Медиана: ГЕРБ води с 10% на ПП, битката за третото място е сериозна

Очаква се ниска избирателна активност
24 сеп 2022 07:40, Александър Попов
350
Медиана: ГЕРБ води с 10% на ПП, битката за третото място е сериозна

Очаква се много ниска изборна активност на предстоящите избори. От гласувалите на предходните избори (2,67 млн. избиратели) по-малко от 80 % заявяват, че твърдо ще гласуват отново. Същевременно не се наблюдава активизация сред тези, които преди не гласуваха. Може да се очаква, че пред урните на тези избори ще застанат около 2,2 - 2.3 милиона избиратели (около 35 % от избирателите по списък). До този извод стига ново проучване на агенция "Медиана", проведено в периода 16 - 22 септември 2022 г. с 1008 човека (18+ години) чрез пряко стандартизирано интервю. То е реализирано със собствени средства.

Изследването не взима предвид гласуването в чужбина, което при тези избори  може да има значително влияние.

Засега ГЕРБ определено доминира, като води с близо 10% пред „Продължаваме Промяната“ - 26,3% срещу 16,3%.

Въпросът за второто място в предстоящите избори далеч не е решен. Засега „Продължаваме Промяната“ са втори, но на малка дистанция от три партии - БСП (13,1%), ДПС (11,5%) и „Възраждане“ (12%). За последните две партии се предполага, че имат значителен скрит от изследванията вот и значителен брой избиратели в чужбина– нещо, което не е отразено в настоящето изследване. На практика битката за от второ до пето място предстои и зависи от мобилизацията на тези партии.

„Демократична България“ (5,9%) и „Български Възход“ (5,2%) са стабилно над 4%-ната бариера за влизане в народното събрание. Въпреки, че при „Има такъв народ“ (4,7%) продължава отливът на избиратели, засега те запазват възможностите си за представителство в парламента. Партията на Мая Манолова засега е близо, но под чертата за влизане в парламента, като запазва известни шансове за новия парламент.

Прагът за преминаване на 4%-ната бариера ще падне значително - до около 88 - 90 хил. избиратели.

Ниската изборна активност в страната ще повиши силно тежестта на гласовете от чужбина. Същевременно тя е предпоставка за значителни „изненади“ – доколкото малки разлики в реалния брой избиратели ще доведат до значителна разлика в процентно изражение. Като цяло, ниската избирателна активност ще даде на всички партии по-голяма „тежест“ в процентно отношение (при относително нисък брой реални избиратели).

Резултатите от изследването показват, че резултатите от изборите ще се определят не толкова от предизборната политическа битка между партиите, а от икономическите сътресения в обществото. Наблюдаваме изключително засилена тревожност по отношение на личното материално благосъстояние, перспективите пред страната и страхове за предстоящата зима и непосредственото бъдеще (12 % от запитаните се опасяват не от обедняване, а от възможността да изпаднат в крайна мизерия).

Заедно с това нарастват и опасенията от война в непосредствено бъдеще. Само за три седмици броят на хората смятащи, че има голяма опасност от война в близко бъдеще се е увеличил с 9 %.

Инфлационният шок и страхът от въвличане на страната във война засилват антиевропейските и анти-НАТО настроения в обществото. 40% са убедени, че е добре, че България е член на НАТО и само 21% смятат за допустимо разполагане на военни съоръжения на НАТО у нас.

23% считат, че не е добре за България да е член на ЕС, а против приемането на еврото са 55%.  

Изследването е проведено в периода 16 - 22 септември 2022 г. с 1008 човека (18+ години) чрез пряко стандартизирано интервю и е представително за пълнолетното население на страната. Проучването е изследователски проект на агенция МЕДИАНА и е реализирано със собствени средства.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


350
Още по темата: избори
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
281
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Като гледам, повеят на вятър 2022 казва: Подкрепата за европейските политики в този им вид отслабва. Не сме доволни от поскъпването, не сме съгласни с него и осъждаме политиките, довели до него. Няма положителни очаквания от подкрепянето на каквато и да е военщина, освен на националната ни армия. Не искаме еврото, защото то олицетворява в момента лошата икономическа политика на ЕС. НАТО-вският ентусиазъм е в миналото. Явно това няма да са последните избори.
280
0
 
