Нинова: Не бива да бъдем въвличани във военния конфликт

"Най-важно е да преведем страната през идващата зима"
50
Нинова: Не бива да бъдем въвличани във военния конфликт
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

“Имаме много ясен план и съм загрижена за това, че колегите от другите партии не предлагат конкретни мерки. Говори се в кампанията общо с пожелания и лозунги, но няма конкретика. Ние предлагаме няколко важни неща още през октомври със стартирането на парламента да станат факт. За да осигурим зимата по-спокойно на българските граждани - таван на цените на газ, парно и вода.” Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова пред bTV.
 
Тя коментира, че с наложения мораториум на цената на тока през миналата зимата се е помогнало на много семейства.

Още по темата

„Тогава бяхме много атакувани като партия. Успяхме да го наложим в правителството. В момента половин Европа върви към таван на цените на различни енергоносители. Изземване свръхпечалбите на енергийните дружества също вече става европейска политика. Тези свръхпечалби бяха взети от държавните дружества и отидоха във Фонда за енергийна сигурност. Оттам подкрепихме икономиката и домакинствата. Смятаме, че тази политика трябва да продължи" , добави тя за част от мерките на БСП в подкрепа на българските семейства.
 
„Ние предлагаме доста сериозен социален пакет- преизчисление на пенсии, увеличение на вдовишки надбавки, безплатни лекарства и учебници за деца, както и увеличение на минималната работна заплата. Парите могат да дойдат от няколко източника- работеща икономика, потребление и инвестиции. Но, за да има работеща икономика, трябва държавата да застане до фирмите и да ги подкрепи, както го правихме досега. Разбира се, и съкращаване на ненужни разходи. Служебният кабинет онзи ден прие един инвестиционен разход от близо 2 млрд. за закупуване на нови 8 самолета F-16. Абсолютно излишно е в момента. Тези пари ни трябват за социални политики, за да преведем народа си през тежката зима. В момента пари за нови самолети, които ще дойдат незнайно кога, не трябва да се дават“, добави лидерът на БСП за социалните приоритети и предложения на партията.
 
Нинова обясни, че предлагания от левицата пакет социални мерки е на стойност около 3 млрд. лева и добави, че само преизчисляването на пенсиите варира около 1.5 милиарда. „За данъците в нашата програма предлагаме необлагаем минимум, който да е прага на бедност. Досега в правителството въведохме необлагаемия минимум- 600 лева за млади семейства с едно дете и 1200, ако имаш две деца и работиш са ти необлагаема сума. 200-те лева ваучери за храна са необлагаема сума. Това е малката стъпка, сега предлагаме по-голяма. Необлагаем минимум от 504 лева“, обобщи тя по отношение на предложенията, свързани с необлагаем минимум.
 
Тя бе категорична, че когато редовното правителство си е тръгнало, в бюджета е имало близо 9 млрд. лв, както и 1.5 млрд. излишък. „Ако бюджетът се изпълнява така, както сме го заложили – ще има достатъчно пари за социални политики“, посочи лидерът на българските социалисти.
 
„Мобилизацията ескалира конфликта и увеличава рисковете от задълбочаване последиците от войната: икономически, социални и енергийни .Хората са разединени. Мисля, че има обединителна теза- двете страни да спрат военните действия и да се премине към преговори. Това е единствения добър изход за Европа, света и България. Винаги е възможно, стига да има воля. Ние заявяваме още, че България трябва да положим всички усилия да не става участник във военния конфликт. Санкциите не дават очаквания резултат, виждаме го и исторически. Санкциите и контрасанкциите вредят повече на нас, отколкото на Русия. Ние имаме принципна и последователна позиция против санкциите“, заяви Корнелия Нинова по отношение на конфликта в Украйна.
 
По думите ѝ, редовното правителство е постигнало дерогация за доставките на петрол и това трябва да продължи. „Ако и по отношение на петрола наложим ембарго и нямаме алтернатива – ще стане много тежко на българския пазар, икономика и домакинства. На първо място поставяме въпроса как едно решение се отразява на България, българската икономика и на българските семейства. Бихме гласували против санкциите, защото така ще защитим България и българския интерес. Ако се стигне до там, ще убеждаваме коалиционните партньори и ще ги питаме кое е по-важно- санкциите или българският народ да не стои на тъмно и студено през зимата? Ние имахме спорове и по отношение износа на оръжия за Украйна. В крайна сметка седнахме и решихме България да не изнася оръжия за там, а да оказва само хуманитарна помощ. Направихме всичко по силите си в нашето правителство- приехме бежанци от Украйна ,осигурихме им подслон и храна. Подкрепяме всички хора, които бягат от войната  обобщи тя позицията на левицата.
 
Лидерът на БСП заяви, че  социалистите показват това, което са свършили през 7-те месеца, когато са били част от редовното правителство. „Предлагаме конкретни решения как да изведем България от кризата. Наблюдава се и връщане на наши избиратели, които преди това са гласували за ПП или ИТН. Когато Кирил Петков еднолично взе решение да изгони 70-те руски дипломати – ние се произнесохме. Тогава водехме преговори за ново правителство и казахме – ново правителство да, но без Кирил Петков и нищо не се е променило“, обобщи тя.
 
