ЦИК: Във всяка партийна подписка има "мъртви души"

Официално бе обявено участието във вота на 24 партии и 7 коалиции
19 авг 2022 13:08, Йоана Цонева
33

ЦИК официално обяви участието във вота на 24 партии и 7 коалиции. В рамките на вчерашния ден изтече срокът за регистрация на партиите и коалициите за участие в предсрочните парламентарни избори на 2 октомври.

Проверката на всички партии и коалиции все още не е приключила. Късно снощи бе предоставена на ЦИК проверката на две партии и една коалиция - остава да бъдат проверени подписките на една партия и една коалиция и с това ще приключим. За момента няма проблеми с подписите. Ако и днес не открием такива, всички 24 партии и 7 коалиции ще се явят на изборите. Това заяви зам.-председателят и говорител на Централната избирателна комисия (ЦИК) Росица Матева за Bulgaria ON AIR.

По думите ѝ почти няма подписка, в която да няма поне една "мъртва душа". В някои от тях броят им достига до 400.

"Необходимите по закон подписи са 2500. В момента, когато те са налични, проверката приключва и останалата част от подписката не се проверява", поясни тя.

Матева припомни, че през годините от ЦИК са правили предложения подписката да отпадне и да се въведе нов критерий, по който да се преценява дали дадена парти или коалиция може да участва в изборите. Една от идеите на Комисията е била това да се случва на база участие в предходни избори даден процент от избирателите да са подкрепили партията.

Още по темата
"ЦИК може да откаже регистрация на политическа партия единствено ако не бъдат представени някои от изискуемите документи. Имаше подобен случай през 2021 г.", каза тя.

Зам.-председателят на ЦИК коментира и подготовката на вота в чужбина.

"Към вчерашния ден бяха подадени около 3000 заявления за гласуване извън страната. Срокът за подаването им изтича на 6 септември", констатира Матева.

От думите ѝ стана ясно още, че профилактиката на машините все още не е стартирала, а към момента се извършва ремонт на част от устройствата. Най-често проблеми се срещат при печатащите устройства.

"Всичко върви в срок, няма да има проблеми с подготовката на машините за вота", категорична бе тя.

По предварителни данни 6 661 774 избиратели имат право да гласуват на тези избории, обобщи Матева.


33
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
0
 
0
 
! Отговори
Радослав преди 1 месец
До пенсионер: защо бе? Да не би да ти е трудно да премериш с педя къде трябва да сложиш Х за да получиш съответната сума като е с машина? Щом ромите се оправят с банкомати, значи никои няма извинение за работа с машините. Единствено хората със здравословни проблеми имат извинение. Дали ще четеш от машина или лист все се иска да познаваш буквите. Машините са проблем за тези които не знаят за кои трябва да гласуват и тези които вярват, че злият екран ще изсмуче душата им.
29
2
 
2
 
! Отговори
пенсионер преди 1 месец
И КАК Я МИСЛИТЕ ГОСПОДИН ПЕНСИОНЕР РАДЕФ С МЪРТВИ ДУШИ ДА УПРАВЛЯВАТЕ!!!ПОЗОР И ПАДЕНИЕ А НЕ ИСКАТЕ ХАРТИЕНИ БЮЛЕТИНИ ЗАЩОТО С МАШИНИ БИЛО ПО ЧЕСТНО!!!!АААААААА? ГОСПОДИН ПРЕЗИДЕНТЕ!
28
0
 
1
 
! Отговори
емигрант преди 1 месец
Когато погледна 23-ят ми коментар и разбирам, че има иDиоти които искат мъртъвци да определят животът им ! Това вече е падение на хомосапиенс и няма аналог в света !
27
0
 
0
 
! Отговори
емигрант преди 1 месец
Има ли друга държава в света в която мъртвите да определят живота на живите ? Говорим за демокрация, ред, законност, а животът на българинът зависи от мъртви ! Избираме си политици които "живи-умрели" сън не ги хваща ако не откраднат ! ЦИК нека да бъдат коректни поне веднъж към българският избирател и да обявят коя партия колко мъртъвци е "съживила" в списъците си ! Поне веднъж суверена да бъде уважен г-ца от ЦИК !
26
0
 
2
 
! Отговори
Възмутен преди 1 месец
Госпожа Матева размива гафа с ъс случая преди три дни, когато се установи че ИТН имали около 50 мъртви души с думата всички.
25
0
 
2
 
! Отговори
до 24 преди 1 месец
Толкова са пич, верно е, с мъртвите души сме 6,5 милиона ! На мъртвите не им пука кой ще управлява, затова имаме бедни !
24
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
" По предварителни данни 6 661 774 избиратели имат право да гласуват на тези избори, обобщи Матева. " ... Интересно как са толкова много, когато всички български граждани са 6,5 милиона, вкл. децата, като в България са 3,5 милиона, а в чужбина още 3 милиона.
23
4
 
