Борисов: Няма тема, в която мога да говоря за оптимистичен сценарий

Декември няма да има пари за пенсии, предсказа той
27 сеп 2022 13:33, Нели Христова
192
Борисов: Няма тема, в която мога да говоря за оптимистичен сценарий
Снимка: БГНЕС

Аз съм опитен човек, правил съм много бюджети, но такова нещо не съм виждал. Това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов по време на живо включване във Facebook от централата на партията. По-късно депутатите от ГЕРБ ще се срещнат с представители на работодателите.

"Аз знам какво още можеше да се счупи в държавата. Но при всички случаи след още два - три месеца щяха да са приключили. Тези, които са учили повече, които са учили финанси и икономика, знаят какво ни казват пазарите, където се търгуват държавните ценни книжа. От няколко месеца, ще стане година, ние алармираме, че всеки месец, всяка седмица, се теглеше по половин милиард с лихви, които ставаха все по-високи. При което миналата седмица изтеглиха 5 млрд. с огромна лихва. Само преди няколко дни - 200 млн. с огромна лихва. Вчера вече международните пазари не ни искат. При положение, че държавата иска 200 млн, те им дават само 150 млн и то на лихва 4,13%, което е два пъти по-високо и 5 пъти по-висока, отколкото през COVID кризата, когато теглихме заеми. Изводът е категоричен - повече в България доверие няма", обясни Бойко Борисов."Българите все едно са в някакъв кошмар, някакъв филм. И колкото и по-гадни неща да им се случват, те толкова повече все едно не им се случват."

"Дали ГЕРБ може, дали някой друг може - трябват месеци, да не кажем години, да върнем вече доверието. Това са милиарди натрупани, с лихви за милиарди", заяви лидерът на ГЕРБ и каза, че иска да отправи предупреждение, защото "няма нещо, което да съм казал, и да не се е случило".  "Ноември - декември трябват още 2 млрд дългове. При такива лихви влизаме в дългова спирала, която ще доведе до тотален крах в дълговата ни система. Само ако външните пазари ни видят, че в България има разум, че българският народ е консолидиран, че има стабилност..."

"Инфлацията е 20%. Ние на всички работещи трябва да вдигнем заплатите с 20%, при положение, че едвам си събрал 150 млн. лева вчера и то на лихва 4,17%. Тотален крах. То ще е по-лесно да дадем на работодателите сами да си теглят кредити и след години да им ги върнем", допълни Борисов.

"Асен и Кирил доведоха държавата до това да не може да взима други кредити. Каква Еврозона, колеги? При тази инфлация, при тези кредити, при това недисциплинирано финансово поведение, при този популизъм - всеки обещава какво ще даде, а ние сме запънали и казваме "никакво вдигане на данъците", каза още бившият премиер и допълни, че скоро гражданите дори малките данъци няма да могат да плащат.

"В три големи области - Бургас, Ямбол, Хасково има бедствено положение заради мигранти. Пълно е по-гората, докато Рашков се занимаваше с измислици. Говорим за десетки хиляди нелегални мигранти, препълнени центрове... и все едно българите не разбират. Преди пет години щеше да има бунт заради подобно явление", каза още Борисов и заяви, че проблемът може да бъде решен, но трябва "да си имаш приказка със съседите".

"Няма тема, в която мога да говоря за оптимистичен сценарий", заяви лидерът на ГЕРБ и предупреди колегите си, че сега бизнесът ще иска помощ от тях, но при този нисък данък, висока инфлация и при това положение на международните пазари, този, който поеме отговорността за управлението, ако няма подкрепата на народа, ако няма политическа класа, която да каже: "Вижте, изглеждаме отвратително", декември месец няма да има пари за пенсии.

"Разумният човек, знаейки всички рискове, трябва да търси много голяма база", каза Борисов относно коалициите след изборите.

