машинно манипулиране на вота..пРимерно колко е платено за подставянето на власт на НИКОМУ НЕИЗВЕсТНИТЕ КИРЧО И АСЕНЧО за да спичелят мнозинство в Конкуренция с ограбилите десетки милиарди от народа апапи на БОрисов много съмнително,...
15
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хора не гласувайте! Машините са манипулирани. Вашият глас няма никакво значение, защото няма да бъде отчетен за партията която вие желаете!
14
0
 
0
 
! Отговори
МВР НЕ РАБОТЯТ преди 1 година
МВР да даде отчет КАК ЩЕ ПАЗИ БЪЛГАРИЯ ОТ НАГЛИ ПРЕСТЪПНИЦИ МЕНКАЩИ НА ВЛАСТ НАРОЧНО СЪЗДАДЕНИ ДОКАЗАНО ПРЕСТЪПНИ ГРУПИРОВКИ МАСКИРАНИ КАТО ПАРТИИ..ДОСЕГА МВР се ползва от тези престъпници за терор срещу населението на БЪлгария вклс нагло престъпни дигитално холограмни оръжия инсталирани НЕЗАКОННО В ЛИЧНИ ДОКУМЕНТИ. НАпомня се че комунистчетата създали МВР на 10 септември 1944 с цел терор срещу населението..
13
0
 
2
 
! Отговори
Частния склад преди 1 година
На Кирчо или на Кокорчо принадлежи?!? Или на дядо Еконтий?
12
1
 
0
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
ПИШЕЩИТЕ НЕ ЗНАЯТ БЪЛГАРСКИ ЕЗИК
11
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В момента фирмата започва гаранционно обслужване на хардуера, за да е сигурно, че ще спечелят правилните партии..
10
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И тази година няма да гласувам.
9
0
 
9
 
! Отговори
моч преди 1 година
....то и изборите ще протекат по тази схема - частна фирма ще манипулира и фалшифицира изборните резултати докато жандармерията ги охранява.......мхммм , да не си помислите че ще ги оставят ей така и някой да се "обърка" и да обяви резултати различни от зададените от преZидента и обкръжението му от ретроградни болшевишки копои
8
1
 
10
 
! Отговори
би1и преди 1 година
Сега е момента да бъдат запалени .
7
1
 
7
 
! Отговори
:-) преди 1 година
Държавните машини се пазили в частен склад, защото било лоша идея държавата да строи свои складове???Сигурно затова медиите и социолозите дават големи проценти на ГЕРБ, ПП, ДБ в своите предизборни изследвания.
6
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не се оправдавате! Хората не пасат трева.
5
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
110 хиляди лева наем за месец на частния склад на Сиела. Киро и Асен са заложили компрометиране на изборите. Тези машини са менте. Никой в ЕС не гласува с машини. С парите от наема може да се построи държавен склад. А междувременно къде са онези 228 нелицензирани машини, с които може да се генерират 228 000 гласа? А другите 115 нелицензирани машини, които никнеха като гъби? А 20000 флашки от 23-те кашона на летището в склада?
4
0
 
7
 
! Отговори
Ралица преди 1 година
ВЕРВАЙТЕ РАШКОВ КИРО ЮМРУКА БОЖКОВИСТИТЕ ДОБРЕ ВИ ПОДМЕНИХА ДЪРЖАВАТА ВЕРВАЙТЕ В МАДУРОВСКИТЕ МАШИНИ И ПЛАЩАЙТЕ МИЛИОНИТЕ НА ГОРЕСПОМЕНАТИТЕ ВЕРВАЙТЕ БЪЛГАРИ МАДУРОВСКИТЕ МАШИНИ СА ГОТОВИ ПАК ЗА ПРЕВРАТ ВЕРВАЙТЕ
3
0
 
9
 
! Отговори
А техниците кой? преди 1 година
Охранява, някой да не влезе или изнесе нещо от склада. Ами тия които влизат от Сиела и капват софтуера на машините, тях кой ги пази? Има ли слот за карта или usb порт не ми обяснявайте, че не може да се манипулират. Скачащите *** може и да ви повярват, ти за да седиш и да викаш акъл не се изисква колко знае колко много.
2
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Доматите ги ядем с колците.докато има машини ,няма да ида да гласувам
1
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
жандармерията охранява и полицията ни пази