Кампанията ще е яростна, със свирепи нападки и люти закани

Ще слушат ли избирателите полиитиците?
13 авг 2022 14:57, Елка Василева
38
Кампанията ще е яростна, със свирепи нападки и люти закани
Снимка: архив, БГНЕС

Искат ли избирателите вече да слушат политиците, какви ще са акцентите в предизборната кампания, посланията на политическите субекти, каква ще е реториката, какъв ще е тонът, както и какъв е вероятният 48-и парламент - БТА попита социалния антрополог Харалан Александров и политолога Атанас Радев, почтен член на Студентски клуб на политолога към Софийския университет "Св. Климент Охридски".

Голяма част от политиците са отговорни за провала на три поредни парламента, обществото се е разпаднало на враждебни политически племена

През последните две години обществото преживява дълбок регрес и се е разпаднало на враждебни политически племена, всяко от които слуша само глашатаите на своята истина и отказва да чуе различни послания, смята Харалан Александров. Той отбелязва, че това е особено изразено при радикализираните ядра в социалните медии, които служат като резонатори и усилватели на призивите към непримиримост, страх и омраза. Съществува обаче и едно значително и засега мълчаливо мнозинство, което копнее за нормализация, сигурност и предсказуемост, и очаква да чуе нещо различно от хули и обвинения – например, как да започнем да излизаме от кризите и безизходицата, в които сме затънали. Тези очаквания ще се засилват и който успее да откликне адекватно, ще бъде истинският победител в дългосрочен план, смята специалистът. Но, подчертава Александров, в предстоящата кампания това ще е трудно, тъй като означава да се сложи край на разрушителния конфликт и да се излезе в метапозиция.

Още по темата
Според Атанас Радев политиците в момента са в много неизгодна ситуация, тъй като почти всички са били в управлението и до голяма степен носят отговорността за провала на три поредни парламента. Така че, каквито и да бъдат техните послания, те трябваше да направят опит да ги докажат на практика, а не просто в предизборната кампания да излязат и да пропагандират някакви лозунги как ще променят България, посочва той. Трябва да осъзнаят, че има промяна в модела на управление - ако преди той се случваше в коалиция с една или две партии, то сега има потенциал да се случи дори с повече от четири партии в парламента, казва политологът. И съветва политическите лидери да отстъпят и да започнат да разговарят помежду си. Това е важно, обяснява Атанас Радев, защото въпросната конфронтация се отразява в обществото. Държавният глава имаше сериозна роля при връчването на третия мандат, Румен Радев можеше и трябваше да свика Консултативен съвет за национална сигурност, да събере всички парламентарно представени партии, за да очертаят приоритетите, които да бъдат следвани, която и партия да управлява, смята експертът. Тук, според него, е била ролята на президента за постигане на консенсус.

Колеги политолози обясняват как вървим към консенсусен модел на демокрация, при който няма един премиер или една партия да определят правилата в един коалиционен кабинет, изтъква Радев. Не казвам, че това е било така досега, но казвам, че политическите лидери трябва да отговарят на този модел, добавя той. Според него в този контекст е напълно възможен и наказателен вот на българските граждани, който не води до нищо добро. Пример в това отношение е Слави Трифонов и протестната вълна, която успя да събере през миналото лято. Сега ще видим в 48-ото НС тази протестна вълна къде ще отиде, коментира Атанас Радев.

Единственият шанс на партиите да привлекат повече избиратели е като сменят стилистиката на говорене, като обясняват на хората, че нещата няма да се случат от днес за утре

Действията на политическите партии имат много сериозна роля, подчертава политологът. Това, което "Има такъв народ" (ИТН) направи през изминалата година – да прекъсне два парламента заради липсата на мнозинство - доведе до липса на алтернатива, която хората да припознаят. Точно тук е пагубният въпрос, посочва Радев. В един момент хора, които гласуват и са отговорни към политическия процес, започнаха самите те да се отчайват. Ние в момента сме в някакъв порочен кръг, от който не е ясно кога ще излезем, смята той. Според него в следващия парламент е възможно да влязат осем партии и затова много спорен е въпросът как те ще излъчат управляващо мнозинство. От 90-а година насам ние имаме трайна тенденция на спад в избирателната активност, отбелязва Атанас Радев. Нямаме адекватно гражданско образование и адекватна политическа култура как да участваме в самия политически процес. Непрекъснато се говори за политика и за това колко е изострена политическата обстановка в страната. Притеснителното е, че хората реално не се интересуват вече, смятат, че се случват политически договорки кой ще спечели и кой не, констатира той. Затова смятам, че в рамките на тази кампания и не само, трябва медиите, ЦИК, политическите кандидати за народни представители да обясняват на хората какво се случва, как се гласува с машините, да обяснят, че нещата няма да се случат от днес за утре, подчертава политологът.

