Медиана: ГЕРБ води с 10% на ПП, битката за третото място е сериозна

Очаква се ниска избирателна активност
24 сеп 2022 07:40, Александър Попов
350
Медиана: ГЕРБ води с 10% на ПП, битката за третото място е сериозна

Очаква се много ниска изборна активност на предстоящите избори. От гласувалите на предходните избори (2,67 млн. избиратели) по-малко от 80 % заявяват, че твърдо ще гласуват отново. Същевременно не се наблюдава активизация сред тези, които преди не гласуваха. Може да се очаква, че пред урните на тези избори ще застанат около 2,2 - 2.3 милиона избиратели (около 35 % от избирателите по списък). До този извод стига ново проучване на агенция "Медиана", проведено в периода 16 - 22 септември 2022 г. с 1008 човека (18+ години) чрез пряко стандартизирано интервю. То е реализирано със собствени средства.

Изследването не взима предвид гласуването в чужбина, което при тези избори  може да има значително влияние.

Засега ГЕРБ определено доминира, като води с близо 10% пред „Продължаваме Промяната“ - 26,3% срещу 16,3%.

Въпросът за второто място в предстоящите избори далеч не е решен. Засега „Продължаваме Промяната“ са втори, но на малка дистанция от три партии - БСП (13,1%), ДПС (11,5%) и „Възраждане“ (12%). За последните две партии се предполага, че имат значителен скрит от изследванията вот и значителен брой избиратели в чужбина– нещо, което не е отразено в настоящето изследване. На практика битката за от второ до пето място предстои и зависи от мобилизацията на тези партии.

„Демократична България“ (5,9%) и „Български Възход“ (5,2%) са стабилно над 4%-ната бариера за влизане в народното събрание. Въпреки, че при „Има такъв народ“ (4,7%) продължава отливът на избиратели, засега те запазват възможностите си за представителство в парламента. Партията на Мая Манолова засега е близо, но под чертата за влизане в парламента, като запазва известни шансове за новия парламент.

Прагът за преминаване на 4%-ната бариера ще падне значително - до около 88 - 90 хил. избиратели.

Ниската изборна активност в страната ще повиши силно тежестта на гласовете от чужбина. Същевременно тя е предпоставка за значителни „изненади“ – доколкото малки разлики в реалния брой избиратели ще доведат до значителна разлика в процентно изражение. Като цяло, ниската избирателна активност ще даде на всички партии по-голяма „тежест“ в процентно отношение (при относително нисък брой реални избиратели).

Резултатите от изследването показват, че резултатите от изборите ще се определят не толкова от предизборната политическа битка между партиите, а от икономическите сътресения в обществото. Наблюдаваме изключително засилена тревожност по отношение на личното материално благосъстояние, перспективите пред страната и страхове за предстоящата зима и непосредственото бъдеще (12 % от запитаните се опасяват не от обедняване, а от възможността да изпаднат в крайна мизерия).

Заедно с това нарастват и опасенията от война в непосредствено бъдеще. Само за три седмици броят на хората смятащи, че има голяма опасност от война в близко бъдеще се е увеличил с 9 %.

Инфлационният шок и страхът от въвличане на страната във война засилват антиевропейските и анти-НАТО настроения в обществото. 40% са убедени, че е добре, че България е член на НАТО и само 21% смятат за допустимо разполагане на военни съоръжения на НАТО у нас.

23% считат, че не е добре за България да е член на ЕС, а против приемането на еврото са 55%.  