В заключение Корнелия Нинова заяви, че за БСП е най-важно в момента инфлацията, цените, доходите, бедността и неравенствата да бъдат решени като проблеми. „И да преведем България през тази зима най-вече с помощ за семействата“, завърши Нинова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


50
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ново правителство да, но без работещата за Русия Корнелия Нинова! и това няма да се промени! Амин.
43
0
 
3
 
! Отговори
БРАВО! преди 1 година
Избирателите на строителя на Кремълския поток Бойко Борисов са не по-малко политически не.грамотни от избирателите на не далата нито един куршум на Украйна Корнелия Нинова.
42
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тези "политици", които искат референдум и у нас, единият не си плаща данъците, другият краде собствената си партия. А двамата взети заедно обслужват Герб и ДПС. Третият хубостник Янев, стои разкрачен и от мънкането му не се разбира нищо друго, освен, че иска на всяка цена да влезе в НС.....Нинова ни доведе онзи с "Мутри вън"! Сега е с мутрите. Клишето е вярно-ФАЛШИВ ГЕРОЙ!!!Затова е крайно време гласоподавателите да ги ориентират къде им е мястото!!!
41
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нема по-противна мутра от на тая.
40
1
 
7
 
! Отговори
Рашка с прашка преди 1 година
Корнелио, целия цивилизован свят е в конфликт със средновековните руски варвари.
39
0
 
4
 
! Отговори
предлагам преди 1 година
социолозите да направят едно проучване - кой политик участващ в сегашните избори ви е най-отвратителен, да видим кой че оглави . Конкуренцията ще е сериозна, борбата жестока, изхода-непредвидим
38
2
 
11
 
! Отговори
Щерев преди 1 година
Фашистка Русия трябва да бъде демилитаризирана за да сме спокойни за настоящето и бъдещето на нашите деца
37
2
 
5
 
! Отговори
тез преди 1 година
имат хората за много глупави, къв конфликт кви 5 лева ние нямаме ни армия ни въоръжение , и да искаме не можем понеже сме военно импотетни, така че зад гърба на някой де може да ни пази и тва не е Путин
36
3
 
7
 
! Отговори
Миротворка преди 1 година
Моята партия само за няколко десетилетия след създаването си успя да подкокороса бунтове, да разедини нацията по време на война с т. нар. Войнишко въстание, да вкара тук чужда окупационна армия и после за 45 години да съсипе държавата. Но чрез репресионния си апарат омиротвори ли ви? Омиротвори ви! Не смеехте да шукнете! Сега пак навирихте рогата, но само да пипнем властта, ще видите вие една гласност и либерализъм. Ще ги видите на Куково лято! Само власт ми дай ти, пък ще видиш кон боб яде ли!
35
0
 
6
 
! Отговори
Неконфликтната преди 1 година
Обаче аз ви осигурих онзи, който преди две години размаха юмруче, размири държавата, разедини нацията и предизвика предсрочни избори. И какво стана в крайна сметка? Онези, дето ги свалихме от власт тогава и даже арестувахме лидера им, сега пак имат най-много симпатизанти. А бе, опитвам се да ви омиротворя, ама вие не щете!
34
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Какво лицемерие
33
5
 
3
 
! Отговори
Убит партизанин преди 1 година
Ами ако бяхме изнасяли оръжия за неонацисткия режим в бивша Украйна или бяхме изгонили руските посланици, вече щяхме да сме въвлечени. Добре че не сме изнесли един патрон, а гешеф не гони "руски шпиони" по цял ден.
32
4
 
7
 
! Отговори
А, сети сЪ! преди 1 година
Като изнасяше оръжия за Окрайна, лъжеше на поразия! Като продадохте България на БЮРМ, мълчеше като пън! Като гониха дипломати без причина - мълчеше! Като наложиха санкции и спря да плащаш газа - мълчеше! Като си легнахте с ДЪ*й*Бъ мълчеше! Сега се опитваш да спасиш жалката си партийка от наивни и възрастни горица, които ти измами,но ако минете 4% ще се гушнете с някой от психо - десните продажници! Толкоз по въпроса за принципите на Импексова!
31
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Импексова, да си жива и здрава, че най-накрая видя сметката на комунистите.
30
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Преизчисляваха, правиха-струваха, но повечето пенсионери до днес избираха дали да си плащат редовно сметките (като си разсрочат сметките за парното) и да се хранят по два пъти на ден или да си купят животоподдържащи лекарства и да се хранят три пъти дневно. Тази зима обаче ще ядат само по веднъж на ден, ако искат да си пуснат парното поне в една стая. Част от тях ще успеят да си купуват и някои от лекарствата, но не всички.
29
2
 
14
 
! Отговори
Миротворец преди 1 година
Корне ле, миротворке ле, ти какво спечели от оръжейните сделки? Имам предвид не само премии. Ама няма да си кажеш.
28
2
 
13
 
! Отговори
Е. Е. Минков преди 1 година
Не ти се връзваме на глупостите,които бълваш.Върви си,др. Нинова.
27
3
 
8
 
! Отговори
Striker преди 1 година
Ясно, *** пак спусна старите опорни, да може да хване пак най-тъпите, хаххах! Като бият съседа, да не помагаме викаш, *** н е л о? Затова изпаднахте до Н-то място - некадърни предатели сте.
26
1
 
9
 
! Отговори
Когато я видя тая преди 1 година
по ТВ или по сайтовете,се радвам-гробокопачката на фарисейската партия продължава да копае.Бедни,горките социалисти и само грижата за народа ги крепи.От тях тръгнаха лъжите и мошеничествата на партийно ниво,всички нови партии на незавършилия преход се учеха на политика и партийно строителство от БСП.Е,видяхме до какво ниво ни докараха и новите.Пожелавам на БСП нови разкопки към дъното и дано изчезнат от политиката,под мъдрото ръководство на тази стрина и клакьорското и обкръжение.
25
1
 
16
 
! Отговори
Лаврентий Берия преди 1 година
Путинска пArцалеса! И тая говори за "принципи"?! Скоро процента ви в парламента ще бъде близък до статистическата грешка. Време е да ви няма! Пrотивни петоколонници!