Нинова пита Велкова: Дефицити, паника... Какво се промени за 25 дни?

От БСП били изненадани, обвиняват служебния кабинет в създаване на паника
Обновена: 30 авг 2022 15:11 | 30 авг 2022 15:10, Нели Христова
118
Нинова пита Велкова: Дефицити, паника... Какво се промени за 25 дни?
Снимка: БГНЕС

Вчера министърът на финансите, госпожа Велкова, даде една пресконференция, в която описа, че ни чака едва ли не Апокалипсис, свръх дефицит, опита се да създаде и малко паника, според нас. Така започна своят брифинг лидерът на БСП Корнелия Нинова и заяви, че от левицата са изненадани от думите на служебният министър на финансите Росица Велкова.

"Ще ви кажа от кухнята защо", допълни Нинова.

Още по темата

"Госпожа Велкова беше заместник министър на Асен Василев. Нейният ресор беше бюджет. Тя е професионалист по бюджетиране. С нея сме прекарали повече време в разговори, отколкото с Асен Василев. С нея сме изчислили всяка стотинка, часове наред, за преизчисляването на пенсиите, увеличаването на майчинството, детски надбавки, ваучери за храна - всичко сме правили заедно. Тя е подписала този бюджет и ни е уверила, че е действителен и дефицитът се движи около 3-4% както за тази, така и за следващата година. Това преобръщане и говорене вчера за нас е твърде изненадващо", обясни лидерът на БСП.

"Какво се е променило, каква е разликата между това да си заместник-министър в редовно правителство и да си служебен министър, назначен от президента, ако държиш на точността си и то само за 25 дни", каза още Нинова.

Лидерът на БСП изнесе факти, които по думите й са "необорими, без политически интерпретации и политически заигравси".

Тя припомни, че в края на управлението на "кабинета Петков", България бе първа по промишлено производство в ЕС, четвърта от 27 страни по растеж на БВП.

"Оставихме стабилна и развиваща се икономика. На едно от челните места за пръв път, откакто сме държава в ЕС", отбеляза Нинова. "Оставихме 8,5 млрд. лева в хазната, 1 млрд. и половина излишък, от гласуваните 10 млрд. дълг, са изтеглени 1 млрд. и половина. Тоест - оставихме стабилни финанси, излишък и малко теглен дълг", допълни тя.

БСП и зададе няколко въпроса:  "Какво се случи с тези показатели за 4 седмици?, Защо вчера НСИ отчете, че се срива индексът за бизнесклимата в България с 4%? За 4 седмици с 4%, при положение, че бизнесът продължава да си получава компенсацията. Някой трябва да ни отговори откъде измисли числото 11 млрд. дефицит, след като в бюджета е разписан 3,9 дефицит, а за догодина - 3?"

"Умишлено се създава паника и страхове, което е изключително лошо за народа, който и без това е толкова притеснен как ще изкара зимата", заяви Нинова и нарече тези действия безотговорно и обвини служебния кабинет, че връща модела Дянков - Борисов с постната пица. "Внушава се, че нашето правителство е водило неразумна политика и, че с нея ще предизвикаме някакви апокалиптични прогнози. Подготвя се общественото мнение да вдигането на данъци."

"Сега ще ви кажем нашата позиция: Уважаеми български граждани, оценявайте ни по резултатите, а не по приказките и предизборните манипулации. Европа го казва - първи по промишленост, четвърти по БВП. Опита да се внуши, че трябва да се прекратят социалните програми, защото струват много пари, няма да им се получи. Цяла Европа направи мащабни социални програми, пред които нашата е като от детската градина. Тръгват срещу цялата европейска политика ли? Цяла Европа намали данъците. Припомням думите на ЕК: "Намалявайте си данъците, сппасявайте си бизнесите и хората." Ние сме част от тази обща европейска политика, за да спасим бизнеса и да помогнем на хората. Бяхме отговорни. Преведохме през тежката криза и държавата, и народа си. Почувствахме криза, но далеч по-леко", каза Нинова.

"Какво се готви да прави служебния кабинет?", запита лидерът на БСП и предположи, че се готви увеличаване на данъци и орязване на социални помощи.

"Ние от БСП за България сме гарант, че това няма да се случи", категорична бе Нинова и заяви, че вдигането на данъци в тази криза е безумие и обеща, че ако служебното правителство остави бюджет за другата година, то той ще бъде прекроен.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


118
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
108
0
 
1
 
! Отговори
Нинова,мадам лъжа преди 1 година
Василев казва,че не е лошо правителството да вземе заем,ти казваш-има излишък.А и фактът,че каза по ТВ:"БГ е първа в ЕС по промишлено производство".Така казано изпреварваме и Германия по производство.А-а,то не било по производство,а по растеж на производството(като почнеш от малко,бързо нарастваш),ама важното е да бутнеш "добра новина" по медиите,нищо,че не е точна.Да се радват червените чутури,да гласуват за тебе,че може да изпаднеш,а с тебе и фалшивото БСП.
107
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Какво се промени ли? Ми Русия чрез Служебното правителсво, Р.Радев и ГЕРБ искат да направят всичко възможно за да не влезем в Еврозоната и да не приемем Еврото
106
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Какво се случи ли за 25 дни? Лъснаха лъжите, Корни!
105
0
 