Изследването е проведено в периода 16 - 22 септември 2022 г. с 1008 човека (18+ години) чрез пряко стандартизирано интервю и е представително за пълнолетното население на страната. Проучването е изследователски проект на агенция МЕДИАНА и е реализирано със собствени средства.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


350
Още по темата: избори
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
241
4
 
3
 
! Отговори
това гласуване преди 1 година
май има смисъл само за тези, които са на хранилката или са им обещали по-добра позиция до яслата, т.е. така наречения "твърд електорат", останалите са винаги прецакани. Ама това е някакъв вид демокрация, засега нямаме друга в обръщение.
240
3
 
5
 
! Отговори
рр преди 1 година
Тиквата срещу корумпирания разследван от прокуратурата лъжец? Безмислено е да се правят всякакви дебати, щото кикито не може сам. И сигурно е подготвил пак някакви компромати, листчета, видео -на което са спецове и пр
239
0
 
11
 
! Отговори
Ами парите преди 1 година
До д -парите (милиончетата от газовите афери и др.), дадени на програмистчетата пак така ще фал.шифи.цират вота. Спокойно, няма отърване от дежендъриата
238
6
 
6
 
! Отговори
д преди 1 година
миналата година пак така казваха и накрая ПП биха
237
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ТИКВАТА е мъжкар само когато е на власт,защо бяга от дебати крадеца,защо три парламента отказа да става депутат ръси лъжи наляво и дясно но коя е МАТА ХАРИ.
236
4
 
6
 
! Отговори
абе тези с кюлчетата преди 1 година
Остана ви една седмица да пишете грешни прогнози Ще ви видим процентите, но никъде не се подписвате и не носите отговорност за писането си, ако не Ви се сбъднат прогнозите то извън София има има толкова ел. стълбове и пригответе си въжето и напишете си молбичктите , че не ставате и за дребен анкетьор
235
2
 
1
 
! Отговори
Netochen преди 1 година
До ТоченGlasuvash za tqh zashtoto si izvunredno t.p
234
4
 
11
 
! Отговори
Иван Иванов преди 1 година
То и за предходните избори даваха същите проценти, но не познаха.
233
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Точен, нито една партия не работи в полза на българския народ. Всички работят само за личния си интерес и най-вече джоб :)
232
25
 
8
 
! Отговори
Точен преди 1 година
Гласувам за Възраждане, защото само те работят в полза на българския народ.
231
7
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Като дойдат гласовете от чужбина ДПС ще отвее и БСП и Възраждане.
230
8
 
6
 
! Отговори
Константин преди 1 година
Междудругото Боко принизи така изискванията към нашите политици. И Киро следва това поведение. Ако избирателите не харесваха Боко,нямаше да има такива като Киро. А след Волен, такива като Костадинов
229
17
 
14
 
! Отговори
До Анонимния преди 1 година
А Боко не е национален предател, крадец и лъжец.Той "не остави" България енергийно зависима от Русия, не хвърли фирмите да плащат борсовицени на тока и не ограби страната? Не теглеше и кредити?
228
13
 
12
 
! Отговори
msm преди 1 година
ГЕРБ и ДПС ще управляват, ясно е като бял ден, че ще съберат 40%. Поне ще имаме изявено Евроатлантическо правителство. Дано по-малко да крадат.
227
16
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Резултата на ГЕРБ е подценен. Процентите на другите партии са дадени на ока, без да се знае истинската ситуация. Най-малко 30% ще гласуват за г-н Борисов и той ще направи правителството.
226
1
 
5
 
! Отговори
Handel преди 1 година
"То е реализирано със собствени средства." Не мога да схвана какво означава "собствени средства". Единствения начин да имат "собствени средства" е да печатат пари. Тогава какво чака полицията че след такова признание още не са ги арестували?. Всички други средства, които има една фирма каквато и да е тя, са получени от някъде.
225
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До ОткровеноШкафче, направени с фитошоп. Сменете си вече опорките и си гледайте аферите Джемкорп, МЕТ, с които източите бюджет е ан България за 7 месеца!
224
14
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До КонстантинПо-добре мутра за лидер, отколкото национален предател и крадец като Кирил Петков.
223
3
 
8
 
! Отговори
Бойко Борисов преди 1 година
Чувам ли жален *** вой?
222
3
 
13
 
! Отговори
Константин преди 1 година
По резултатите във Факултето ще разберете коя партия е най-корумпираната. Няманужда тук да спориме повече.