Предизборните послания - негативни, интересът към вота - слаб

Всеки говори с кого няма да се коалира, коментират експерти
27 сеп 2022 20:15, Петя Славова
139
Предизборните послания - негативни, интересът към вота - слаб
Снимка: БГНЕС

Серия от кризи трябва да преборва новия парламент, а как ще изглежда той ще стане ясно след изборите на 2 октомври. Самите послания, които отправят кандидатите за да станат част от Народното събрание, звучат силно негативно.

Според социолога Юлий Павлов, кампанията е изтъкана от издигане не на червени линии, а направо на червени зидове кой с кого няма да се коалира и не отговаря на очакванията на гражданите".

Той е категоричен, че почти всички кампании са насочени към твърдите ядра и поради тази причина няма голяма надежда да се повиши избирателната активност. Отбеляза, че икономическите теми тревожат хората, а те много малко присъстват в разговора на кандидатите с избирателите.

Още по темата
Според Юлий Павлов пряка намеса на служебния кабинет в предизборната кампания няма.

"Има упреци от една или друга страна, че той префокусира определени теми. Що се отнася до организацията на изборите - досега не сме чули някакви упреци, каквито имаше преди изборите миналата година", уточни Юлий Павлов.

Социологът Юрий Асланов подчерта пред БНТ, че масовият интерес към тази кампания е слаб.

"Няма определени силни и оптимистични очаквания за развръзка на политическата криза, макар че хората биха желали да се стигне до някакъв компромис и разбирателство между политическите сили и след изборите да се направи опит за сформиране на редовен кабинет. Към вътрешнополитическата криза, която преживяваме от две-три години, се наслагват няколко външни кризи, които са тежки и сложни - те могат да разрушат социалните баланси, да влошат икономическото положение. Политическите сили, участващи в кампанията, използват посланията по-скоро за взаимни нападки или за оправдания, но не и за разговор с хората", коментира Юрий Асланов.

Той допълни, че тази година делът на колебаещите се за кого да гласуват е съществено по-нисък, отколкото миналата година.

 "Факторът на умора е налице. Преди тези избори се увеличава делът на хората, които очакват отново да не бъде съставено правителство или то да е краткотрайно. Шансовете за съставяне на правителство сега не изглеждат добри и участниците в предизборната борба допълнително предлагат аргументи в тази посока с поведението си и с посланията си", каза още Юрий Асланов.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


139
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
71
0
 
1
 
! Отговори
илюминат - ренегат преди 1 година
Избирателната активност ще е под 50 процента,да не кажа под 40! Което прави "изборите" не състояли се! Друг е въпросът,че си се самоназначават. То и затова и им е краткотрайно съществуването.За кого да гласуваме? Апаш до апаша мила моя майно льо-*** до ***!
70
0
 
2
 
! Отговори
баба мара преди 1 година
няма никаква умора истината е че няма за кого да гласуваме аз нямам довериена никои всеки се бори за кокала затова избори 2023 г да видим тогава какво еизложено на сергията ако доживеем дотогава
69
0
 
3
 
! Отговори
toti преди 1 година
Ама каква УМОРА ,от кое се толкова натовариха Българите,че ги мързи за 1 час време да се мръднат и идат да гласуват!!! Аз мисля ,че те НЯМАТ ПРОБЛЕМИ !!!-защо ако имат ще реват,крещат,ще идат да гласуват ,а не утре да мрънкат ,нямаме пари да си плати сметките???Бездушие,незаинтересованост и примиримост ЛЕСНО СЕ МАНИПУЛИРАТ !!!
68
1
 
5
 
! Отговори
Star преди 1 година
Покажете ми само един депутат,министър,президент или дори общински съветник със чисто минало.Веднага ще гласувам за него и със ръцете и със краката.Но от 1946 година,такъв не се е появявал на политическата арена в България.Всички са червени пудлоги и прудажна п***смина.Хора без капка национално достойнство и национална съвест.Корнелия Нинова ор учредител на СДС,днес е председател на БСП.Само един пример.А примери много.Комсомолския секретар П.Стоянов стана Президент.Само пример,а примери много.
67
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Какво чакаш? Всички са едни и същи . Видяхме СДС на Костов, видяхме цяра, видяхме Станишев и БСП с трайни коялиции, видяхме и ГЕРБ на ББ, видяхме и ПП на президента Радев. По добре ли живеем? И още какво ще видим....Тези всички оправиха само себе си.
66
1
 
5
 
! Отговори
факултето преди 1 година
До негласуващ - Ме недей да гласуваш, ние ще ти ги изберем "палачите"!
65
5
 
