Лорер: България умишлено е била държана в зависимост от "Газпром"

Той е категоричен, че на руската компания не може да се разчита
11 авг 2022 14:34, Нели Христова
108
Лорер: България умишлено е била държана в зависимост от "Газпром"
Снимка: БГНЕС

"Българската държава може и трябва да защити българските граждани от високите цени и на електроенергия, и на газ. Това го показа нашата администрация миналата зима, като определихме над 4 млрд. лева за този вид помощи за енергийни нужди на гражданите и на бизнеса".

Това заяви пред БНР бившият министър на иновациите и растежа Даниел Лорер от "Продължаваме промяната" и добави, че няма съмнение, че който и да е на власт през следващата зима, отново ще направи всичко възможно, за да не остави никого на студено.

"Основното нещо, което трябва да бъде ясно на всички, е, че на "Газпром" не може да се разчита", категорично заяви той.

"Те доказаха, че когато България има най-голяма нужда, те не изпълняват своя договор. България плати за газа, както беше определено по нашия международен договор, а "Газпром" спряха доставките за България", уточни той.

По думите му е политически несериозен дебатът за връщането на страната ни в преговори с доставчик, който е доказал, че не може да гарантира нашата енергийна сигурност.

"Дълбоко се съмнявам това изобщо да е вариант. Правителството "Петков" до последния си ден работеше за доставки на газ, които се увенчаха със седемте танкера", каза Лорер.

Лорер подчерта, че България умишлено е била държана в зависимост от "Газпром" в продължение на едно десетилетие.

"Нито имаме подсигурени терминали за втечнен газ, нито имаме интерконектора с Гърция и всичко това умишлено не се е случило 10 години. ... Политическата отговорност за това, че България е оставена да зависи от един доставчик на петрол и газ, който е Русия, може да бъде обяснена само и единствено с корупционни практики по веригата на тези доставки", отбеляза той.

Във връзка с предстоящите предсрочни избори и очакваното решение дали ПП ще се яви в коалиция с ДБ Даниел Лорер коментира, че се изчаква дълбок социологически анализ, данни от който се очакват до края на тази седмица.

"Основно е дали избирателите на ПП и ДБ виждат по-силно послание в това двете партии да са заедно още преди изборите, или предпочитат да се явим отделно, с ясното съзнание, че след това ще управляваме заедно", посочи той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


108
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Защо мислиш, че Газпром отряза точно България и Полша?!" - Защо де?
20
2
 
23
 
! Отговори
123 преди 1 година
Този пример няма нищо общо с истината.Когато ти същият си блокирал платежната система и продавача няма как да си вземе парите,ще плащаш по неговите условия.Освен това плащането е пак в каквото сме плащали,а разликата е че трябва още една сметка в рубли където да се конвертира плащането.За клиента е същото,а за продавача е че си взема рубли,а не долари или евра.
19
8
 
7
 
! Отговори
Пижо преди 1 година
До моби дик България и Полша са единствените в ЕС, в чиито договори има опция и за плащане в рублли. Защо мислиш, че Газпром отряза точно България и Полша?!?
18
1
 
29
 
! Отговори
Дааа преди 1 година
Значи като купуваме евтино сме зависими, като купуваме скъпо ..........независими.
17
26
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Естествено че е умишлено държана. Това ни е комунистическо наследсто. Един куп партии и "партийни членове" се облагодетелстват точно чрез топлофикация и руския газ за сметка на народа и на бизнеса. Така работи кремълската мафия. Облагодетелства малко, за сметка на многото които мизерстват. 30 години и България все още не може напълно да се откъсне от там. Русия е точно държавата управлявана от мафиоти. Пари много, ресурси много, а народа и беден и мизерен.
16
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До моби дик-----Ало белугата оди се плацикай в Сена! Как половин Европа прие схемата на Газпром, а само ние и другите пудели решихме да се правим на ротвайлери.
15
2
 
27
 
! Отговори
Стоян преди 1 година
Евреинът никога няма да стане българин!Мисля, че няма съмнение?
14
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Продължаваме да присвояване ще се наложи да връщат подкупите .
13
4
 
31
 
! Отговори
Шефа преди 1 година
Тия които ни докараха до изолация от по-евтини енергоносители от Русия ,сега се правят на герои, че давали мижави компенсации!Работата е усложнена и от враждебното гонене на хора от руското посолство и непрекъснати клевети ,че Русия била неблагонадежден партньор ,а САЩ които ни прецакват за милиарди с доставката на самолетчета ,та тия САЩ са най- надеждните!Изумителна логика на харвардските измамници!!!
12
3
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Мечтата на евреина, да е посредник на всяка сделка.
11
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Правителството Петков работи за зависимостта ни от САЩ а не за независимост Както знаете няма загуба на енергия само преминава от един вид към друг Разни правителства разни зависимостти Независимостта ще си я постигнем когато си разработим собствените находища но такъв стремеж няма защотото управляващите нямат парична полза от това Б-я да е независима това е мечта за всеки българин
10
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Стига глупости, САЩ отказваха да помогнат на България за диверсификацията й от Газпром и друга възможност нямаше. На много международни пресконференции журналисти от трети, развити страни, задаваха на американските лидери въпроса за независимостта на България от руския газ, но те отказваха да отговорят. Лорер, по-добре да слушаме кок звучи ферма за прасета, отколкото неговите лъжи и *** умозаключения. Зле интегриран в България. Остави, ние да се оправим.
9
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
...а сега ще бъде зависима И ОТ посредници
8
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Еврейска кутийка за марокански подострени моливчета!
7
3
 
21
 
! Отговори
Айде молим преди 1 година
С нашето мижаво потребление на газ- притрябвало му на някого. Просто Байдън Фемили цакат яко в Украйна и не щат транзити през други газопроводи. Алчни ко пилета
6
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ами много е просто - ликвидирайте Лукой - и без това само загуби от тях!?
5
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пич, не ми говори общи приказки. Давай с цифри, пък ние ще преценим кое какво. Знаем цените на борсата в Нидерландия 2200 долара за 1000 куб.м. На какви цени бихме го купили тия 1000 куб.м. от Газпром.
4
3
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тоя няма ли да се разкара вече? Никой не го харесва.
3
2
 
12
 
! Отговори
Шалом Дениъл Лоурер преди 1 година
за Премиер, време и ние като САЩ, но Официално да Станем Колония на Юдея!
2
5
 
34
 
! Отговори
Пижо преди 1 година
Да, бе, тя и Германия умишлено е държана за Газпром!!! Разбира се, че може да се разчита. Газпром винаги си е изпълнявал доставките до грам. Друг е въпросът, ако някой реши да не плаща.