Свиленски: Още нямаме позиция за референдумите в Украйна

Не мислете, че бягаме от темата и БСП няма да има позиция, заяви той
26 сеп 2022 17:22, Йоана Цонева
61
Свиленски: Още нямаме позиция за референдумите в Украйна
Снимка: БГНЕС

БСП все още няма позиция дали ще признае "референдумите" в окупираните територии в Донбас и Южна Украйна. Това се разбра от думите на кандидатът за депутат от левицата Георги Свиленски пред "Нова телевизия". Той уточни, че тази седмица Националният съвет на партията ще се събере, за да обяви позицията си.

"Позицията ще е преди изборите. Не мислете, че бягаме от темата и БСП няма да има позиция. Но нека да говоря от името на партията”" каза Свиленски.

Гласуването на т.нар. референдуми за присъединяване към Русия, организирани от Москва, започна миналата седмица в провинциите Луганск, Донецк, Херсон и Запорожие на изток и югоизток. Те представляват около 15% от територията на Украйна, гласуването в тях, според плана на Русия, трябва да протече от петък до вторник.

На местното население е забранено да напуска местонахождението си до приключване на четиридневното гласуване. Въоръжени войници влизали в домовете да "призовават" за гласуване, имало е и заплахи с уволнение от работа при отказ, според свидетелства разказани пред инфпрмационни агенции.

Още по темата
Свиленски каза за пореден път, че санкциите срещу Русия трябвало да бъдат спрени и повтори, че “Газпром” за 1 месец увеличи печалбата си с 40 милиарда. 8 милиарда отиват директно в Кремъл като дивидент. Наказаната страна получава 40 милиарда, а тези, които я наказват – Европа, ще се къпем 1 път в седмицата.

Санкциите не са път към мира. Ние казваме да се спрат всички военни действия и да се преговаря”. В същото време данните на ЕС показват, че за 2022 г. Русия ще има най-лошите икономически показатели за последните 30 години. Страните в ЕС се отказват от доставките на руски газ. Преди нахлуването в Украйна Русия осигуряваше 40% от доставките на газ за Европа, но сега този дял е 9%.

За това дали България би трябвало да дава убежище на руснаци, които искат да избягат от мобилизация, Свиленски каза, че това е вътрешно политически въпрос на Русия и страната ни не трябва да се меси.

Държавата има нужда от парламент и правителство, но това няма как да се случи, ако има 8 или 10 партии, коментира още Свиленски.

"Една седмица преди изборите, призовавам българските граждани да гласуват за политически сили, които могат да сформират кабинет. Хората да решат какъв да бъде кабинетът – дали да е на ГЕРБ, или такъв със социална насоченост, какъвто беше нашият”, каза Свиленски.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


61
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
0
 
0
 
! Отговори
F-off преди 1 година
Пхахаха......още ли не са ви я спуснали бе?!?!То вярно, че на главата на недоимператора на русофилистичната империя има доста грижи, ама да вземете да го питате каква ви е позицията....
48
0
 
1
 
! Отговори
хаха преди 1 година
е как ше имате , нали мутрафонова ше ви привика или ше изгубите гласове :)
47
1
 
1
 
! Отговори
Toни преди 1 година
До АнонименИ трябва да продължават...
46
0
 
7
 
! Отговори
Granik преди 1 година
Събрали са се с Корнелия ,Румен Овчаров и Гуцанов и ще изровят на Бузлуджа капсула на времето,заровена преди 100г.от Димитър Благоев. Вътре ще пише какво да правят и какво не.
45
0
 
8
 
! Отговори
Пешо Суджука преди 1 година
И вие като зелените чорапчета чакате да видите от къде ще задуха силният вятър. И Бай Тошо правеше така, снишавате се.
44
0
 
4
 
! Отговори
Granik преди 1 година
Събрали са се с Корнелия ,Румен Овчаров и Гуцанов и ще изровят на Бузлуджа капсула на времето,заровена преди 100г.от Димитър Благоев. Вътре ще пише какво да правят и какво не.
43
0
 
1
 
! Отговори
Браво на Курни! преди 1 година
"Нашта Деса *** няма, баджанак, баджанак.И да има , файда няма , баджанак, баджанак.."Bulgarian national folksong
42
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Както се казва, късно е либе за китка. Когато Русия предлагаше преговори, с нея се гавреха.
41
1
 
8
 
! Отговори
Богомил Трайков преди 1 година
БСП са били винаги предателите на България. Тази мутра не е нищо повече от *** на *** на Митрофанова. Нека каже колко рубли е получил от нея. Една Сърбия която се смята "приятел" на Русия каза категорично, че няма да признае референдумите. А нишите ***?
40
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не е редно да се даде позиция, без съгласието на Брюксел и Вашингтон, все пак тази позиция ще е валидна и за Тайван един ден.Преди време бяха взели позиция САЩ и ЕС за Косово, а гадовете руснаците се възползват най гадно от това, така че този път наистина трябва да се помисли сериозно.
39
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Абе нали ,,нашите " я оцапаха малко , та като помислим ще решим с каква позиция да излезем.
38
5
 
11
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
Ако признаете тези псевореферендуми, Свиленски, просто за пореден път ще потвърдите, че сте руски изтривалки. Нито мислите, нито милеете за България и явно в пазните ви тикви пак се е загнездила мисълта да сме нещо като 16-та република, само че сега не на СССР, а на Русия.
37
2
 
10
 
! Отговори
вмирисан преди 1 година
Свински не се е къпал от избори до избори и още няма позиция.
36
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Долни мръсни комунисти! Никой не трябва да прави коалиция с БСП, по никакъв повод!
35
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нашите продажни политици оправиха България ,сага че оправят Русия и Украйна ,гадове
34
13
 
9
 
! Отговори
Чичо преди 1 година
Най-правилно би било да подкрепим действията на братска Русия, не да вървим срещу нея. Ама Евро слугинажа, на който са се отдали бг "политиците" е на път да ни унищожи, уви.
33
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ами след като нямат позиция за тази пародия наречена референдум където повече от половината население въобще го няма, а хората които са останали биват посещавани у дома от хора с автомати които гледат дали слагаш правилния отговор, значи БСП нямат място в следващото народно събрание на България.
32
2
 
13
 
! Отговори
Отврат преди 1 година
Знаем кои сте...
31
2
 
15
 
! Отговори
mazen преди 1 година
Тоз не беше ли генералски син?Колко малка страна, а колко много предатели ражда.
30
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Масква като реши да направи и тук такъв референдум как ще гласуваш ага Свиленски? Ама тогава референдума ще е пограничните райони с Турция и познай към коя държава ще искат да се присъеденят.