България пред избори: Между международните конфликти и кризите у нас

Как партиите виждат военния конфликт и инфлацията в страната?
23 сеп 2022 22:30, Петя Славова
32
България пред избори: Между международните конфликти и кризите у нас
Снимка: БГНЕС


"Трябва максимално бързо да свърши войната и да се гарантира цялостта на Украйна." Така коментира сложната международна обстановка пред  "Панорама" по БНТ Асен Василев.

Според него, няма как да се позволи една държава да се "разпарчатоса, независимо колко е голяма или малка". По думите му, България като една сравнително малка държава трябва ясно да зяави, че в рамките на ЕС и НАТО, се бори за това конфликта да свърши бързо, да не се използват ядрени оръжия и да няма повече войски, които да се изпращат там.

"Никой не говори за мир", коментира и Драгомир Стойнев от БСП и допълни, че е абсурдно в днешно време да се говори за победител. Той призова да има повече разговори, защото санкциите и контрасанкциите не са довели до нищо, а с оръжие войната скоро няма да приключи.

Още по темата

Надежда Йорданова от ДБ заяви, че не е съгласна с призивите за политически неутралитет. "Под призивите за мир се прикрива факта, че България вече е обект на военната агресия от страна на Путин". Според нея всяка помощ към Украйна е защита на  националния ни интерес, защото не може да се преначертават териториални граници.

Костадин Костадинов от "Възраждане" заяви, че най-добрата позиция за нас е да не даваме оръжие, а да поставим въпроса за българското малцинство в Украйна. Според него там всекидневно изчезват българи. По думите му, България гледа едностранно ситуацията. "Нашата роля трябваше да е посредническа и да използваме позицията си да поканим тези страни да преговарят тук, а не това да се случва в Турция.“, обясни той и попита какво ще правим, ако съюзниците от НАТО поискат от България да се включи в конфликта.

Отговорът на Асен Василев бе, че НАТО е защитен съюз и няма да поиска това от нас. "“В държавите членки на НАТО няма война, защото е гарантирана защитата на тези държави. Това е един щит.", заяви той.

Стойнев също призова да не се плашат хората, че някой ще ни нападне. А Любомир Каримански каза, че мирът не е даденост и трябва да се отстоява всеки ден. По думите му, руският народ видимо не застава зад Путин.

Тома Биков от ГЕРБ заяви, че през последните няколко месеца България не е имала позиция в нито едната посока, защото имала "изкуствено сглобена коалиция, неподготвена за ситуацията". Според него дори да останем встрани от този конфликт, това няма да ни спаси от него. "Очевидно е, че се задълбочава конфликтът и може да се разрасне. Решенията, които ще трябва да се взимат са много тежки.", заключи той.

Гостите коментираха и доставките на газ, като според Асен  Василев в момента газ има и се оправяме и без "Газпром". Надежда Йорданова също увери, че газ има и ще има и призова фокусът да отиде върху мерките за гражданите и бизнеса. "ДБ ще предложи пакет мерки за компенсация, както и предлагаме дефиниция на понятието енергийна бедност.", допълни тя.

Според Костадинов - цялата тази ситуация, която поощрява инфлационната спирала е заради невземане на правилните решения. "Не трябва да забравяме, че инфлацията е поощрена от санкциите на Русия и с предизвиканата от действията на правителството газова криза.", каза той.

Биков също увери, е инфлацията у нас е по-висока от средноевропейската. Според него тя е тръгнала нагоре заради увеличената цена на тока за бизнеса.

И Василев се съгласи, че цените са проблем, но сметна, че инфлацията у нас е по-висока, защото сме по-бедни. "По-висока инфлация има при Унгария, Чехия, Литва, Латвия и Естония", коментира още той и допълни че в Турция инфлацията е висока, въпреки че няма санкции към Русия. Василев също заяви, че е важен ход да се вдигнат пенсиите и минималната работна заплата. Йорданова също застана зад увеличаване на възнагражденията на доходите на хората но не по административен ред. Според нея е важно да се говори за повече инвестици.

Костадинов заключи, че България трябва да възстанови отношенията си с Русия за да спре и икономическата криза.

