Поведението на партиите е хаос, само се вайкат, а кризата тепърва предстои

Ще научим истинското значението на думата "криза" в следващите месеци, смята Милен Желев
Обновена: 12 авг 2022 11:03 | 12 авг 2022 11:03, Красимир Ангелов
51

"Поведението на политическите формации в условия на криза може да определим като хаос. И управляващите, и опозиция, и служебен кабинет се вайкат за състоянието на държавата, донякъде преувеличено, донякъде - не. Ние ще научим истинското значението на думата "криза" в следващите месеци, а може би и в началото на следващата година. Най-вече в отоплителния сезон", каза политологът Милен Желев в студиото на "България сутрин".

Още по темата
Социологът Кольо Колев пък заяви от своя страна, че политическите партии разиграват битка, дистанцирайки се от основния въпрос, а именно противопоставянето Изток-Запад.

"Може да ни се струва, че войната е регионален конфликт, но всъщност става въпрос за конфликта Изток-Запад, в който България малко или много се опитва да бъде привлечена, и създадена като фронтова държава. Така че плащането предстои. В момента е само началото, ние виждаме енергийна и ценова шокова криза, но скоро време ще видим и ръста на безработицата, маса хора, които няма да могат да си плащат отоплението", допълни той.

Според социолога в момента няма политическа формация, която да събере надеждите върху себе си, че нещо може да се промени и да се направи.

По думите на Милен Желев една от най-силните мотивации на българския избирател да отиде да гласува е наказателният вот.

"Намираме се в патова ситуация. Освен че няма политическа формация, която да грабне вниманието и интереса на българския гласоподавател, няма политическа формация, която да бъде еднозначно сочена за отговорна за тази тежка ситуация. Малко или много българското общество е разделено за това кой е виновен за ситуацията и това ще удари по мотивацията на българина да отиде да гласува", категоричен е политологът.

"Темата за войната безспорно е важна за всеки български гражданин. Въвличането на България в този конфликт може би е неизбежно. Ситуацията е безкрайно объркана, донякъде сме прави да се сърдим на политиците, ако крият нещо от нас, но от друга страна те винаги имат вратичката за националната сигурност", поясни  Желев в ефира на Bulgaria ON AIR.

Колев каза още, че ГЕРБ запазва своите избиратели. Той подчерта, че те са около 500-600 хиляди.

"Продължаваме промяната" губи част от своите избиратели, именно на базата на острата русофобска позиция, която малко или много заеха. При ДПС не очаквам особени движения, Карадайъ отиде при Ердоган, така че гласовете, които традиционно получават от Турция, пак ще ги получат. БСП са в традиционната си криза, Нинова продължава да търси навсякъде врагове. Сега повежда поредната битка с президента и служебния кабинет", обясни Кольо Колев и добави, че "Възраждане" ще продължава да привлича все повече и повече хора.

Според Желев не е толкова сигурно влизането на "Български възход" в Народното събрание: "Съвсем нормално е войната в Украйна да определя сегашните парламентарни избори. Най-нормалното нещо е да има както русофили, така и русофоби. "Възраждане" успява да капитализира събитията в Украйна с проруската си позиция. През септември може да се нагледаме на компроматна война, която рязко да промени процентите на различните политически играчи."

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


51
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
0
 
0
 
! Отговори
дааа преди 1 година
До Анонимен 30забрави да кажеш че въведе зеленио сертификат фалира бизнесите ваксинира хората като дообитъци защото така му казаха от запад
25
0
 
3
 
! Отговори
Ефрейтор преди 1 година
Ще има много убити политици в предстоящата предизборна война. Ще разполагам американски войници от НАТО в страната, защото генералите като Борисов, Радев, Атанасов, Гяуров, Мутафчийски и другите не искат да защитават страната. Предпочитат да се правят на политици, на които все някои други са им виновни. Любопитно ми е кога българската армия ще се включи в истинската война.
24
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ААА Дали ще резбереч значението на думата партия ?
23
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
С този президент е така. Избрахте си го, довлече ви пикаещите по площади, направи яйцеметите - министри, ДДС престъпниците - шефове на НАП, крадците - премиери, вкара търгашите в храма. Избрахте си го, ще си го търпите.
22
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За какви предстоящи кризи говорите? Нали сме в ЕС и НАТО? За какво сме там като само за кризи слушам?
21
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Възраждане ще ги оправи всичките тези схемаджии
20
3
 
4
 
! Отговори
ОНЗИ преди 1 година
Ами нещата отиват към ПРЕЗИДЕНТСКА РЕБУБЛИКА - НОВ ГЛАВЕН ПРОКУРОР И РАЗСЛЕДВАНЕ на всички безобразия през последните 32 г. !!! БЪЛГАРИТЕ не са глупав народ - търпението свърши МУТРИ НЕГОДНИ !!!!
19
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Разчитаме на ГЕРБ! Те значт как да овладеят положението! Ако на ПП им стиска, да направят коалиция с ГЕРБ и стабилността в държавата значително ще се увеличи!
18
3
 
2
 
! Отговори
toti преди 1 година
ДПС изобщо на никой не се бъркат,тъй като си имат сигорни гласове,НОоооо...мушениците от ГЕРБ са в основата на всички скандали и мизерия от 2016г
17
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Без контрол оставил отпечатването на бюлетините за изборите бившият финансов министър Асен Василев. Това съобщи шефът на ЦИК Камелия Нейкова.
16
6
 
5
 
! Отговори
Ро без Пиер преди 1 година
В(г)ъзраждане - резервният проект на ГЕрП - ДпС ! Заместителите на И. Т. Н. !
15
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Наказателния вот е точно против Възраждане от негласувалите досега.
14
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това не са партии, а мафиотски кланове воюващи помежду си.
13
2
 
5
 
! Отговори
Vol'Jin преди 1 година
И пристига отец Някой Никой в просторно имение в стил мутробарок и гледа навалица от опечалени, или поне надяващи се да са включени в завещанието ... И започва да пее отец Някой Никой и да опява раба божии Мутрьо и си мисли наум: Добър човек беше Мутрьо - половина хотел на владиката е от него, половината от вилата ми е от него, той Мутрьо параклиси и църкви искаше да вдигнем и даде едни пари : За бог да го прости за хората дето е убил, ние ги вдигнахме евтино и останаха едни пари ресто...
12
3
 
4
 
! Отговори
Сър Уилямс преди 1 година
До 15 Пожелание: *** си в Русия колега, там устройството е такова каквото го желаеш! И Х.ит.лер така сам е носил отговорност, ако властта реши да затрие теб и твоето семейство сигурно ще обърнеш палачинката в последния момент ... умник!
11
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Уф, "Днес", като триете често неща, които изобщо не са за ***, на тоя Vol'Jin чаршафите с простотии не ги ли забелязвате из всички теми?
10
16
 
18
 
! Отговори
пожелание преди 1 година
Президентска република ,това е спасението ,защото един да носи отговорност , а не 240 да крадат и лъжат и никой да няма виновен
9
1
 
23
 
! Отговори
Евроатлантик преди 1 година
Беден и неук народ лесно се управлява!
8
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
4 точно казано. Планът Ран - ът в действие! Няма да спрат докато не избият поне още 1 милион от населението ни. И това ще са нашите майки и бащи.
7
12
 
14
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 година
Така е при ЕС демокрацията!