Медиана: ГЕРБ води с 10% на ПП, битката за третото място е сериозна

Очаква се ниска избирателна активност
24 сеп 2022 07:40, Александър Попов
350
Медиана: ГЕРБ води с 10% на ПП, битката за третото място е сериозна

Очаква се много ниска изборна активност на предстоящите избори. От гласувалите на предходните избори (2,67 млн. избиратели) по-малко от 80 % заявяват, че твърдо ще гласуват отново. Същевременно не се наблюдава активизация сред тези, които преди не гласуваха. Може да се очаква, че пред урните на тези избори ще застанат около 2,2 - 2.3 милиона избиратели (около 35 % от избирателите по списък). До този извод стига ново проучване на агенция "Медиана", проведено в периода 16 - 22 септември 2022 г. с 1008 човека (18+ години) чрез пряко стандартизирано интервю. То е реализирано със собствени средства.

Изследването не взима предвид гласуването в чужбина, което при тези избори  може да има значително влияние.

Засега ГЕРБ определено доминира, като води с близо 10% пред „Продължаваме Промяната“ - 26,3% срещу 16,3%.

Въпросът за второто място в предстоящите избори далеч не е решен. Засега „Продължаваме Промяната“ са втори, но на малка дистанция от три партии - БСП (13,1%), ДПС (11,5%) и „Възраждане“ (12%). За последните две партии се предполага, че имат значителен скрит от изследванията вот и значителен брой избиратели в чужбина– нещо, което не е отразено в настоящето изследване. На практика битката за от второ до пето място предстои и зависи от мобилизацията на тези партии.

„Демократична България“ (5,9%) и „Български Възход“ (5,2%) са стабилно над 4%-ната бариера за влизане в народното събрание. Въпреки, че при „Има такъв народ“ (4,7%) продължава отливът на избиратели, засега те запазват възможностите си за представителство в парламента. Партията на Мая Манолова засега е близо, но под чертата за влизане в парламента, като запазва известни шансове за новия парламент.

Прагът за преминаване на 4%-ната бариера ще падне значително - до около 88 - 90 хил. избиратели.

Ниската изборна активност в страната ще повиши силно тежестта на гласовете от чужбина. Същевременно тя е предпоставка за значителни „изненади“ – доколкото малки разлики в реалния брой избиратели ще доведат до значителна разлика в процентно изражение. Като цяло, ниската избирателна активност ще даде на всички партии по-голяма „тежест“ в процентно отношение (при относително нисък брой реални избиратели).

Резултатите от изследването показват, че резултатите от изборите ще се определят не толкова от предизборната политическа битка между партиите, а от икономическите сътресения в обществото. Наблюдаваме изключително засилена тревожност по отношение на личното материално благосъстояние, перспективите пред страната и страхове за предстоящата зима и непосредственото бъдеще (12 % от запитаните се опасяват не от обедняване, а от възможността да изпаднат в крайна мизерия).

Заедно с това нарастват и опасенията от война в непосредствено бъдеще. Само за три седмици броят на хората смятащи, че има голяма опасност от война в близко бъдеще се е увеличил с 9 %.

Инфлационният шок и страхът от въвличане на страната във война засилват антиевропейските и анти-НАТО настроения в обществото. 40% са убедени, че е добре, че България е член на НАТО и само 21% смятат за допустимо разполагане на военни съоръжения на НАТО у нас.

23% считат, че не е добре за България да е член на ЕС, а против приемането на еврото са 55%.  

Изследването е проведено в периода 16 - 22 септември 2022 г. с 1008 човека (18+ години) чрез пряко стандартизирано интервю и е представително за пълнолетното население на страната. Проучването е изследователски проект на агенция МЕДИАНА и е реализирано със собствени средства.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


350
Още по темата: избори
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
201
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Възраждане ще изригнат зверски и колкото и да реват ПП точно те са виновни за това хората да ги докарат до там да изберат руска пудлога пред тях.
200
8
 
2
 
! Отговори
Франкенщайн 2.0 преди 1 година
Новата управляваща коалиция ще е ГЕРБ+ПП+ДПС. А опозицията ще е БСП+ Възраждане+ДБ. С такова правителство, Бог да пази България!
199
13
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ПП и ДБ късмет успех разбийте мутритe ние русофилите сме с вас искаме да вкарате Боко в затвора УСПЕХ!!!
198
7
 