"България няма как да избяга от историята", коментира Биков. Според него предстоят много тежки времена. Василев обеща да работи за истински устойчиво правителство със социална политика и за силна и независима България.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
4
 
! Отговори
Христо Ботев преди 1 година
На изборите внимавайте да не гласувате за агитката на Путин!
22
2
 
1
 
! Отговори
Меси преди 1 година
Има Такъв Народ! ИМА! Никога небиха продали националния интерес.
21
1
 
2
 
! Отговори
1 преди 1 година
Единствения, който не говореше глупости през цялото време, беше Каримански. Сложи ги професионално в малкия си джоб.
20
1
 
2
 
! Отговори
баба мара преди 1 година
нямам доверие на никои отиваме на избори 2023 г
19
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
1 да беше се интересувал от българите наистина, щеше да знаеш че забраната за учене на чужди езици освен украинския в училищата в Украйна е подписана от Украинската Рада през 2017 год. Украйна забранява на българите да учат български, не руснаците. Плосък опит за манипулация. Да не кажа че е направо долен. Украйна забранява българският език, а и всички други. Унгария скочи срещу това, даже имаше изслушване по въпроса в ЕС! Я провери информацията.
18
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Анен Василев оправи държавата, че даже седнал да оправя Украйна. Как някой си мисли, че се спира война като се налива оръжие в нея и като се изнудват хора да се наричат украинци, при условие че те са руснаци? Това е все едно някога, когато ние сме се освобожсавали да забранят на Княжество България да иска да си прибави Източна Румелия и Македония, защото не можело да се разпарчетосва великата Османска империя. Така звучи и точно това са направили запада. Историята учи. Но Асен не е учил.
17
1
 
4
 
! Отговори
Бойко Българоубиец преди 1 година
До 11 ква русия бе! боко каза,че ще наложи ембарго на газпром!?
16
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
АЗ ЩЕ ГЛАСУВАМ ЗА ПРОМЯНАТА!
15
7
 
1
 
! Отговори
Гербер преди 1 година
ГЕРБ ПОБЕДА!
14
5
 
4
 
! Отговори
Българин преди 1 година
ВРЕМЕ НИ Е ЗА ВЪЗРАЖДАНЕ!
13
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Костадин Костадинов се представи най-добре от тези. Ясно и смело заяви тезите си и никой не успя да му опонира истински. Русата жена от ДБ беше най-трагична. Те я питат едно, тя отговаря друго.
12
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И друга направи впечатление. Този Костадинов се държа много обрано и като професионален политик. Хич не е за подценяване. И няма нищо общо с Волен Сидеров и онзи от НФСБ. Човекът е сериозен играч. Казвам го като негласуващ. Няма да гласувам за никой.
11
0
 
11
 
! Отговори
Нищо не зависи от БГ преди 1 година
Ние сме независима държава от която нищо не зависи.
10
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Между другото ДБ, ако иска да влезе с парламента, да махне тази, която беше бивш правосъден министър. Няма значение кой, от коя партия беше. Всички партии бяха изпратили някакви хора, които излизаха с аргументи и спореха смислено, според вижданията им. Няма значение позицията. Всеки с неговата. Тая траеше като пукал. В редките минутите, когато водещият й даваше думата, казваше обикновени клишета "ние сме за демокрация и демократичния свят и прочее" . Ами срам. Толкоз кадри ДБ да няма...Ама не.
9
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На провеждащата се в момента 51-ва сесия на Съвета на ООН по правата на човека, представителят на Китай Дзян Дуан остро осъди незаконната военна намеса на Съединените щати в Сирия и други действия, които подкопават основните човешки права на сирийския народ.
8
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да живее Бойко Борисов и Владимир Путин, Русия и България винаги заедно.
7
6
 
2
 
! Отговори
До 2 преди 1 година
Така е Бойко е винаги с Русия за това ние русофилите ще гласуваме за ГЕРБ.
6
6
 
4
 
! Отговори
У фейса преди 1 година
Възраждане -30%.. Октомври на изборите-3%
5
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Русофилите ни направиха на бананова република с чалгари и рапъри в парламента
4
1
 
3
 
! Отговори
Веско Григоров от Ле преди 1 година
От град Левски съм. Какви избори след като има толкова много длъжници към банките кредиторки . Вкарайте ги по затворите всичките длъжници, за да няма и надежда, че докато са живи ще изплатят заемите си . Обичам всички длъжници, които ми изплатиха моите кредити. Поздрави и от моите хубавици от банките и ДСК.