Калфин: Възможна е коалиция между ГЕРБ и ПП след вота

Евтин газ от "Газпром" няма да получим, смята бившият министър
19 авг 2022 10:42, Красимир Ангелов
99

Месец и половина преди поредните парламентарни избори, пред България са наредени много кризи, които искат конкретни решения. Ще даде ли отговорите вотът през есента?

"Проблемът не е толкова лисата на газ, колкото цените. Първо трябва да бъде осигурен, защото голяма част от индустрията потребява природен газ. Физически трябва да ги има тези количества и "Булгаргаз" да сведе цените минимум", коментира бившият вицепремиер по демографската и социалната политика и бивш външен министър Ивайло Калфин в студиото на "България сутрин".

Като спешна задача пред "Булгаргаз" той посочи осигуряването на инфраструктурата за доставките, за които дружеството е обявило търг. Калфин е категоричен - евтин газ от "Газпром" няма да получим.

"Ние нямаме много избор - легенди са твърденията за ниските цени на руския газ. Договорът, ако решим да плащаме в рубли, е като да въведем условия да плащаме в левове. Цената се е променила. Това няма да е магическо решение, по което ще получим евтин газ за България. Трябва разумно решение, сигурно цените ще бъдат високи", прогнозира Калфин.

Бившият външен министър е убеден, че се спекулира с цените на горивата у нас.

"Международните цени са на равнището от преди войната. Тогава стои въпросът защо не са подобни и в бензиностанциите. Това отново насочва вниманието към огромните печалби, които се трупат", посочи Калфин.

Той разкритикува помощта от 25 ст. за литър гориво, която е за всички, а не за най-нуждаещите се. По думите му тази мярка издува инфлацията като насърчава потреблението.

А що се отнася до следващите избори, Калфин е убеден - следващото НС ще се управлява от коалиция. А тя дори може да е между ГЕРБ и "Продължаваме промяната".

"Не изключвам коалиция между ГЕРБ и "Промяната", ще се намерят много обяснения - Планът за възстановяване, евроатлантическата ориентация. Ще отстъпи някой от лидерите и ще се решат всички проблеми. Очевидно е, че ще има пак коалиция, която е удобно извинение да се забравят предизборните обещания. Политическите лидери да направят стъпка назад - това би бил по-добрият вариант, лошият - да ходим пак три пъти на избори за една година", прогнозира гостът.

"Всеки иска да спечели следващите избори с добри новини и това води до подпомагане не на тези, които имат нужда, а се раздава нашироко. Това увеличава инфлацията, има и специфични причини като вноса на енергетика. В същото време някои фирми трупат огромни печалби, което показва проблем в държавната регулация", коментира Калфин.

По думите му задълбочаването на разделението в доходите е бомба със закъснител.

Какво още каза Ивайло Калфин гледайте във видеото на телевизия Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


99
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
77
0
 
0
 
! Отговори
Дедо Гочо преди 1 година
аман от годежари
76
0
 
0
 
! Отговори
Боби преди 1 година
Вразумете Корнелия, че няма работа при лъжците от ПП. Никой ли не вижда че губите електорат и сте на предел?
75
2
 
0
 
! Отговори
Нещо чудно преди 1 година
Възможно е Калфин да стане пак калфа.
74
0
 
2
 
! Отговори
Помнещ преди 1 година
Калфин беше вицепремиер на Борисов.
73
0
 
3
 
! Отговори
ДБ преди 1 година
Този просто не е в час с политиката. Нищо, че е бил вицепремиер. Василев от ПП говори, че няма да правят коалиция с Герб, но пък според Калфин такава била възможна. То ако и баба ми беше мъж, трябваше да и казвам дядо. Такива ми ти интересни работи стават в българската политика.
72
2
 
1
 
! Отговори
сина преди 1 година
Да, що пък не - от едно котило са, едните са на пеефски и доган, другите на сашо и прокопи. Всички са маскари, що пък да не се прегърнат ?!?
71
2
 
0
 
! Отговори
сина преди 1 година
Дъ, възможна е!
70
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До гневен мъж. Ами има, виж им страниците в социалките. Пълно с бабишкери, дето до преди няколко години не знаеха какво е фесбук. Е тва им е електората.
69
1
 