Единственият шанс партиите да привлекат избиратели, извън твърдите си ядра, и да преодолеят изборната умора, е като сменят стилистиката на политическото си поведение и говорене, коментира Харалан Александров. "Това ще рече от регистъра на охулване и заклеймяване да преминат в регистъра на конструктивен дебат и експертни решения", уточнява той. Според него обаче това е непостижимо за част от политическите актьори поради липса на експертен капацитет, от една страна, и тежки емоционални и морални дефицити на лидерство, от друга. Те ще отхвърлят всеки жест на помирение и ще продължат да вилнеят и беснеят поради липса на други умения, казва социалният антрополог. По думите му, дори да но го желаят, техните опоненти ще бъдат принудени да отговорят реципрочно, тъй като кампанията е политическа битка, а не терапия на нарцистични психопати. Това ще отключи процес на симетрична ескалация, който ще провали всеки опит за нормализация и дерадикализация на политическия процес и ще задълбочи политическата криза, предупреждава Александров.

Яростна и ожесточена кампания или възможност за смекчаване на тона между основните опоненти?

Социалният антрополог прогнозира че кампанията ще е "яростна и злостна, изпълнена с грозни компромати, свирепи нападки и люти закани". Причините за това са няколко  – на първо място, положението на хората в България предсказуемо ще се влошава вследствие на инфлацията, застъпващите се кризи и безобразното управление на "Продължаваме Промяната" (ПП) през последната половин година, посочва той. На второ място, битката между олигархичните и корпоративните лобита, маскирани като политически и граждански движения, ще се ожесточава поради превръщането на държавата в основен разпределител на финансови ресурси и бизнес възможности за сметка на пазара. Тенденцията за изкривяване и подчиняване на пазара от политическата власт винаги е съществувала, но се засили неимоверно по време на ковид пандемията и войната в Украйна, уточнява Харалан Александров. Третата и основна причина, според него, е напредналият процес на деградиране на политиката и редуцирането й до агресивен пиар. Този стил беше целенасочено наложен от радикалните клики, които нахлуха в обществения живот през последните години и нарушиха крехките демократични консенсуси, посочва специалистът.

За политолога обаче има надежда за смекчаване на тона между бившите управляващи и опозицията, така че да има някаква конструктивна нотка в предизборните дебати, за да могат политическите лидери да вземат отговорни решения, които реално да подпомогнат българските граждани в множеството кризи в момента. Виждаме какво се случва в цяла Европа, всички се подготвят за сериозна енергийна криза през зимата, отбелязва Атанас Радев. Но, подчертава той, реалността опровергава целия този позитивизъм. Виждаме какво прави служебното правителство в рамките на първите си дни управление, смятам, че с действията си то допълнително засилва противоречието на институционално и партийно ниво между президента и БСП и президента и бившите управляващи, коментира политологът.

На старта на предизборната кампания силите на двата най-големи политически субекта за момента - ГЕРБ и "Продължаваме Промяната", изглеждат изравнени

Социологическите сондажи показват, че "Продължаваме Промяната“ и ГЕРБ са двете партии, които ще се борят за първото място, както бе в 47-ото Народно събрание, коментира Атанас Радев. От друга страна, изследванията сочат, че "Възраждане“ засилва своята електорална подкрепа, отбелязва той. БСП остава на същите позиции, дори може да има лек спад, макар да бяха част от управляващата коалиция. Голямото неизвестно е дали "Има такъв народ" отново ще влезе в парламента, както и политическият проект на Стефан Янев. Ако се случи, това допълнително може да увеличи нивото на фрагментация в парламента и съответно да създаде трудности да се излъчи ефективно управляващо мнозинство, според политолога. Въпросът е дали бъдещата коалиция ще се конструира на база евроатлантически или проруски ценности, макар и проруско настроените да са по-скоро малцинство, подчертава той. Западно настроените ГЕРБ, ПП, ДПС, ДБ се обединиха около решението за Република Северна Македония, тогава именно се заговори и за проатлантическо мнозинство, припомя Радев. По думите му, ако "Продължаваме Промяната“ се коалира с ГЕРБ, това би било пагубно за тях. По този начин те биха се делегитимирали. В предизборната кампания той очаква традиционно да се сочат враговете и по-малко да се говори с кого биха си партнирали и коалирали след изборите.

