Зеленски: Русия вън от всички международни организации

Украинският президент поиска нови строги глобални санкции
28 сеп 2022 08:50, Елка Василева
233
Зеленски: Русия вън от всички международни организации
Снимка: архив, БГНЕС

Украинският президент Володимир Зеленски призова Русия да бъде лишена от членство в Съвета за сигурност и да бъде изключена от всички международни организации. Във видеообръщение към Съвета за сигурност на ООН, събрал се на заседание за Украйна, Зеленски призова за въвеждането на нови строги глобални санкции срещу Русия и поиска ясни и юридически обвързващи гаранции за колективна сигурност.

Още по темата
Той каза, че пред очите на целия свят Русия провежда на окупираните от нея територии "откровен фарс", наречен референдум, и "принуждава хората под дулата на автоматите да попълват някакви хартийки", колкото да има телевизионни кадри, предаде украинската агенция УНИАН. Резултатите от тези референдуми са предрешени, заяви Зеленски и подчерта, че ако украински земи бъдат анексирани, няма да има никакви преговори с руския президент Владимир Путин.

Украинският лидер призова за допълнителна военна и финансова помощ за Украйна, за да може тя да се защити, а "агресорът да загуби", както и за "ясни и юридически обвързващи гаранции за колективна сигурност" за страната му в отговор на последните опити на Русия да откъсне част от територията й.

Извънредното заседание на Съвета за сигурност бе свикано заради организираните под диктовката на Москва референдуми в окупираните от нея украински територии и в двете самопровъзгласили се републики - Донецката и Луганската. Късно снощи техните власти съобщиха, че жителите са гласували за присъединяване на тези територии към Русия. Смята се, че това ще бъде използвано от Русия като претекст, за да обяви, че анексира тези райони, както направи с Крим през 2014 г.

"В съвременния свят всяка анексия е престъпление едновременно срещу всички държави, които смятат ненарушимостта на собствените си граници за жизненоважно", каза Зеленски. "Признаването от Русия на тези псевдореферендуми ... и поредният опит за анексиране на украинска територия ще означава, че с този президент на Русия няма за какво да се говори", добави той, имайки предвид Путин.

Украинският лидер обвини Русия, че разрушава ООН като основен орган на международното право и каза, че тя трябва да бъде изключена от всички международни организации, а ако такова изключване е затруднено процедурно, участието й в тях да бъде замразено.

Много от членовете на Съвета за сигурност на ООН осъдиха референдумите  и подчертаха, че анексираните от Русия територии никога няма да бъдат признати.

Посланичката на САЩ в ООН Линда Томас-Гарфийлд каза, че в скоро време САЩ и Албания ще разпространят проекторезолюция, осъждаща "фалшивите" референдуми и призоваваща всички държави да не признават никакъв променен статут на Украйна. В резолюцията ще се настоява и за изтегляне на руските войски от Украйна. Русия със сигурност ще й наложи вето, но се надяваме да видим, че останалите членки на съюза са категорично против преначертаването на граници, добави тя.

По думите на американската представителка документът ще бъде предложен за гласуване в края на тази или началото на другата седмица Ако Русия блокира приемането му, САЩ и Албания ще го внесат в 193-членното Общо събрание на ООН, където вече не може да бъде налагано вето. Целта е да се изпрати ясно послание на Москва, посочи Томас-Гарфийлд.
/БТА/

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


233
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
192
0
 
1
 
! Отговори
Янева преди 2 месеца
Тия от руската географска област Украйна измислиха ли си вече език или продължават да мувят на полско-руски диалект?! Ние си имаме едни съседи, които пък говорят на сръбско-български диалект! Аман от такива!
191
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Клоун , ти го игра в своя филм , ти сам каза : до кога ще делим украинците на свои и чужди. Е щом вие ги делихме и 8 години ги бомбардирахте , то Русия си прибра чуждите украинци. И да ти кажа зеле вкиснало още , че когато България се обедини целия прогресивен запад беше срещу нас и ни пратиха Сърбия да ни набие.
190
1
 
14
 
! Отговори
Пижо преди 1 година
Я, клоунът пак се е напушил! И отново глупости. Изваждането на Русия от международните организации (което от ООН няма как да стане, тя е страна-основателка!), означава, че решенията на въпросните организации няма как да важат за нея. Но аз сериозно се притеснявам, че ако не свали тая тениска скоро време, тя ще се втвърди като мръсен чорап и няма да може никога повече да я махне.
189
3
 
19
 
! Отговори
крайна наглост преди 1 година
Медийно лансиран натрапнико, овладял Украйна в полза на твоя собственник, чийто роб си ти, ти не мислиш ли че вече напълно прекаляваш и ти и чорбаджията ти... побърквате целия свят и го тикате на ръба на световен конфликт и ядрена война. Изгони си собственика от Съвета за сигурност и от международните организицаи, защото е далеч по-многократен агресор.
188
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аз съм на страната на тези, на чията страна е 97 процента от българското малцинство в Украйна. БЪЛГАРОЕЗИЧНИТЕ МЕДИИ С АНГЛОЕЗИЧНИ КУКЛОВОДИ ПРЕМЪЛЧАВАТ ИСТИНАТА НА ЧИЯ СТРАНА СА 700 000 БЪЛГАРИ В УКРАЙНА - ВСЕКИ 40 ТИ УКРАИНСКИ ГРАЖДАНИН Е БЪЛГАРИН - ЧИСТОКРЪВЕН БЪЛГАРИН. НАД 2 МИЛИОНА ПЪК СА С БЪЛГАРСКА КРЪВ.
187
5
 