"Два къси края трябва да ги вържем накрая", завърши бившият премиер.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


192
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
64
3
 
5
 
! Отговори
Психодиспансер преди 1 година
Верно е аркадаш, както ти си крал и ''оправял'' никой не е! Даже турците и комунистите не можаха да те стигнат! Да си ги харчиш при Один!
63
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Гласувайте за ГЕРБ и живейте на кредити, умници!
62
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На предстоящите избори има само два варианта: Или ще има правителство около ПП и ДБ, или отиваме на нови избори и пак служебния гълъб. Както и да го въртите - това е!
61
5
 
4
 
! Отговори
българин преди 1 година
Срии се,БЕ!За 12 г.разбайническата организация от Банкя окраде,и съсипа държавата.20 г. няма да стегнат,за да се възстановим.Чудя се на тези,които ще гласуват за улични разбойници.
60
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
След като специалистът по фалити и хиперинфлация дъртият комунист другарят Румен Гечев беше в управлението защо се чудите, че инфлацията в България е в пъти по висока от другите държави на ЕС
59
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
След като специалистът по фалити и хиперинфлация дъртият комунист другарят Румен Гечев беше в управлението защо се чудите, че инфлацията в България е в пъти от другите държави на ЕС.
58
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ами лозунга на ПП е :да довършим работата.Тоест работата още не е свършена може и още.Изберете ли ги ще довършат нещата най късно до февруари ще сме оправени отвсякъде.
57
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ГЕРБ са като палаво дете. Счупиха играчката (с още 2 палави деца), а сега се чудят какво да направят за да не ядат бой.
56
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кирчо и Кокорчо е ясно, че са идддиоти и съсипаха и малкото останало от престъпното управление на Тиквата, която обаче е за доживотен затвор!
55
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Дърта истерия. Като не виждаш оптимистичен сценарий, ко дириш на избори? Или цялата работа е да качиш истерясалите си депутати да крещат простотии от трибуната. Ама ти не си виновен, а изветрялите чичковци и лелки, които гласуват за вас.
54
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ами така е простото Киро, ококорената Асенка и лъжливата и крадлива другарката Корни ни довършиха. Оправяне скоро няма да има, а може би след повече от 30 год. я се оправим, я не от това 6 месечно управление на комунистите.
53
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ето равносметката от 7 месеца управление на ПП в левове - 73.5 млрд похарчени, 1.5 млрд остават за всичко до края на годината. 29 млрд бюджет + 4 млрд помощ за Украинците, + 24 млрд (12 млрд евро) помощ за КОВИД, + 18 млрд външен дълг похарчени за 7 месеца + 1.5 млрд т.нар. "излишък" на Нинова. Това е равносметката. Никое управление на България от Хан Аспарух насам не е разполагало с такива пари в рамките на 1г и не просто не им стигнаха, а инфлацията скочи от 7% на 20%! Ба тая промяна!
52
4
 
7
 
! Отговори
Undefined преди 1 година
Привържениците на ПП са малко като руснаците. Отричат напълно очевидни неща! Държавата е затънала в брутален финансов дълг с отвратителни дългосрочни последствия, за да може Кирчо и Асенчо да се бият в гърдите как вдигнали били пенсиите. Обаче ПП феновете спорят - не, това не било така, Бойко Борисов говорил глупости. Да, добре, мили деца, няма проблем, както кажете. Като ви излезе всичко през дупето обаче, не забравяйте за Кирчо и Асенчо.
51
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 56. И за какво ти е Киро простото. Не се ли срамуваш от него.
50
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Проблема на Бокича са общинските власти. Как да има обратна връзка за контрол. А не само с корупция дс се контролират.
49
7
 
5
 
! Отговори
Българин преди 1 година
Никога вече ГЕРБ и просто Киро във властта!
48
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Идва зимата. Матрьошките се нарояват, но ГЕРБ остава. Целта на задкулисието е Герб да нсправи коалиция с ДПС и Някое джудже ПП ли, ДБ ли е без значение. Целта е да изчезнат в корупцията и после да се представи една нова манна небесна Възход ли, Заход ли, Изгрев ли, нямазначение. Ще си превъртят колелото за 10 години напред. Ще им позволите ли.
47
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Оптимистичен сценарий е да си при бай Ставри декември!
46
3
 
4
 
! Отговори
ПаПа ме преди 1 година
Гласувайте за нас за да ви довършим! Наистина ще се изкефя простия народ да избере пак Пикливите Папуняци за да го доведат до глад студ и смърт. ПОСЛЕ ПАК РЕВОЛЮЦИИ КАТО С ВИДЕНОВАТА ЗИМА. Американците ще помагат ли? Едва ли!
45
3
 
6
 
! Отговори
ПП=ПОКРИВА ПРОКАПА.. преди 1 година
ЩЕ ВИКАМ МАЙСТОР-БОРИСОВ......... НЯМА ДА ВИКАМ МОШЕННИК, РОМ-КИРО....