2
 
! Отговори
верно преди 1 година
къде е Славиту? Сега като пусне един нов кючек тези дни и всички селян-дури ще пуснат по една сълза + бюлетинка за техния бог където звъни за разни ферарита, ама му давало заето.
279
1
 
0
 
! Отговори
Щерю преди 1 година
Осман Октай каза: ПП, БСП, ДБ и Български възход ще съставят правителство. Тогава защо да гласуваме изобщо? Машинният вот е "демокрация" в действие...
278
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хибридната война която русия води с цел дестабилизация на ЕС си върши работата, и явно обществото е убедено, че еврото е лошо с някакви измислени истории, че инфлацията с еврото щяла да бъде по-висока от сегашната. Явно българите нямат интелектуалния капацитет да си зададат въпроса защо инфлацията сега с левове пак е висока, че даже и по-висока отколкото средната за еврозоната.
277
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Алооооооо, Медианата! Запомнете си прогнозата! И ако не познаете, повече никога не се появявайте. Може да се прекръстите тогава на Измамата!
276
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен "По-големи разбойници от гербаджиите историята ни не познава.Един свестен няма сред тези невежи и неграмотни бандити." ----- а не така! ПростоПотките за година успяха да задминат тиквата по схеми и кражби.. ама така е като си учил у харварТ как да краднеш
275
7
 
8
 
! Отговори
Жалка агенция преди 1 година
Платено от ГЕРБ
274
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Домонична България ако мине 4%, това ще е позор за всички българи.
273
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
човек много трябва да го е закъсал умствено че да гласува за да окрайна,или пазаруваме продажници на канадските измамници
272
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
По-големи разбойници от гербаджиите историята ни не познава.Един свестен няма сред тези невежи и неграмотни бандити.
271
6
 
12
 
! Отговори
ГНЕВЕН преди 1 година
Шайката ГЕП трябва да е в затвора ,но Гешефтаря ги варди.За сега.Мнението на умрялата Медиана няма да повлияе на нормалните българи ,според които ГЕП са крадци ,лъжци ,неграмотници и наглеци.Наглата Тиква заобиколена от биковци ,дончевци и увехнали теменужки и дуловски пернати ,няма никакъв шанс.
270
10
 
5
 
! Отговори
Кривондел преди 1 година
Ако тези изследвания са вярни - единственият шанс за управление минава през коалиция с ГЕРБ. Алтернативата е нещо пагубно с участие на тюрлюгювеча от възрожденци и яневци. Това е.
269
2
 
6
 
! Отговори
Лъжа е! преди 1 година
Не чуваш ли, спри се лъжа е!
268
3
 
17
 
! Отговори
Отвратен преди 1 година
Как да се коментира "агенция" за Пропаганда и Внушения, що не престанете бе , или защото са Ви платили, та трябва да се отблагодарите на Националните Предатели?? Умишлено го правите за да се отвратят хората и Гумените ПРАЗНИ ГЛАВИ, пак да Унищожават България?? На КОГО служите>>>
267
1
 
6
 
! Отговори
Герберски СмЪрдел преди 1 година
А Тренд дори дват 12% преднина на ФЕРБ на референдумите за независимост в Луганската и Донецката народни републики
266
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тия безсрамни агенции ще ги чакаме вечерта на 2 пред телевизиите да им видим на живо продажните физиономии. Лъжат много заради пари. В последните два избора имаше яко ама много яко разминаване от тяхното с реалното. Тоя път разминаването ще е още по-голямо защото хората не им вярват вече и с неверните си отговори при анкетиране си отмъщават за подигравките който си правят с нас.
265
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И на предишните избори беше така като прогноза а на края 10 пункта разминаване. Ицо Хазарта си го каза в прав тект. У нас няма истинско проучване, който плати той има високите проценти като прогноза после ужас
264
7
 
8
 
! Отговори
Божанко Яворов преди 1 година
Възраждане яде живо месо от ГЕРБ.
263
3
 
11
 
! Отговори
toti преди 1 година
Абе тия ГЕРБ не свършиха ли парите,дай поне по един банкет по места та да се облажат поне веднъж глупаците!!!Накрая пак ще се врете под прожекторите,но те за вас НЯМА ДА СВЕТЯТ !!!
262
21
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Време е за Възраждане!