22
 
! Отговори
СОЦИАЛЕН ПАТОЛОГ преди 1 година
Г-н Зеленски беше се загубил някъде..Виждам, че отново е изпълзял от американска септична яма. Мечтата му ще се сбъдне.. Вече няма да има руснаци на украинска територия. Ще бъде руска..
186
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Този трубадур си въибразява, че светът е сцена и той е в центърът и. С една дума Нарцис
185
15
 
4
 
! Отговори
1111 преди 1 година
Доста копейки са налели днес май в дънните продажни безродни ***
184
5
 
14
 
! Отговори
azz преди 1 година
Дошла е нова порция бело и зеления шут е в небесата....кога ли наистина ще отиде в ъв вечните ловни полета....
183
7
 
16
 
! Отговори
Иван преди 1 година
Абе спрете да пускате този кокаино зависим клоун.. Не разбрахте ли, че българите сме с Русия?!
182
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Зельоний пак се е бъгнал нещо или вече му е все едно какво говори и върши на Тоя свят, тъй като е пътник за Оня! Ама споко, бе! Русия вече сама напусна половината международни организации. Сега очаквам и ООН да напусне, преди да се закрие тази вече откровено вредна оргнаизация
181
11
 
7
 
! Отговори
реалист преди 1 година
Та тя русия и путин вече всъщност са изхвърлени от всякъде. "Геният" путин върна русия назад с 20-30 години и изолацията се засилва. Дори и да превземе цяла Украйна, какво от това---СССР рухна независимо че бе 2 пъти по мощен от сегашна путинландия.....Иначе искането е парвилно, нека и формално да им покажат вратата.
180
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Защо да гласувам като все едно този ни е началник? Ако Зельо поиска нещо веднага-хоп! Няма да гласувам. Не искам украинец да ми е президент и да определя приоритетите и политиката. Вече явно не живея в Бг
179
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Зелен как да сключиш мир като с остатъка от Украйна трябва да плащаш репарации на победителя да си произведе с твои пари потрошената техника...
178
1
 
14
 
! Отговори
:-) преди 1 година
В американо-мексиканската нойна щатите заграбват, като подкупват мексиканския генерел Сантаана щатите Калифорния, Тексас и още пет... В битките нарежда на армията да се оттегля при спечелени сражения. Руснаците сега правят същото - корумпирания Зеленски им прОдава щатите Донтексас, Луганифорния, Херо-тенеси и тн хахахаха. При следващи траншове ще им изтрейди и щатите Одеохайо и Николаоневада хахахаха.
177
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ТОЯ Е ЕЛЕМЕНТ ОТ РУСКАТА НАЦИОНАЛНА СИГУРНОСТ И ГО ПАЗЯТ КАТО ЗЕНИЦАТА НА ОКОТО СИ... щото ако дойде читав президент на украйна и започне да въведе ред в страната да прибере затворниците, да върне правата на малцинствата и регионите и Русия ще не ще ще трябва да спре действията и да се изтегли до Крим. Обаче де тоя късмет на украинските хора. Ще остане да им съсипва държавата.
176
5
 
19
 
! Отговори
Стоян преди 1 година
Войната е към своят край.Русия взе Донецк и Луганск.Малко затишие 5-10 год и Идва ред на Одеса,Молдова и Латвия.Какво се очудвате та нима Америка не прави същото в последните 50 години?Каква е разликата между Крим и Косово?
175
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ама гениално, да изключиш огромна ядрена държава от всички световни организации. Това само в главата на Зеленски може да се роди. Независимо дали ще загуби или спечели тази война, Русия си остава световна сила, поне докато не успеят да я разпарчетосат. И като такава, би трябвало с нея да се говори, а не да се изолира, докато не започне да гърми по всички, щото може и щото всички така или иначе я мразят.
174
1
 
6
 
! Отговори
:-) преди 1 година
трагична новина: ГДБОП РАЗКРИ НПОНАРКОЛАБОРАТОРИЯТА НА ПСИХОДЕСНИТЕ ЗА ЕКСПРЕСНА ХУМАНИТАРНА ПОМОЩ ЗА УКРАЙНА... СПЕШНО ОТПЛАВА КОРАБ ЗА КОЛУМБИЯ ДА ЗАМЕСТИ ИЗТЪРВАНОТО...
173
1
 
12
 
! Отговори
Ама сега преди 1 година
Досега Зелената жЕба командореше НАТ,САЩ и ЕС, ама сега иска да командори и ООН.