1
 
! Отговори
Какво чакаш? преди 1 година
До: 91 "Народа в България живее зле, а шепа управляващи се къпят в богатства." Добре ли ти беше през последните 12 години управление на батко ти Бойко Борисов? Ама сложи си ръката на сърцето и си кажи честно?Е, ТИ можеш да промениш това - като гласуваш против ГЕРБ, против ДПС, против разните пишман "националисти"! Против Борисов, против Пеевски, против Слави Учиндолски и против Тошко Африкански, против Костя Копейкин...От ТЕБ зависи да живееш по-добре!!!
64
4
 
1
 
! Отговори
заинтересован преди 1 година
Защо лъжете??? Как да нямам интерес, като ако можех щях да гласувам с четирите си крайника - и с двете ръце и с двата крака, а ако бях стоножка щях сто пъти да гласувам!Както правилно посочиха в посланието си Кирил Петков и Асен Василев: "Това е домат. А той е пълен с нитрати. После от него си правим салата и ние, и нашите деца, ядат отровите в този домат." Защото батко ви Бойко Борисов е сложил едни свои хора на митницата, които пускат тировете без нужните проверки! А от ПП спряха това!!!
63
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Факторът, че на върха на държавната власт се изкачват некадърници, чужди слуги, неищапрявуще, продажници и пр.кара хората да не отидат до урните да гласуват. Народа в България живее зле, а шепа управляващи се къпят в богатства.
62
0
 
2
 
! Отговори
Star преди 1 година
На трези избори ако не се гласува за комунисти,изборите ще пропаднат поради липса на други освен комунисти.Няма спасение от тях вече близо 80 години.Само деца внуци и племенници на 9-то Септемврийските кърволоци.Като хванеш от Бойко,та стигнеш до онова Мякащото Коце.Онзи ршавия дето е солаж на Кривия е същото ***.Няма нито един който да си сложи ръката на сърцето и да се преклони пред България.Революция до дупка трябва да има.И не съд,а трепане със правата лопата и улични бордюри в главата.
61
4
 
6
 
! Отговори
само Възраждане преди 1 година
са с ясна позиция за неутралитет , всички други отговарят уклончиво ако сте гледали дебатите и ще ни засилят като пушечно месо само да им свирнат от козяк стрийт,на мен не ми се мре за укрия и затова 14
60
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен Гласувате ,не гласувате ,флашката е заредена и проверена от Козяк уважаеми колонисти.
59
1
 
13
 
! Отговори
хе преди 1 година
Ще ме търсят и ще ме молят да гласувам ,съвсем скоро и това ,ще стане . А , не досега да ме баламосват ,че моя глас бил важен .Да ,важен е за тях ,защото ще се докопат до власт , а за мен отново ,ще остане горчивия вкус ,че пак са ме прецакали .
58
4
 
14
 
! Отговори
негласуващ преди 1 година
Гласувайте си като си нямате друга работа!Не съм съучастник и избирател на палачите си!
57
6
 
7
 
! Отговори
анонимна преди 1 година
Възраждане са изпечени лъжци и по нищо не отстъпват на Киро-ментата. Преди няколко дни Цончо Ганев заяви по една от телевизиите, че Крим се присъедини към Русия защото там на хората им забранили да говорят руски. Аз съм от там и по-голяма лъжа не бях чувала. Руски НИКОГА не е забраняван нито в Крим, нито в Донецк и Луганск, нито в Мариупол или Одеса. Как може народът да е толкова елементарен, че да им се вързва на приказките?! Та те я са стъпвали там някога, я не, а говорят небивалици.
56
7
 
10
 
! Отговори
НЯМА ДА СТАНЕ преди 1 година
Колкото и да тикате възраждането просто няма да стане!Хората знаят много добре кой е копейкин и неговата секта!!!
55
2
 
5
 
! Отговори
В Южния парк преди 1 година
има зловеща статуя, посветена на Антихриста! Статуята е висока цели 4 метра! С такъв ръст е бил Голиат, победен позорно от Давид! Същата участ с антихриста ще бъде, когато бъде убит от дъха на Истинския Месия - Господ Бог и Спасител Иисус Христос, Който по Майчина линия е потомък на свети цар Давид!
54
3
 
10
 
! Отговори
В Южния парк в преди 1 година
София е изтъпосена Много грозна статуя!!!! Това е Антихриста! Още по-лошо е, че тази статуя я представят като Добрият Пастир - Иисус Христос! Как е възможно в столицата на православна държава да сложат тази бесовска, дяволска статуя, посветена на Антихриста, а пред паметника на свети Патриарх Евтимий да направят депо за тротинетки!
53
4
 
5
 
! Отговори
и ся кво излезе преди 1 година
Че хората няма да гласуват!И аз няма да гласувам!*** така ми се гласуваше!!!!
52
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Гласувайте за *** ако искате децата ви да бъдат пратени като човешки жертвоприношения за величието на Кремълският сатрап. Гласувайте за *** ако искате цялото ви имущество да бъде мобилизирано за да изгори във войната на Путин. Гласувайте за *** ако искате да превърнете родината си в Сибирска ***.