2
 
! Отговори
емигрант преди 1 месец
Ами забранете ги бе, само да ги кокентирате няма ефект ! Интерес от мъртви души имат само шайките които използват държавата за забогатяване и кражби и не се интересуват на какво тегло подлагат суверена, а това са ДПС, ГЕРБ-СДС, БСП, Възраждане.
22
3
 
2
 
! Отговори
Albi преди 1 месец
Сега 2 месеца ще ни балмосвате с вот, партии и подобни, докато цените на всичко скочат с още 1/3.
21
0
 
4
 
! Отговори
Смях преди 1 месец
Важното е в партийните подписки да има и живи хора, а не само мъртви души. За мъртвите души Гогол е написал цяла книга, но едва би Бойко Борисов и тези от ЦИК са я прочели.
20
2
 
7
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 1 месец
Единствената Държава в света в която и Мъртвите Гласуват е ---България!!! трагедията на една Нация!!
19
0
 
8
 
! Отговори
Elect the dead преди 1 месец
Почти всички "демократични" избори от 1990-та нататък, биха могли да бъдат обявени за нелегитимни, и то не са ми заради редовно гласуващите зомбита.
18
3
 
1
 
! Отговори
КОВИД-Ваксините преди 1 месец
Не Прощават! Не Разбирам тази Наивна Женица какво се чуди - в Англия в малко селце умряха 92 човека и то до 40 години в рамките на седмици!!
17
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
НЕМЕЗАНИМАВАЙТЕ, НЯМА ДА ГЛАСУВАМ! ДА ДОЙДАТ РУБЛЯЦИТЕ - НОВАТА КОАЛИЦИЯ ЯНЕВ-БСП- ВЪЗРАЖДАНЕ-ПП - ДА СЕ ООСЕРАТ ЯКО И НАПРОЛЕТ ВЕЧЕ ЩЕ ВИ ОБЯСНЯВАМ ЗА КОГО ДА ГЛАСУВАТЕ! КАКТО В 1997Г.
16
8
 
5
 
! Отговори
До До Възраждане преди 1 месец
Като не искаш да гласуваш - бегай в Северна Корея. Там няма гласуване, така че ще ти спестят едни безсмислени (за тебе) усилия. Да, нямат и интернет, ама това надали ще ти създаде проблеми - таман ще четеш по-малко публикации (демек още по-малко усилия).
15
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Обяснявам защо е това заглавие - оня ден по БНР един член на ЦИК обясни, че мъртвите души в списъците (след проверка от ГРАО) на някои партии надхвърлят 50 човека. И това е от години. Докато при повечето партии са по 3-10. И ЦИК се прави, че нищо не е станало, защото официално нямат закон, покойто да откажат регистрация. Та въпросния човек винаги е гласувал против регистрацията на тези партии с надеждата да стане скандал. А вместо това гледаме поредните обяснения по сайтовете.
14
5
 
3
 
! Отговори
До Възраждане преди 1 месец
***, на 37 години съм и не съм гласувал никога, не подкрепям нито ГЕРБ, нито БСП, още по-малко рубладжиски партии като вашата, които съществуват само заради хубавите спомени на *** от младоста и. Дадох *** пример, че възрастта няма нищо общо с това дали ще можеш да гласуваш с машина или не, ама явно трябва да вървят коментарите, за да си заработиш копейките
13
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Проверихте ли дали има възкръснали?
12
5
 
5
 
! Отговори
Възраждане преди 1 месец
До 10- точно затова, защото държавата отритна възрастните хора и ги остави в мизерия и забвение те не могат да работят с машините ти. Не забравяй че живеем в България, и аз искам майка ми да взима пенсия като в ФАЩ само че твоят любим ГЕРБ я остави в немотия. Сега и отнемат и правото на вот, защото има очила и не вижда и не може да се оправи с машината. Затова и искам да ти се изплюя и на партията и на теб евроатлантико и ГЕРБ и ПП и ДБ и ДПС сте едни и същи евроатлантически лааайййннаааа
11
2
 
7
 
! Отговори
Безумци преди 1 месец
И какво сега стана нещо нормално партиите да се регистрират с мъртвите души, няма проблем всичко е наред ли? Ами те и изборите ще си ги направят с мъртвите души и пак ли от ЦИК ще ни разясняват че всичко е наред? Свикваивате ВНС и разпускаите парламентарната система, не работи, не могат и правителство да сформират- Разпускаи! Президентска република!!!

Спонсорирани публикации