Лорер: България умишлено е била държана в зависимост от "Газпром"

Той е категоричен, че на руската компания не може да се разчита
11 авг 2022 14:34, Нели Христова
108
Лорер: България умишлено е била държана в зависимост от "Газпром"
Снимка: БГНЕС

"Българската държава може и трябва да защити българските граждани от високите цени и на електроенергия, и на газ. Това го показа нашата администрация миналата зима, като определихме над 4 млрд. лева за този вид помощи за енергийни нужди на гражданите и на бизнеса".

Това заяви пред БНР бившият министър на иновациите и растежа Даниел Лорер от "Продължаваме промяната" и добави, че няма съмнение, че който и да е на власт през следващата зима, отново ще направи всичко възможно, за да не остави никого на студено.

"Основното нещо, което трябва да бъде ясно на всички, е, че на "Газпром" не може да се разчита", категорично заяви той.

"Те доказаха, че когато България има най-голяма нужда, те не изпълняват своя договор. България плати за газа, както беше определено по нашия международен договор, а "Газпром" спряха доставките за България", уточни той.

По думите му е политически несериозен дебатът за връщането на страната ни в преговори с доставчик, който е доказал, че не може да гарантира нашата енергийна сигурност.

"Дълбоко се съмнявам това изобщо да е вариант. Правителството "Петков" до последния си ден работеше за доставки на газ, които се увенчаха със седемте танкера", каза Лорер.

Лорер подчерта, че България умишлено е била държана в зависимост от "Газпром" в продължение на едно десетилетие.

"Нито имаме подсигурени терминали за втечнен газ, нито имаме интерконектора с Гърция и всичко това умишлено не се е случило 10 години. ... Политическата отговорност за това, че България е оставена да зависи от един доставчик на петрол и газ, който е Русия, може да бъде обяснена само и единствено с корупционни практики по веригата на тези доставки", отбеляза той.

Във връзка с предстоящите предсрочни избори и очакваното решение дали ПП ще се яви в коалиция с ДБ Даниел Лорер коментира, че се изчаква дълбок социологически анализ, данни от който се очакват до края на тази седмица.

"Основно е дали избирателите на ПП и ДБ виждат по-силно послание в това двете партии да са заедно още преди изборите, или предпочитат да се явим отделно, с ясното съзнание, че след това ще управляваме заедно", посочи той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


108
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
81
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
45 Киро ментата ни пробута пак газ от Газпром, само че чрез свои посредници, да плащаме с 30% по-скалъп газ. Не на нас тия. Марш, откъдето е дошъл. Никога вече ПП.
80
1
 
7
 
! Отговори
Царя е гол преди 1 година
И вие какво? За да ближете дупето на американците, "уж" спряхте газа, за да страда народа, а най-най-най-лицемерно го купувате от посредник с 30% и то точно Руски газ, защото по дяволите, за Европа газ няма от къде другаде да дойде, просто няма източници! Взимате си процента нали брокерчета? На 200 милиона, колко е комисионната? Сащ какво казва, добре ли лижете? Дядо ми би махнал с ръка и би казал, за нищо не ставате
79
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ей крадливо еврейско човече, обирай си крушите и си набивай камшика за Израел. И не се занимавай никога повече с нашата държава !!!
78
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
този лорер по нк няма ли да го привлекат
77
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
бог да пази България от платените партии и троловете им по долу ДБ , ПП и америка за българия
76
5
 
4
 
! Отговори
ББ преди 1 година
До ДО ББ 79Бог да пази България от ***,от предаващи Народа ни за...копейки...те не са платежно от много време,ЕС е жив...Солидарен,Силен с приятели като САЩ и Съюзници...нямате шанс г-жо митрофанова роботеща за офшорните ви,ограбваща РФ и насаждаща омраза,манипулираща путин и РФ!
75
2
 
8
 
! Отговори
ДО ББ 79 преди 1 година
СПЕШНО, АМА МНОГО СПЕШНО си запази час при психиатъра!!!АМАН от соросисти, глобалисти и евроджендърляци с тяхната СИЛНО ИЗКРИВЕНА представа за европейски ценности. ЕС умря преди доста време - в момента в който стана ясно че гей лобито е повече от 40 %. БОГ ДА ПАЗИ БЪЛГАРИЯ.
74
6
 
2
 
! Отговори
ББ преди 1 година
прав сте за съжаление,и не само България...ЕС бе държан през зависими политици като юнкер,меркел...вебер...и обслужващите ги диктатопри в ИЕ като орбан и борисов,хората го виждат...опитват да не се стига до кървави сблъсаци,обаче е война,путин почти уби ЕС през юнкер,меркел,вебер!опита преврат в сърцето на Свободният Свят...в Конгреса на САЩ...през тръмп...финансиран през ДБ от Русия...за какво говорим?ако не прогледне Свободният и не заеме решителни...сме пътници...крепостни...Война е!
73
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Лорер трябва да говори единствено от подсъдимата скамейка.
72
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Преди няколко години журналисти задаваха въпроси на американските лидери, защо САЩ не помогне на България да се диверсифицира от руския газ, но не получиха никакъв отговор. Така че, само руският газ ни бе достъпен, нямаше алтернатива. И не само за нас, но и за развитите европейски страни. Диверсификацията стана наложителна едва с началото на руската агресия в Украйна. Лорел демагогства и хвърля безпочвени обвинения, защото няма други доводи, за хаоса в енергетиката, който създаде ПП.
71
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не кликайте по рекламите на днес.бг.
70
1
 
10
 
! Отговори
Николай Стоименов преди 1 година
По кумина, по кумина и дим да го няма
69
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ти умишлено си държан в зависимост от топлофикация софия.
68
0
 
11
 
! Отговори
ПроСоТо преди 1 година
мдаааа...."Сублимирала" е забележката ми,всъщност ЦИТАТА,че "В дъното на всякамръсотия по света седи поне един евреин"..Оти га затрихте бре?..Това НЕ е "констатация" на "ПроСоТо" !
67
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да той ефин европеец се произнесе за евреите отдавна беше но не го довърши жалко
66
3
 
16
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 1 година
ТОЗИ Е ОТ ПП ЧЕКМЕДЖЕТАТА !!!СУПЕР КРАДЦИ !НЕ ИМ ДАВАЙТЕ ВЛАСТ НА ТАКИВА АЙ.ДУ.ЦИ. БЕ!!!
65
14
 
3
 
! Отговори
Дилбер Танас преди 1 година
Що бе искате лади и москали, жал ви е за софийското жителство ли....
64
10
 
3
 
! Отговори
май е прав преди 1 година
Този не ми вдъхва доверие, но май е прав за ГЕРБ
63
8
 
18
 
! Отговори
Гери преди 1 година
Разкарай се бе ,печен мошеник.Тия все по- жалки изглеждат
62
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
до Mr Лорер: Да беше си отишъл там, откъдето си дошъл! Може и на ПМ!