Според Харалан Александров всички партии в последния 47-и парламент имат шанс да влязат и в следващия, плюс “Български Възход”. Това, разбира се, няма да направи управлението по-лесно, коментира той. В ситуация на изострящото се противопоставяне се очертават два основни блока – по-умерен около ГЕРБ и по-радикален около ПП и присъдружните й "Демократична България" и БСП. Към момента двата блока изглеждат с приблизително изравнени сили. Кой от тях ще вземе превес зависи както от състоянието на икономиката, така и от курса, който ще следва служебното правителство. При рязко обедняване може да се стигне до засилен протестен вот и съответно до значителен ръст на “Възраждане”, посочва Харалан Александров. По думите му от решаващо значение за развръзката е чия интерпретация на случващото се ще надделее в медийното пространство, тъй че кампанията ще е ожесточена медийна престрелка.

Кризите ще диктуват акцентите и линиите на поведение в кампанията

Акцентите на кампанията ще бъдат диктувани от развитието на кризите, които връхлитат страната, при което всеки ще се опитва да прехвърли вината и отговорността за провалите върху противниците си, прогнозира социалният антрополог. В тази ситуация, отбелязва Александров, в ролята на арбитър отново се оказва президентът и неговото служебно правителство, което дава заявка за равноотдалечено отношение към партиите, но и за критична ревизия на предишното управление и корекция на неговите провали. Подобна ревизия е крайно необходима, смята той, но е заредена с потенциално скандални разкрития, които могат да наклонят везните в предизборната борба. Това превръща служебното правителство в ключов фактор в тази кампания и наред с отговорността да овладее кризите, го натоварва с разнопосочни очаквания, страхове и надежди.

Енергийната криза и това, което служебният кабинет започва да прокарва като теза, че кабинетът "Петков" не се справи с нея, създава особено напрежение, споделя и политологът. Той очаква в кампанията ИТН да продължат с темата за пътищата и с обвиненията, че Асен Василев не им е отпуснал нужните средства. Очаквам по време на кампанията да продължат вътрешнокоалиционните конфликти, обобщава Атанас Радев. По думите му на този фон БСП стои доста стабилно от гледна точка на тяхната последователна позиция за социален стълб в последното правителство. Дори Кирил Петков бе възприел част от реториката на Корнелия Нинова, свързана с данъчните облекчения, помощи, пенсиите за възрастните хора, отбелязва той. "Демократична България" със своите министри предприе известни действия, но липсваше ясен резултат, допълва експертът. По-отличаващи се в бившата коалиция бяха БСП и ПП, смята политологът. Те дори са демонстрирали на раздяла топли чувства. Може би това е заявка и в следващия парламент да търсят някакъв консенсус и обединение по определени програми, коментира той.

За ПП ми е много съмнително с какви послания ще излязат - те говорят единствено за борба с корупцията, коментира още Радев. И обръща внимание, че ДБ навлизат в същото това поле, като акцентират на реформите в правосъдието, което пък от ПП са иззели като тема. Тук се появява дилемата, при която тези два политически субекта ще спорят за един и същи електорат, смята политологът. Затова въпросът е дали за тях няма да е по-изгодно да се обединят и това е напълно възможно, коментира Радев. Според него от подобно обединение ползата за ПП е, че ДБ имат партийни структури по населените места. Бих казал, че ПП и ДБ биха могли да получат добър резултат, ако се обединят, тъй като няма да се налага техните избиратели да избират една от двете възможности, а заедно биха могли да спечелят още хора, които припознават това обединение, посочва Атанас Радев.

Изострянето на тона няма да спре и служебният кабинет допълнително ще допринесе за това

На въпрос дали очаква остри сблъсъци, непремерен тон и липса на феър плей по време на кампанията, Харалан Александров отговаря положително. Очаквам вакханалия от подлост и коварство, защото се намираме в напреднал етап на саморазрушителен социален конфликт, а тези конфликти имат свойството да се самозахранват и изострят, аргументира се той. Противно на здравия разум и императивите на реалността, значителна част от политическите актьори ще продължат да нагнетяват напрежение и да тласкат обществото към радикализация, просто защото това е единственото, което умеят, коментира социалният антрополог. Освен това, подчертава Александров, олигарахичните и корпоративни интереси, които тласнаха страната в тази политическа криза, са инвестирали твърде много в индоктринирането на привържениците си и демонизирането на враговете си, за да се спрат сега. Залозите са много високи и очаквам безскрупулните политически авантюристи да играят ва банк, посочва той.