5
 
! Отговори
До Червен Кольо преди 1 година
В основата на орязкото обедняване на нашия народ е Боко и неговите приятели от ЕС. Заради директивите от ЕС тока ни се търгова според борсови цени. ЕС с помощта на Боко тук работеше за забогатяване на енергийната мафия в света и България. Забравихте ли кога бяха приети тезе промени? Забравихте ли и кои работиха за енергийната зависимост от Русия и финансирайки я с тази зависимост разработката на оръжия? Защо не беше построен интерконектора с Гърция? Все риторични въпроси. Но за хора дето мислят.
197
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всички водят на ПП и не внушавайте колко харесвана партия е!
196
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Много ми е интересно русофилчето дето ще си хваща самолета за къде ще го хване.
195
7
 
6
 
! Отговори
Константин преди 1 година
Герберските *** да си тролят колкото щат. ГЕРБ в абсолютно изражение няма да вземат по-добър резултат. И троловете ще са прави само в едно. Има осъзнаване и партиите са в блокаж. Плюят се, но един без друг няма как да управляват. За да участва в управлението ГЕРБ ще трябва да са в коалиция или с БСП и ДПС или с ПП и ДБ. И ще са зависими от тях. Още повече с такива коалиции ГРОБ ще копаят към дъното.
194
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не върви добре с тези русофоби в парламента. Ще си хващам терминал 2, ако пак вземат властта
193
3
 
10
 
! Отговори
Бесен преди 1 година
Ако това не е купен социологически сондаж, майка ни жална!
192
7
 
16
 
! Отговори
Червен Кольо преди 1 година
Тревожно е,че народецът ни взе да се осъзнава,че сал за година- харвардиите,шумкарите и меките китки го докараха до просешка тояга,а страната- до трета национална катастрофа!! Киро барука пухкави бели кълки на ГУГЪЛКАТА,но в същото време агенция ПИК разкри днес зловещия доклад на ЦРУ как Киря и Кокоря при пазарлъка с Шиниър инкасирали...стотици милиони в 5 офшорки...Въъъх отваря се много работа за Гешев след изборите...въъъх ДАНС нищо доклада на ЦРУ, Президент Радев знае за аферата на века...Въх
191
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
90% партиите са рашистки . На българина от отдавна му е развален мозъка .Изпростачването върви по план .
190
3
 
12
 
! Отговори
Joko преди 1 година
Много хора имаха някакви надежди и очаквания от ПП ( Пази си Предника) . Те ос раха всичките си пътеки. С послания за изчегъртване и реваншизъм вече не става. Та да ги питам: имате ли някаква икономическа и социална програма ако пак оглавите правителството ?
189
0
 
8
 
! Отговори
Зозо преди 1 година
Хахахаааа - БСП (13,1%) - Червен Колю :)))))))))))))))))))))))))))))))
188
4
 
13
 
! Отговори
ПП преди 1 година
Партия Продължаваме Потъването.
187
7
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Какъв човек трябва да си да гласуваш отново за ПП?Та тези измамници съсипаха държавата за 1 година.Окрадоха едни милиарди,раздадоха си едни милиони комисионни от газта и петрола.Какви 16 % тези не заслужават 1,6% от малкото гласуващи които останаха.Над 70 % от имащите право на глас няма да гласуват.
186
0
 
3
 
! Отговори
До МЕТ преди 1 година
И ти като анонимния. Да не този корумпиран, а другия. Как видяхте черното на едно място, а на другото не.
185
4
 
10
 
! Отговори
До Анонимния преди 1 година
Коментара ти за ПП е неуместен. Те са същите като ГРОБ. Но това не прави ГРОБ по-добри и не дава причина да гласуваме за ГРОБ. Ти така ли се мотивираш да гласуваш за ГРОБ. Хората отдавна са открили топлата вода - От трън та на глог. Разсъжденията ти ме плашат. Дано и другите не мислят като теб. Тоест не мислят.
184
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не ви ли е срам всички защитаващи ПП. За седем месеца успяхте да уволните дългогодишни служители професионалисти от много държавни фирми и комисии и на тяхно място да назначавате без конкурс абсолютно неподходящи партийни членове.
183
2
 
4
 
! Отговори
МЕТ преди 1 година
До КонстантинА изложи ли факти за аферата на ПП, ДБ и БСП с консорциума Джемкорп, когато се канехте да продадете българския НЕК, нашата енергетика на офшорна фирма?Изложи ли факти за комисионните, които всеки месец плаща държавата ни на фирмата МЕТ, дъщерна на Газпром за продажба на газ с една трета по-висока цена?
182
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Дежавю от миналата година. После пак ще кършат пръсти и ще обясняват, че 10% разлика е нормална грешка.