1
 
! Отговори
Щирлиц преди 1 година
До БогдановПравописът,Богданов,че ще се получи калпав закон.
104
2
 
8
 
! Отговори
Щирлиц преди 1 година
А нещо за приватизиране не оставихте ли за тази другарка-седесралка-комунистка,м?
103
2
 
6
 
! Отговори
размечтан преди 1 година
размечтах се и виждам това лице в затвора , сливенския женския ех да се сбъдне това
102
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
тая кой я слуша ама няма кой да я пита за офшорката в дубай мадам нито един патрон за украйна ПОЗОР ЗАТВОР ей голяма лакомия
101
1
 
4
 
! Отговори
ДОЛУПЪПЪБЪКЭПЪДЭБЭ преди 1 година
100 човекът няма да има скоро оправия в страната ни от 2 год всичко се срути едни здраво се намърдаха и бързо грабят рушат Фалират лъжат безнаказано и не се вижда кой и как може да управлява
100
2
 
1
 
! Отговори
Богданов преди 1 година
ДОКАТО В БЪЛГАРИЯ,не се приемеЗАКОНОДАТЕЛНА НОРМА,КОЯТО ПОРАЖДА СЪДЕВНИ САНКЦИИ ЗА ВСЕКИ,КОЙТО В СОЦИАЛНИТЕ МРЕЖИ НЕ ИЗЛИЗЕ С ИМЕТО СИ И С постовете УРОНВА ПРЕСТИЖА С НЕВЕРНИ,ЦЕНИЧНИ И НЕЛИЦЕПРИЛИЧНИ ИЗРАЗИ,ще бадеме свидетели на ПОСРЕДСТВЕНОСТ,КОЯТО ВИТУВА НА ЗАМАРСЕНИЯ "бял лист за обяна на мнеия "",
99
1
 
8
 
! Отговори
абе преди 1 година
нинова дали разбира че си отива ?!
98
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Рундьо прави чистка и нещата се оплескаха.Назначи нов шеф на НОИ и вече не могат да се правят справки с пин код....
97
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ох... Тая е абонирана да ходи по медиите и да се оправдава. Ниновице, колкото и да се оправдаваш, през м. октомври ще видиш ужасяващо поражение. Докара БСП дотам, че може и да не влезе в следващият парламент.
96
3
 
18
 
! Отговори
А, май.уно ! преди 1 година
Гумен Речев ли ти прави сметките , крушовска селянко ? Затова нищо не излиза и затъваме все по-дълбоко в тинята ! След комунистите - само прах и пепел остава ! А 7 месеца управляваха комунисти и техните деца и внуци .
95
3
 
17
 
! Отговори
Каквоооо ??? преди 1 година
Нинова питала !!!! Нинова трябва да дава отговори в Прокуратурата , а не да се кефи по телевизиите !!! Докога комунисти ще съсипват държавата , а простия народ ще плаща за некадърността им ???? Докога , бе, комунисти мръсни и Гешев ?????? Докога ????
94
4
 
13
 
! Отговори
Gancho преди 1 година
БСП няма да влезе в Парламента,а Корнелия гарант иска да става.В опозиция е сигурен гарант.
93
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До да "а едно са прави бсп - трябва да си върнем добрите отношения с русия!" Едно ЕДИНСТВЕНО нещо,за което са прави БСП-то! Всичлко друго им е лъжи,лъжи,лъжи.........лицемерие,слагачество,прикриване,двуличие-ВСИЧКО В СТИЛ НИНОВА ЛЪЖАТА!
92
3
 
17
 
! Отговори
Бандерас преди 1 година
Ами другарко, като раздавахте пари на всички все едно са вестници нали някой трябва да ги събере после тия обещани пари. Как да стане според теб? Да си министър на икономиката не означава да вадиш от една каса и само да даваш, за да печелш точки пред избирателите. Тая каса трябва да се пълни отнякъде, не е бездънна. Това, което ти надроби сега друг ще го сърба.
91
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Много е просто Корни, също, като теб. Всичко се "Срива", защото вече не диктувате числата на държавните институции и не прикривате истината.
90
5
 
18
 
! Отговори
Истукан преди 1 година
За 7 месеца сринахте държавата. Как да гласуват хората за вас.
89
1
 
9
 
! Отговори
чичо преди 1 година
До АНОНИМЕН85Да ти продължа мисълта.Още помня думите на Луканов,цитирам дословно-другарки другари от днес ви назначавам за милионери.Помня и Т.Живков като каза за 12милиарда откраднати от тия социалисти".