Миналата година ние реално не видяхме предизборна кампания, казва Атанас Радев. В рамките на месец септември ми е изключително любопитно каква кампания ще видим, допълва той. Не виждам конфронтацията да спира, по-скоро има някакво затишие в момента. Системните партии се подготвят за избори -  тук визирам ГЕРБ, ДПС и БСП, обяснява политологът. При машинното гласуване електоратът на БСП спада, изтъква още Радев. Според него изострянето на тона няма да спре и служебният кабинет допълнително ще допринесе за това.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
0
 
0
 
! Отговори
Дочо Булгуров преди 1 година
Кракът ми повече няма да стъпи в секция.За какво да гласувам?240 търмака да влязат в парламента и да ни оправят.Е мерси,32 години ни оправят и все оправени ходим.
23
0
 
1
 
! Отговори
Я па ти.. преди 1 година
До Анонимен 24 А БСП може ли ?Хи, хи..!
22
0
 
1
 
! Отговори
Съвет от дядо преди 1 година
Няма съмнение. Ние само това си можем. Да се промени надписа на НС : Надежда всяка оставете.
21
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И ЛЮТА ЗАКАНА ОГЛАСЯ СЕЛОТО И МАЛКИЯТ ГРАД - НИКОГА ГЕРБ-СДС,ВЪЗРАЖДАНЕ,ДПС,ИТН !!!
20
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И с мирис на газ! Някои вече са упоени след ежедневните газови атаки.
19
0
 
3
 
! Отговори
Анализатор преди 1 година
През миналата г. просто нямаше предизборни кампании, но пък си имахме няколко парламента и четири правителства. България може да кандидатства в книгата на Гинес с нейните политици. Едва ли нормалните българи се интересуват от обещанията на политиците им.
18
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
нормално, парите за крадене са много
17
8
 
2
 
! Отговори
Може. Нека. преди 1 година
Ми аз ще си гласувам за Кирчо и за Кокорчо. И най-вече за Ицката Иванов. Но цялата компания ще е с една бюлетина, тъй че ще ме улесни!
16
7
 
10
 
! Отговори
Изправи се. преди 1 година
Не вкараме ли Мутри вън, мутрите пак ще влезнат вътре.
15
1
 
7
 
! Отговори
Хераково преди 1 година
Йози да си каже за оргиите в Перник, да не се прави на политик!
14
10
 
9
 
! Отговори
ИСТИНСКИТЕ ИЗБОРИ! преди 1 година
Истински избори в България ще има едва догодина, след края на войната в Украйна, когато бъде обявен Новия световен ред и партиите на националните предатели бъдат поставени извън закона. До тогава на политическата сцена ще върлуват руските послушници като Бойко Борисов, Нинова, Радев, Ахмед Доган и е безсмислено ода се гласува
13
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ние вече 33 години ги чуваме сега те ще ни слушат. 33 години ходихме за гъби щото нямаше за кои да гласуваме. Най после се появи истинска партия която ще ни оттърве от Краварите и Еврогей ците. От тази партия всички ги е страх щото ще им разкрие 33 годишните кражби. Нито една медия не ги отразява. Защо ли ги е страх Защото и на тях съвеста им е гузна. Но на нас гъбарите съвеста ни е чиста. Берехме гъби за да оцелеем.Ще гласуваме за Възраждане да ни оттърват от айдуците. Само те са истинските.
12
13
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Време е за възраждане!!
11
22
 
7
 
! Отговори
ИЗБИРАТЕЛ преди 1 година
Искам Кирил Петков! Искам Кирил Петков! Искам Кирил Петков!Гласувайте за Кирил Петков! Гласувайте за Кирил Петков! Гласувайте за Кирил Петков!
10
2
 
11
 
! Отговори
От хората преди 1 година
Щом в листите с кандидатите видя две имена на вече бивши народни представители на която и да било партия ,тегля една и чао избори .
9
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Слагам бира и пуканки и гледам комедията. Иначе няма да ходя да им гласувам на тея нещастници.
8
4
 
9
 
! Отговори
баба мара преди 1 година
аз пишман политикани и разни смешни социолози не слушам аз не гласувамзащото никои не може да ме излъже всички са ми ясни от 1878 г до сега цър-вулдо цър-вула само келепира разбират защо не се провеждат референдуми в българиязащо бягат като от тамян изводът си го направете ако можете
7
6
 
16
 
! Отговори
Предложение по БТА преди 1 година
След вестта че е решено от НАТО официално да се дислоцират войски в България,вече смятам че е време посланика на САЩ у нас, вече да стане официално и генерал-губернатор на България. Всички политически партии, Президентството и Парламентада бъдат премахнати. Това ще е по-изгодно за българския народ отколкото до правимизбори през 3 месеца и да избираме крадливи пройдохи за министър-председатели, безприкословно подчинени на "Козяк" 16. Нека янките поемат грижата и съдбините на българския народ
6
12
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 4, как пък няма да гласувам за Копейкин, да може да вдигне още един палат и на Ривиерата, че тоя до Варненското езеро може да му е отеснял...
5
6
 
6
 
! Отговори
Евроатлантик преди 1 година
Бройката на депутатите трябва да се увеличи от 240 на 480 да стане.А минималната заплата не трябва да мърда поне 10 г.Беден и неук народ лесно се управлява!