2
 
! Отговори
Augusto Pinochet преди 1 година
КАЛФИН НЕ СЕ МЕСИ В БОЖИИТЕ РАБОТИ. Т.Е. КАКВОТО КАЖАТ ОТ УЛ. КОЗЯК ТОВА Е!
68
2
 
2
 
! Отговори
Беновска пипа преди 1 година
Целта на на тези приказки за бъдеща коалиция между Герб и ПП е да се плаши електората на ПП и по този начин да се прехвърлят гласове към някоя от левите партии - например партията майка БСП или нароилите се отрочета БВ, АБВ, Мая Общата и друго отровни и почтени формирования. А всъщност, коалиция Герб+ПП ще e най-стабилната и работеща форма на управление. Но това едва ли ще се случи. Спете спокойно, деца - кировчета и кокорчовци.
67
3
 
4
 
! Отговори
гневен мъж преди 1 година
Има ли още психичноболни в страната,та да подкрепят герберастите?
66
1
 
4
 
! Отговори
българин преди 1 година
Ласивал съм за ПП,но направят ли коалиция с разбойниците банкянски,да се пишат политически умрели.
65
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ей не спират да се приказват едни и същи глупости.И журналята по студията и те продължават да задават тоя въпрос.С кава цел е това незнам.
64
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не! Не е възможна! Само в сънищата на Гроб
63
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Никакъв шанс не съществува.тов да се случи! Мутрите още ЩЕ намалеят на тези избори!!
62
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Българин Когато на някой вдлъбнат много му се иска да каже нещо,пък не знае какво,започва с глупостите!И при теб е така!
61
4
 
1
 
! Отговори
БАУ СТРАХЛИВЦИ преди 1 година
ЙОСИФ ВИСАРИОНОВИЧ ДЖУГАШВИЛИ-СТАЛИН САМО КАК ЗАПОВЯДА НА БИЗНЕСПАРТНЬОРИТЕ СИ ФАМИЛИЯТА БУШ ДА ПРИЕМАТ ТУРЦИЯ ЗА ЧЛЕН НА НАТО ЩОТО АЗЕРБЕЙДЖАН БИЛ ГОЛЕМИЯТ СТАЛИНИСТКИ МЮСЮЛМАНСКИ ШЕФ НА СССР.............ВЕУКИТЕ ОХРАНИТЕЛИ НА ТУРЦИЯ И ТУРЦИТЕ СЕ НАРИЧАТ МОСКВА,ВАТИКАНА,ЛОНДОН,ВАШИНГТОН.......АФГАНИСТАН ГИ ПРОВАЛИЛ КАТО ЗАГУБИЛ ПРЕВАНТИВНАТА ВОЙНА СРЕЩУ ПАКИСТАН КОЯТО ПРОВЕЛ ПРЕЗ 60-ТЕ НА 20 ВЕК.........СЪЮЗ КИТАЙ,ИНДИЯ,ПАКИСТАН,БАНГЛАДЕШ ЗА ИЗТРЕБЛЕНИЕ НА ТАКА НАРЕЧЕНИТЕ ТУРСКИТЕ ЕТНОСИ ИДВА...
60
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Стискайте българи, децата на комунистите ПП и дъртите нагли комунисти БСП и ДБ ще ви оправят още дълго.
59
1
 
7
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
Някой сетил ли се е защо Германия е толкова силна икономически въпреки разрушителната за ВСВ?Швабите имат девиз"ГЕРМАНИЯ НАД ВСИЧКО",ние имаме"РАЗДЕЛЯЙ И ВЛАДЕЙ"Всеки знае,че измамници има навсякъде във всяка политическа партия,но когато немците ги разкрият ги елиминират и вкарват в затвора,у нас разкритите стават по-популярни и ПО-ПРЕДПОЧИТАНИ,в Германия никоя медия или журналист повече не ги търси за интервюта,в Бг те са основните ГОВОРИТЕЛИ пред микрофоните,още ли се чудите защо сме бедни ?
58
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Точно заради такива приказни за коалиция на герб и ПП, реших да гласувам за Костя Копейкин! Той едва ли ще се коалира със сПекулантите продажници!