Бойко Борисов: Всички сме виновни, че допуснахме тези измамници да ни ограбят

Според него "Газпром" ще успее да ни осъди
Обновена: 15 авг 2022 13:01 | 15 авг 2022 13:01, Нели Христова
478
Бойко Борисов: Всички сме виновни, че допуснахме тези измамници да ни ограбят
Снимка: БГНЕС

Ние имаме ясна позиция - Асен Василев и Кирил Петков с посредници от април насам изсмукаха от държавата стотици милиони при действащ договор с "Газпром". Колегите от "Да, България", които са честни хора, се подведоха и започнаха да правят протести за да не се върне "Газпром", спонтанни протести в кавички - те и затова се провалиха, защото са "спонтанни". Много хитро вчера Асен Василев се възползва, като каза, че няма лошо "Газпром" да даде евтин газ. Чакайте - шест месеца по толкова много пари, близо 150 млн. лв. на месец открадна чрез посредници.

Това заяви бившият премиер и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов. Той е на посещение в Кюстендил, където отбеляза "Голяма Богородица" в местния манастир.

Още по темата

"Ако и този път българите са наивни, и Господ няма да ги спаси", заяви Борисов.

"Разбирате ли какво правеха досега? Спряха договора с "Газпром". Добре. Само че това беше изгодно за "Газпром", защото вместо да си продава газа на 260 лева, той го продава на 321 лева за България. Сиреч "Газпром" не само, че си получава парите, ами за шест месеца ви измамиха, събраха ви парите. Завчера служебното правителство даде 800 млн. лева заем, за да изкупят пак руския газ, да си напълнят до последно гушите и когато Асен Василев, понеже е умен, тук спор няма, видя, че бизнесът, индустрията фалира, вчера излезе и каза: "Ми добре, да го докарат, че какво лошо има?", обясни бившият премиер.

"Много интересно Христо Иванов ще излезе ли на протест сега? "Да, България" ще излязат ли пред президентството или ще отидат пред партията на промяната да протестират? Неслучайно Асен Василев вчера каза, че имат идеалогически различия с ДБ. Аз съм убеден, че е така, защото ДБ са всичко друго, но не и про-руски", каза лидерът на ГЕРБ.

"Втори път тази кражба ще продължи ли? Форсмажорните обстоятелства "Газпром" ще ги докаже. Договорът ни е take and pay или плащаш и купуваш. За тези месеци  сме изкупили същата тази руска газ през посредниците за 60% по-висока цена", каза Борисов и запита медиите, защо не търсят Лена Бориславова да обясни защо е излъгала, че газта е 4 пъти по-евтина.

"Всички сме виновни, че допуснахме тези измамници да ни ограбят. А грабежът няма да свърши до тук", заяви лидерът на ГЕРБ.

Той прогнозира, че след година - две, по договора, който имаме, "Газпром" ще ни осъди: "А ние не само не сме получили газа, ами ще си го платим. В същото време сме го платили пак на посредници. За около 800 млн. евро ще ни осъдят. Защото така са се месили Петков и Василев, че да ни осъдят."

"ГЕРБ са за пълна диверсификация от "Газпром", категоричен бе Борисов. "Има сто начина да се догара по-евтина газ."

"Аз истински вярвам, че здравият разум в България ще се върне", каза бившият премиер.

"Умолявам Радев да разпореди на премиера си, на финансовия си министър, да направят тригодишна рамкова прогноза на разходите на нашата държава. Вие ще се отчаяте от това, което ще видите", заяви Борисов и допълни, че по изчисления на ГЕРБ, дори при 0% капиталови разходи, 5 млрд. няма да ни стигнат.

"Мене ме разсипахте", оплака се Бойко Борисов от медиите. "Няма личен живот, няма нищо", допълни той и запита защо журналистите не питат Петков и Бориславова "пипа ли парапета или не"?

"Няма по-нормално в МС началника на кабинета да те хване за ръката, когато на шестия месец са те пенсионирали, по-точно уволнили. Твоите коалиционни партньори Корнелия Нинова и Христо Иванов казаха Асен Василев да е премиер, Киро да си отиде и той си отиде. Нормално е най-близките ти хора и екипът ти тогава да те хванат за ръката, тогава имаш нужда да ти държат ръката. Това не е никакъв проблем, другото е проблем, но затова не питат", коментира Борисов личните скандали около Петков и Бориславова.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


478
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари