Борисов: Две години застой, само дългът расте нагоре

"Василев твърдеше, че ГЕРБ е против членството на РСМ в ЕС"
24 сеп 2022 16:00, Нели Христова
365
Борисов: Две години застой, само дългът расте нагоре
Снимка: БГНЕС

"Имаме едно много счупено нещо, наречено държава, и трябва да имаме голяма разлика с другите, за да се справим. Ако разликата е няколко процента, ще е рисковано да се вкараме в управлението", заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов на живо във Facebook страницата си.

"Били слаби институциите?! Ами сегашните институции са назначени от ПП, ДБ, БСП, да не пропуснем и ИТН. Последните, две години говореха много щуротии. Като видяха за какви крадци става дума, тогава чак тръгнаха да излизат от коалицията", каза той.

"Магистралата щеше да ви е подминала вече и да е към Велико Търново. Това са 2 години застой, с изключение на държавния дълг, който расте нагоре", уточни Борисов.

Той призна, че ще е трудно да оправят положението, но припомни предишните кризи, с които управлението на ГЕРБ се е справило. "Когато дойдохме през 2009 г., беше световната финансова криза, но ГЕРБ беше як и успяхме да измъкнем държавата. После 2013 г. Орешарски доведе до фалит на КТБ, неплащане на енергията на американските централи и бяхме осъдени от руснаците за двата реактора, но ГЕРБ беше як и за една година изплатихме на вложителите от КТБ, на руснаците, на американците и излязохме чисти, като сваляхме и дълга и бяхме шампиони в Европа по най-нисък дълг, а управлявахме и с бюджетен излишък", изтъкна Борисов.

Той припомни и че по време на неговото управление мигрантският поток е бил овладян заедно с Шарл Мишел, Урсула фон дер Лайен и Ердоган, докато сега има частично бедствено положение в Свиленград заради мигрантите. "След 2 октомври с Ердоган много бързо ще го решим този въпрос. Цените на горивата ще слязат надолу, на газа също – аз имам решение, защото съм го правил 12 години, не приказвам ей така", обеща Борисов.

Той разказа и как Асен Василев е твърдял пред американското посолство, че ГЕРБ е против присъединяването на Северна Македония в ЕС. "В същото време аз от Банкя говоря с Урсула фон дер Лайен и гарантирам как това не е вярно. На другия ден се принудихме и внесохме предложение на парламента да подкрепи Френското предложение", заяви лидерът на ГЕРБ.

И обвини "Продължаваме промяната", че още не е заявила своя позиция срещу Путин в отговор на мобилизацията и ядрения шантаж.

"Много ме е страх наистина, че всеки ден атомната централа в Запорожие я атакуват постоянно и сега, когато виждам колко се изнерви обстановката, агресията на Путин е видима и целият демократичен свят сме твърдо решени, че това трябва да приключи. Руският народ ни е приятел, но това, което прави Путин, е извън всякакъв нормален коментар – ядрен шантаж и бой по Запорожие, а тя е изключително близко до нас. Няма как да не съм против човек, който пряко ни заплашва", каза Борисов.

"За първи път в историята си България няма подсигурени доставки на природен газ, което значи заплаха за националната сигурност. "Продължаваме промяната" изоставиха енергетика", заяви бившият министър на енергетиката от ГЕРБ Теменужка Петкова в Търговище, където заедно с лидера на партията Бойко Борисов се провежда среща с избирателите.

"Кризата в енергетиката много пряко засяга всички – цените на тока са непосилни. Ако не бяхме ние от ГЕРБ и СДС да се преборим и да наложим таван на цената за бизнеса, общините болниците, това означаваше фалит на българските общини и бизнеса. Много от политическите ни опоненти си приписват тази мярка, но тя е възможна благодарение на нас и дори в опозиция спасихме българския бизнес и граждани", категорична беше Петкова.

"Живеем в тежки, трудни времена и от гледна точка на външнополитически фактори, икономика, в такъв момент повече от всякога страната се нуждае от стабилно управление, силен лидер, който да изведе страната от кризите, и такъв силен лидер е нашият – Бойко Борисов", допълни тя.

Петкова разясни и какви ще са енергийните мерки, които ще приложи ЕК. Първата от тях е предложението на ГЕРБ, което вече се случи в България – таван на цената на тока, ЕК иска таван от 180 евро на мегават час. Втората мярка е солидарност към държави, които са 100% зависими от внос на ток от друга държава. Това не би засегнало България, защото ние сме най-големият нетен износител в региона, но не сме държава износител на 100% за друга държава.

Трета мярка е да бъдат обложени свръхпечалбите на рафинерии, компании за добив на природен газ – 1/3 от печалбата им да отива за бизнеса и битовите потребители. В България това ще засегне рафинерията на "Лукойл" и "Мини Марица-Изток". ЕК иска да осигури и ликвидност за важните енергийни предприятия – у нас това са "Булгаргаз" и "Топлофикация София".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


365
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
238
4
 
2
 
! Отговори
Ха ха преди 1 година
Дали е бацо или кирчо няма значение ще заорем под дьното яко и да баце е прав нашите дьлгове ще растът при тях
237
5
 
7
 
! Отговори
ДОЛУПЪПЪБЪКЭПЪДЭБЭ преди 1 година
ПЛАТЕНИТЕ ПИТЕЦИ СВЪРШИ ВАШАТА НЕ СЕ НАПЪВАЙТЕ ПОДМЯНАТА СБИРЩИНА ЗАМИНА А ВИЕ ЩЕ СТУДУВАТЕ ЗИМАТА ЗАЩОТО КОМИСИОНЕРИТЕ ПРИБИРАТ 100 МИЛИОНА ОТ ТАКИВА КАТО ВАС ПИТЕЦИ
236
4
 
6
 
! Отговори
ДОЛУПЪПЪБЪКЭПЪДЭБЭ преди 1 година
ТОЗИ ЕМИГРАНТ НА ПОМОЩИ ЖИВЕЕЩ НЯКЪДЕ В ЕВРОПА ПАК Е ИЗЛЯЗЪЛ ДА ПЛЮЕ СОБСТВЕНАТА СИ ДЪРЖАВА ПОЗОР СТЕ
235
4
 
2
 
! Отговори
ДОЛУПЪПЪБЪКЭПЪДЭБЭ преди 1 година
267 ТИ КАКЪВ ПИТЕК СИ КАК МОЖЕШ ДА ПИШЕШ ТАКИВА ГЛУПОСТИ УМСТВЕНИЯТ ТИ БАГАЖ КЛОНИ КЪМ НУЛА И 267 ПИТЕК ТАКЪВ БЪЛГАРИЯ Е НА ВСИЧКИ БЪЛГАРИ ПИТЕК 267 КОГАТО ПРОУМЕЕШ ТОВА ТОГАВА ПИШИ
234
5
 
5
 
! Отговори
Алооуу, преди 1 година
...драскачите на примитивна помия, не забравяйте, че след 10 годишно управление Борисов пак е първа политическа сила! Размърдайте някоя гънка, па може и да се получи!
233
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това за боко и кралицата го четох в смешки преди няколко дни.Явно много четем смешките.
232
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако Бойко беше на власт и Кралицата щеше да е жива. Путин щеше да го е страх да започне войната защото Бойко щеше да го скастри. В цяла Европа криза а България щеше да цъфти.
231
8
 
15
 
! Отговори
Боко за разстрел преди 1 година
Боко трябва да бъде разстрелян ,ама он продължава да плямпа.
230
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ужас !!!
229
10
 
8
 
! Отговори
ДОЛУПЪПЪБЪКЭПЪДЭБЭ преди 1 година
ГЕРБ ПЕЧЕЛИ НОМЕР 24 ГЛАСУВАТ 1000 000 БЪЛГАРИ ЗДРАВОМИСЛЕЩИ ИСКАЩИ БЪЛГАРИЯ ДА СЕ СТАБИЛИЗИРА ПОЛИТИКИ ЗА БЪЛГАРИЯ БОРИСОВ ДЪРЖАВНИК ДОКАЗАН БОРИСОВ ЛИДЕР КИРЧОВЦИТЕ ГОРКИТЕ НЕ МОГАТ МЯСТО ДА СИ НАМЕРЯТ ЯЗЪК ЗА МНОГОТО БИО МАЛИНИ НА АВАНТА ДЕТО ПРЕЯЖДАХА И СКЪПАТА ИТАЛИАНСКА ВОДА ПОЗОР СТЕ КИРЧОВИТЕ ПАРАПЕТИ КОКОРЧОВИ КОМИСИОНЕРИ РОЗСЛЕДВАНЕТО НА ЧУЖДИ СЛУЖБИ Е В ХОД ВЪН ОТ ПАРЛАМЕНТА ЕДНОДНЕВКИ
228
6
 
5
 
! Отговори
ДОЛУПЪПЪБЪКЭПЪДЭБЭ преди 1 година
259 ти какво образование имаш професия опит стаж че си пишеш ей тъй глупости каквито ти паднат 259 защо ти не станеш главен прокурор много ги разбираш работите прокурорски 259 такива като теб писачи са хем жалки хем трагични
227
4
 
6
 
! Отговори
Чукмеджан преди 1 година
Барем на пътното да го напраят, да поокрадне малко.
226
1
 
2
 
! Отговори
Аха преди 1 година
Не е важно кой взима и харчи заеми,важно е кой ще ги връща!
225
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На Борисов това му е номера. Казали са му да каже една реплика но на дебат не смее да стъпи че ще стане за смях.
224
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ром от Банкя е задържан в полицията.Как се казваш? Артур.Знаеш ли защо си тук? Защото съм крал!
223
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Как да докажат че е крал.Кой,койййй.Гешев с милиционерското образование специално е назначен да не ги пипа.Затова когато ДБ се заеха с него,ръчнаха тяхното протеже Слафчо да ги събори.Ей така,без пари....
222
7
 
6
 
! Отговори
ДОЛУПЪПЪБЪКЭПЪДЭБЭ преди 1 година
НИКОГА ПОВЕЧЕ ТЕЗИ КРАДЦИ ПЪПЪ БКП ДБ ЧАЛГАРИ НЯМА ДА УПРАВЛЯВАТ САМО МАЗОХИСТИ МОГАТ ДА ГЛАСЕВАТ ЗА КИРО ПАРЕПЕТУ КОКОРЧО ТЕЧА БКП *** ДБ СТАРИ МУТРИ ЧАЛГАРИТЕ СВИ НАМЕРИ РАБОТА НА СЦЕНАРИСТИТЕ СИ ВСИЧКИТЕ ТЕЗИ *** ВОДЕНИ ОТ ЛЕНА ПАРАПЕТА НИКОГА ПОВЕЧЕ НЯМА ДА ЯДАТ НА КОРЕМ БИО МАЛИНИ ЗА МОЯ СМЕТКА ПАРАПЕТИ ДА ЗНАЕТЕ
221
5
 
5
 
! Отговори
До 254 преди 1 година
Точно така. Даже не можаха да докажат, че е крал. А те щото промяната са чисти като момини сълзи. Те като от некадърност им ти вдигнат газа десет пъти, горивата от 2 на 4 лева, пък да крадат два пъти по-малко, ти пак ще живееш пъти по-зле от при Бойко. Те просто не стават. Нямат позиции в Европа, с Турция са в конфликт, ще ни донесат големи беди. За 6 месеца достигнаха много по тази линия.
220
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 254/Неграмотнико,я си виж правописа и тогава коментирай.Такива неуки като теб гласуват за него,затова сме на това дередже.
219
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
250 Такива пожарникари да имаме. Генерал, награждаван от службите на най-развитите държави в света. Гл.секретар на МВР, два мандата кмет на София, три успешни мандата премиер, уважаван лидер на ГЕРБ в ЕС, на партия членка на ЕНП, най-голямата дясна европейска партия. Кой е Киро лъжеца, един анотимник инсталиран във властта, за да свърши една поръчка, заедно с половинката си, спеца по фалити А.Василев, т.н. Кокорчо.